Огромният залог в битката за Донбас, от нея зависи ходът на войната

Русия си е извадила поуки от грешките си в началото на инвазията
14 юни 2022 21:30, Елка Василева
316
Огромният залог в битката за Донбас, от нея зависи ходът на войната
Снимка: архив, БГНЕС

Ден след ден Русия неумолимо нанася артилерийски и въздушни удари по украинския Донбас и бавно и методично настъпва в този регион, който е центърът на промишлеността на Украйна.

Сега, когато конфликтът навлезе в четвъртия си месец, кампанията в Донбас придобива много голям залог и може да се окаже решаваща за хода на цялата война, пише Асошиейтед прес.

Още по темата
Ако Русия надделее в битката за Донбас, за Украйна това ще означава загуба не само на още земи, но може би и на най-боеспособните ѝ сили, което проправя пътя на Москва за превземането още територии и ще ѝ позволи да диктува условията си на Киев.

И обратно, при руски провал може да се стигне до украинска контраофанзива - и евентуално до политически сътресения в Кремъл.

Русия изглежда си е извадила поуки от грешките си в началото на инвазията и в Донбас действа по-внимателно, разчитайки на тактика на отслабване на украинската отбрана чрез подлагането ѝ на обстрели с далекобойна артилерия.

Изглежда това работи: по-добре въоръжените руски войски напредват както в Донецка, така и в Луганска област и в момента контролират едната област на 95 процента, а другата на около половината.

Украйна губи по 100-200 войници на ден, призна пред Би Би Си украинският президентски съветник Михайло Подоляк и добави, че Русия "е хвърлила в боя целия си неядрен потенциал".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников определи обстановката на бойното поле като "изключително тежка".

Докато войната се развиваше зле за Русия, мнозина смятаха, че президентът Владимир Путин може да обяви победа, след като постигне някакви минимални успехи в Донбас и после да се откаже от конфликта, който засегна в значителна степен икономиката и ресурсите на страната му. Но Кремъл даде ясно да се разбере, че очаква Украйна да признае всички завоевания на Москва - включително анексирането на Крим през 2014 г. - нещо, което Киев изключи като възможност.

Руските войски контролират цялото азовско крайбрежие, включително стратегическото пристанище Мариупол, цялата Херсонска област ,която е ключов подстъп към Крим, и голяма част от Запорожка област, което може да послужи като добра изходна точка за по-нататъшни операции още по-навътре в Украйна. Малцина очакват Путин да спре дотук.

В четвъртък той сравни войната в Украйна с войните от 18-и век с Швеция, водени Петър Велики "за възвръщането и консолидирането" на историческите земи на Русия, каза президентът. Москва отдавна гледа на Украйна като на част от сферата си на влияние.

За разлика от предишните си провали на бойното поле Русия изглежда е преминала към по-консервативна тактика. Мнозина очакваха тя да опита да обкръжи украинските войски чрез масирано настъпление, но вместо това тя предприе редица по-малки операции за принуждаване на силите на Киев да се изтеглят, без същевременно да обременява линиите си за снабдяване.

Киър Гилс, експерт по Русия от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус", смята, че Москва "съсредоточава цялата си артилерия в един-единствен участък от фронта, за да си проправи път, изравнявайки със земята всичко по пътя си".

Западните официални представители все още хвалят украинските войски за способността им да бранят страната си и да оказват ожесточена съпротива, прибягвайки до тактика, съчетаваща използване на артилерия, отстъпление от някои участъци на фронта, когато това е нужно, и чести контраатаки.

"Украйна води политика на гъвкава отбрана, тоест бие се само там, където има смисъл, вместо да води битка за абсолютно всяка педя земя", каза Гилс.

Високопоставен западен представител, пожелал анонимност, каза, че руската кампания "продължава да изпитва сериозни проблеми на всички нива", и отбеляза, че на силите на Москва са нужни "седмици, за да постигнат дори и най-скромните си тактически цели като превземането на отделни села".

Миналата седмица руснаците загубиха цял батальон при неуспешен опит да преминат река Северски Донец и да създадат предмостие на другия бряг. Това стана с цената на стотици убити и десетки унищожени бронирани машини.

В битката за Донбас Русия има чувствително превъзходство в артилерията благодарение на по-големия брой тежки гаубици, ракетни установки и съответните количества боеприпаси за тях, с които разполага. Украинците се налага да бъдат икономични в използването на артилерията си, докато същевременно снабдяването им е подложено на постоянни руски нападения.

Украйна започна да получава повече тежко въоръжение от западните съюзници, които предоставиха десетки гаубици, а сега възнамеряват да започнат да ѝ доставят и реактивни системи за залпов огън.

Украински официални представители и западни анализатори изразиха опасения, че Москва може да предприеме офанзива към гъстонаселената и индустриализирана Днепропетровска област, защото това може да разцепи Украйна на две и отново да изправи столицата Киев пред заплаха.

"Руските цели в тази война се менят съобразно обстановката на бойното поле", каза Елеонора Тафуро Амброзети, анализатор в Международния институт по политология в италианския град Милано. Тя отбеляза, че Русия може да опита да нанесе икономически щети на Украйна, като превземе цялото ѝ крайбрежие и по този начин я лиши от излаз на море.

Висш руски генерал вече заговори за намерения за отрязване на украинския достъп до Черно море чрез превземането на Одеска и Николаевска област чак до границата с Румъния, ход, който ще позволи на Москва да създаде коридор по суша към сепаратисткия регион на Молдова Приднестровието, където има разположена руска военна база.

Всякакви подобни стремежи ще зависят от успеха на изток. Поражение в Донбас ще постави Киев в много тежко положение, тъй като новите попълнения в армията вече няма да притежават уменията на калените в битка войници, които в момента се бият на изток, а доставките на западно оръжие няма да са достатъчни за спиране на възможно руско настъпление още по-навътре в Украйна.

Украинските власти не  са съгласни с тези опасения и изразяват увереност, че армията им ще успее да спре руското напредване и дори да мине в контраатака.

"Планът на Украйна е ясен: Киев изтощава руската армия, за да печели време, докато пристигне още западно оръжие, включително системи за противовъздушна отбрана, с надеждата за успешна контраофанзива след това", каза анализаторът Микола Сунхуровски от киевския мозъчен тръст Център "Разумков".

Филип Брийдлав, пенсиониран генерал от военновъздушните сили на САЩ и бивш главнокомандващ силите на НАТО от 2013 до 2016 г., предупреди да не се сключва примирие сега, защото това според него ще насърчи още повече Русия.

Когато през 2008 г. Русия нахлу в Грузия, отговорът на Вашингтон е бил неадекватен, същото се отнася и за този при анексирането на Крим през 2014 г., смята Брийдлав.

Сега Москва повтаря действията си, а Западът получава нова възможност да отговори.

"Според мен от изхода на тази война зависи дали и занапред ще бъдем свидетели на още подобни действия от страна на Русия", добави той.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименаз чувам всеки ден, за руски обстрел над училища, детски градини, болници, кражба на деца и филтрация на цивилни в концентрационни лагери. Това е руския фашизъм.
230
5
 
5
 
! Отговори
Рейгън преди 1 година
Реално, 200 000 украински войници липсват от фронта по различни причини. Руските липси са около 20 000. Това включва - загинали, ранени, избягали, предали се.
229
3
 
5
 
! Отговори
Reptile преди 1 година
Лъжи! Украински ДЕПУТАТ се изпусна и каза реалността - 500 - 1000 загинали и тежко ранени. 200 - 600 са загиналите, а не 100 - 200, но за всички загуби ВСУ дели на 3. До момента ВСУ са изгубили 70 000 човека, от които 35 - 40 000 са загинали на фронта или от рани получени там.
228
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Незнам не съм чул руснаци да обстрелват мирни граждани .... значи си руснак
227
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпроса ти съдържа отговора, защото се страхуват че украинците предумно наемници ще ги избият в гръб. Харков е старата столица на Украйна между ПСВ и ВСВ. Киев се плаши от Харков. Иска да го унищожи.
226
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шансовете... Имам готовност да се обзаложа просто така че Русия ще извади Москва. Няма невъзможни неща.
225
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русия ...не знам да е разделена но Европа и Америка май не са много добре. Украйна е добре, какво и е.Да не говорим бг.
224
3
 
9
 
! Отговори
Роко преди 1 година
И как точно клавиатурата ти ще те спаси от ядрената ракета.България е също НАТО, мисли малко
223
29
 
11
 
! Отговори
Има преди 1 година
Има кой да ги спре! След война с НАТО педеРассия ще има ново име - ЯдренКратер, хихихи
222
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнам не съм чул руснаци да обстрелват мирни граждани както укрите Донецк 300 снаряда за ден оня ден а и според тях те освобождават Донбас, но няма значение там всичко приключва с победа за Русия това е ясно вече въпросът дали ше се задоволи само с Донбас или ше придължи до полската граница бяма да има кои да ги спре.
221
18
 
39
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
паметник трябва да се издигне на путин, че отървава света от този фашистки змиярник!
220
33
 
12
 
! Отговори
депутинизация преди 1 година
Всичко руско е менте като пропагандата им! Русофилския пропаганден мит за "денацификация" направо чупи тъпом _ ра. Колко трябва човек да е неграмотен за да вярва на толкова евтина русофилска лъжа? Нацистка държава е тая която се управлява от парламентарно представени нацисти. В Украинския парламент няма нацисти! Влиянието на крайнодесните в Украйна е нищожно. На президентските избори през 2019 г. те събират едва 1,6 % от вота. На парламентарните избори 2019 г. печелят само 2,15 % от гласовете.
219
13
 
12
 
! Отговори
Г. С. Раковски: преди 1 година
"руското правителство, кое лъстеше...българите със...лъжовни обещания, днес открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика срещу тях. То е наумило и труди се...да разори и опустоши милото ни отечество България...всякога проклетата русия...лъгала е...българите че уж за тях отваря такъв бой и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото отечество...Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завоевателните си планове е имала грижи
218
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рУСИЯ НИ Е ОСВОБОДИЛА, А ЗАПАДЪТ НИ РАЗПАРЧЕТОСА И НИ НАТРЕСЕ НЕМСКО-АВСТРИЙСКА КОМАРДЖИЙСКА ДИНАСТИЯ, ЗА ДА ВОЮВА бЪЛГАРИЯ СРЕЩУ оСВОБОДИТЕЛКАТА СИ И ЗАЕДНО С ПОРОБИТЕЛКАТА СИ тУРЦИЯ.
217
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аКО УКРАИНСКАТА АРМИЯ принуждава мирните жители да стоят на бойните линии, това драги ми тро ло веее е нищо повече от военно престъпление! А пък ако мирното население само иска да е на фронта, то не е мирно... а воюващо паравоенно население. И В ДВАТА СЛУЧАЯ УКРОПРОПАГАНДАТА ИЗДИША ТОТАЛНО.
216
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Захари Стоянов:Какво да напише един ЛА КЕЙ НА РЕЖИМА НА ДИКТАТОРА СТАМБОЛОВМИ А ВСТРИЙСКИ ШПИОНИН - НЕГРАМОТНИЯ КОТЛЕНСКИ ЖОРЕВЕЦ ЗАХАРИ СТОЯНОВ... НЯМА КАКВО ДА НАПИШЕ. ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, ЗА ДА СИ НАПРАВИТЕ ИЗВОДИТЕ ЗАЩО ИМА ТАЯ РУСОМРАЗИЯ В ЗАХАРИЙ... И ЩО КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДО СВЯТ ВОЙВОДА НЕАЛЧЕН И НЕ ИЗКУШЕН ОТ ВЛАСТТА Е ПРИЗНАТЕЛЕН НА ОСВОБОДИТЕЛКАТА РУСИЯ. НЕ БЪРКАЙТЕ ИСТОРИЯТА С ДНЕШНАТА ПОЛИТИКА МОЛЯ.
215
7
 
5
 
! Отговори
:-) преди 1 година
До Дядо ИванеДядо Хасане, пиши си в урските форуми, българските остави на нас...
214
17
 
13
 
! Отговори
Захари Стоянов: преди 1 година
"...най-големий ни неприятел днес е...русия. Няма пакост, няма мерзост и даже подлост, които да не е пуснала в ход тая държава...от тоя знаменит ден, когато ние почнахме своето политическо и самостоятелно съществуване...Турили един път те намерение да направят от България Задунайска Губерния, нищо свято не ги спира. "Всяко тържество на България е смърт за русия"...Ще кажат: "русия...ни освободи"...но трябва ли да бъдем благодарни и за това, че русия ни освободи, за да ни зароби отново"
213
19
 
13
 
! Отговори
Дядо Иване преди 1 година
Стига си лъгал че си ни освободил! Цял живот сме се наслушали на твоите руски лъжи! Българите са единствения народ който боготвори своите поробители! По Сан Стефанския договор победената Турция се задължава да изплати някаква сума на Русия. Кой знае защо България поема част от сумата която трябва да изплати Турция на Русия! След освобождението България изплаща 27 милиона златни лева на Русия! Пито - платено и кой откъде е! Платили сме ти и не ти дължим нищо лъжливи Дядо Иване, така че айсектир!
212
13
 
15
 
! Отговори
дядо иван преди 1 година
чета и се чудя на скудоумието на пишещите. къде бяхте когато бомбардираха донецк и луганск, това са 8 години. оставям настрана, че на нас като нация не ни приляга да говорим срещу тези, които са ни освободили. политиката ни сега на отричане на всичко руско води само до обедняване на хората, да не говорим за евентуалната война. разберете глупави пауни, ние сме загубили войните защото застават начело хора, които се мислят за велики.