Германия платила над 12 млрд. евро на Русия през първите 100 дни от войната

Те спокойно покриват разходите за войната
15 юни 2022 22:30, Нели Христова
226
Германия платила над 12 млрд. евро на Русия през първите 100 дни от войната
Снимка: БГНЕС

Германия е платила на Русия повече от 12 милиарда евро за изкопаеми горива, като по този начин остава най-големият клиент на Москва за природен газ през първите сто дни от войната в Украйна, сочи анализ.

Още по темата

През същия период Европейският съюз е изкупил повече от 60% от руския износ на въглеводороди, което от своя страна обикновено съставлява почти 50% от държавните приходи на Кремъл.

Докато ЕС наложи постепенно ембарго върху повечето руски внос на петрол и се опитва да намали зависимостта си от газ от Русия, високите международни цени на енергията и по-голямото търсене от Китай и Индия означават, че приходите на Москва се очаква да се увеличат до 14 милиарда евро тази година. Общо те възлизат на около 93 милиарда евро от 24 февруари.

В резултат на това потокът от приходи от този износ на изкопаеми горива надвишава комфортно 840-те милиона евро, които президентът Путин харчи за инвазията си в Украйна всеки ден, според Центъра за изследване на енергията и чист въздух (CREA), мозъчен тръст, базиран в Хелзинки .

От началото на войната Русия продължава да доставя на ЕС 85% от своя тръбопроводен газ, 75% от втечнения си природен газ и 50% от суровия си петрол, казват изследователите, цитирани от The Times.

Основният клиент на Путин в блока е Германия, която се бори да се освободи от три десетилетия нарастващата зависимост от руския петрол и газ.

Берлин на практика отмени изграждането на газопровода "Северен поток 2" и се надява да замени изцяло вноса на руски петрол през следващите няколко месеца. Въпреки това тя не очаква да постигне независимост от руския газ преди 2024 г.

Въпреки че вносът на газ от Русия от Германия е намалял с 31 процента по отношение на обема през първите 100 дни от войната, тя все пак е дала на Кремъл около 7,5 милиарда евро за горивото - повече от която и да е друга страна.

В същото време руският внос на енергия от страна на Франция нарасна, включително най-малко 12 превози на втечнен природен газ (ВПГ), суров петрол и други петролни продукти на обща стойност 900 милиона евро. Като цяло тя похарчи 4,3 милиарда евро за въглеводороди от Русия.

Други европейски страни, особено в източната част, значително ограничиха своите придобивания или като се отказаха едностранно от доставките на руски газ, или като бяха прекъснати заради отказа си да плащат сметките си в рубли. Вносът на Литва е намалял със 78% от февруари до май, а вносът на Полша и Естония намаля с 51%.

Проучването на CREA също така привлече вниманието към начина, по който Индия се придвижва към пазара на руски петрол, привлечена от големите отстъпки.

Въпреки че плащанията й към Москва от 3,4 милиарда евро ка сравнително скромни за стандартите на Германия и Китай, тя е купила 18 процента от руския износ на суров петрол, който в преобладаващата част се доставя от танкери под европейски флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
3
 
! Отговори
филип ейджи преди 1 година
ама и аз в магазина си плащам, не съм зеленски!
160
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заглавието иска страните членки на ЕС и Нато да получават енергоносители но безплатно. Аз така го разчитам. Ето затова стана война. Запада плаща но не иска да плаща ако може. Затова Запада води прокси война срещу Русия.
159
0
 
0
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До 191 Мерси за подкрепата и какъв е бил въпроса да отговоря
158
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боб аз те подкрепих искрено нощеска може би в другия форум но ти горделиво не ми отговори. Разочарование е думата.
157
0
 
8
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Не само, че продължават да купуват, а някои страни като Франция даже са увеличили и купуват като луди втечнен газ! Китай и Индия също са увеличили покупкити, изобщо Русия забогатява в резултат на санкциите..Само Полша и България ке отказаха..Но неща протести много нямаше срещу правителството..И в момента още няма алтернатива и договор за газ, купуваме спонтанно всеки месец май на най високи цени..без договор.
156
0
 
1
 
! Отговори
До до анонимен 206 преди 1 година
На ниво държава е така.Писа се достатъчно как на ниво фирми санкциите,които държавата приема,не се спазват.Това се случва чрез промяна на договорите за микс от петролни продукти,който вече не попада под санкции .
155
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Битието на български данъкоплатец зависи от приетите закони от НС и политическите решения,които се взимат от правителството.Заплащането на труда зависи от работодателя.У нас мненията на хората се отчитат статистически без да влияят на провежданите политики,било фирмени или държавни.Каква политика се провежда по отношение на нарастващата инфлация и как,според вас,данъкоплатеца влияе на нея?Нарастващите цени не се компенсират от минималния ръст на доходите.
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 199 Ако наистина беше така, ако нямаше проблеми, ако мислеше, че нищо, което се пише, няма значение, ако не ти "пукаше", нямаше да обясняваш как са щели да бъдат другите, да предричаш апокалипсиси и да обясняваш за цената ЗА ДРУГИТЕ :))) Ти не познаваш "другите", тъй че нямаш представа те как ще са при новите условия. Дали имаш проблеми, зависи от това какво наричаш проблеми, но със сигурност имаш проблеми с откровеността.
153
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз проблеми нямам, забавно ми е да гледам как робите се правят на разбиращи от всичко. Всичко което пишеш е без никакво значение, нито за теб, нито за мен, нито за който и да е
152
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 208 Само роби, които изцяло са изпуснали контрола върху собствения си живто, когато се сблъскат с проблем избират да се свиват и да се поддават на шантажа и трудностите. Пълноценните хора се сблъскват с проблем и си го решават. Хората, които говорят за "реване" през зимата, не могат да носят отговорност за действията си, нито могат да се справят с проблеми. По принцип това се случва автоматично, когато са закрепостени и зависят изцяло от този, който ги шантажира.
151
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук като гледам има и много експерти по енергетика хахаха. Ще дойде зимата ще има да ревете
150
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 206 "Изглежда,че силните икономики изкупуват и ресурсите,от които страните от бившия СИВ са се отказали.Моля,поправете ме,ако греша." Грешиш. Германия е намалила досттавките си на газ от Русия с 31%, а на петрол с 40%. Предполагам, че това се бори за "силна икономика". Холандия се отказа изцяло от руски газ. Предполагам, че това се брои за силна икономика. И двете страни намяат нищо общо със СИВ.
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
,,От началото на войната Русия продължава да доставя на ЕС 85%от своя тръбопроводен газ,75% от втечнения си природен газ и 50%от суровия си петрол."- цитира The Times.В същото време европейски страни,особено в източната част,значително ограничиха или се отказаха от доставки на руски газ.***** Това на какво ви прилича?Изглежда,че силните икономики изкупуват и ресурсите,от които страните от бившия СИВ са се отказали.Моля,поправете ме,ако греша.
148
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 202 "Правилата са за робите като нас. Германците си правят каквото си искат" Холандците и те ли са "роби"? Финландците и те ли? Естонци, Латвийци, Литовци? И те? Поляците? Всички тези страни се отказаха от руския газ. Германия си намали потреблението на такъв с 31%. Това ли е да "си правят каквото искат"? Сигурен съм, че за тях е много лесно или изгодно да намалят с такива огромни количества доставките на газ. Мдаааа. Русофилите се проваляте масивно с опорките.
147
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 200 Прав си, само с лаене не става. Във форум става с някакви аргументи, но ти такива нямаш. Ясно е защо си тук. Личи ти по драсканиците.
146
0
 
18
 
! Отговори
Владо преди 1 година
Защо никой от лидерите на западните държави не смее да признае кой и защо всъщност предизвика тази война?! Южен поток беше спрян от нас под натиска на САЩ.Турски поток също. Северен поток беше всячески бавен и възпрепятстван чрез санкции на фирмите, които го стояха и на финала, когато беше вече готов и изграден от Русия, трябваше да се случи нещо за да не тръгне газта към Германия. Тогава Украйна изигра своята роля и Северен поток така и не тръгна. САЩ носят вината за случващото се в Украйна
145
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилата са за робите като нас. Германците си правят каквото си искат
144
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като се откаже от дългосрочните си договори за евтин руски газ, Германия ще плаща 3 пъти повече за американски и катарски. Конкурентността на германската икономика рязко ще падне, но "кеф" цена няма!?
143
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 193 "Били сме по-напред от Германия, пък да не знаем!?" Не сте "по-напред", а просто потребявате много по-малко газ. Това не е едно и също, и постоянното ти лицемерие си личи в напъните ти да лъжеш какви са реалните проблеми и защо се налагат различни решения, независимо, че имаме обща задача.
142
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 193 "Германия купувала, защото не можела да не купува! Ох, милинките. А ние можем да не купуваме, така ли?" Така. Нуждите на България спокойно могат да бъдат покривани от алтернативни доставки. Други страни, които се отказаха от руския рекет са Финландия, Полша, Литва, Латвия, Естония, Холандия и Румъния. Лицемерието, че едва ли не България е единствената страна, която е трябвало и е направила този избор, има за цел да ни изолира от останалите европейски държави.