Лавров пред BBC: Русия не се срамува, не сме нахлували в Украйна

Според думите му, страната е обявила специална военна операция
Обновена: 17 юни 2022 08:52 | 17 юни 2022 07:10, Петя Славова
351
Лавров пред BBC: Русия не се срамува, не сме нахлували в Украйна
Снимка: БГНЕС

В интервю за BBC руският външен министър Сергей Лавров беше категоричен: "Ние не сме нахлували в Украйна. Обявихме специална военна операция, защото нямахме абсолютно никакъв друг начин да обясним на Запада, че привличането на Украйна в НАТО е престъпно деяние".

Още по темата

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Лавров е дал само няколко интервюта за западни медии.

Той повтори официалната позиция на линия на Кремъл, че в Украйна има нацисти. Руските официални лица често твърдят, че техните военни "денацифицират" страната, предава БГНЕС.

На въпрос на журналиста дали смята за „денацифициране“ случилото се в село Яхидне, където 360 обитатели, 74 от които деца и 5 инвалиди, са били принудени от руснаците да стоят в сутерена на местното училище 28 дни без вода и тоалетни и 10 от по-възрастните са починали, Лавров отговори:

"Много жалко, но международните дипломати, включително Върховният комисар на ООН по правата на човека, генералният секретар на ООН и други представители на ООН, са подложени на натиск от страна на Запада". И много често те биват използвани за засилване на фалшивите новини, разпространявани за Русия. Русия не е чиста като сълза - тя е такава, каквато е. И ние не се срамуваме да покажем кои сме", заяви Лавров.

72-годишният Лавров представлява Русия на международната сцена през последните 18 години, но западните санкции сега са наложени както на него, така и на дъщеря му.

САЩ го обвиниха в преследване на фалшива история за Украйна като агресор и в пряка отговорност за инвазията на Русия като член на Съвета за сигурност.

Лавров е в официалния списък със санкциии на Великобритания. Но какви са отношенията между Обединеното кралство и Русия?

„Мисля, че вече няма дори място за маневри“, ми каза г-н Лавров, „защото и [премиерът Борис] Джонсън, и [Лиз] Трус казват открито, че трябва да победим Русия, трябва да поставим Русия на колене. Продължавай тогава, направи го!"

Миналия месец външният министър на Обединеното кралство каза, че руският президент Владимир Путин се унижава на световната сцена и че „трябва да гарантираме, че той е изправен пред поражение в Украйна“.

Двама британци наскоро бяха осъдени на смърт от руски сепаратисти в окупирана Източна Украйна.

Когато интервюиращия посочва, че в очите на Запада Русия е тази, която е отговорна за тяхната съдба, Лавров отговаря: "Изобщо не се интересувам от очите на Запада. Интересувам се само от международното право. Според международните закон, наемниците не се признават за бойци."

Мъжете са служили в украинските въоръжени сили и не са наемници, но Лавров казва, че това трябва да се реши от съда.

След това той обинява BBC, че не е разкрила истината за това, което се е случвало с цивилните в контролираните от сепаратистите райони на Източна Украйна, "когато цивилните бяха бомбардирани от войските на Киев в продължение на осем години".

В продължение на шест години Би Би Си се е свързвала многократно с ръководството в управляваните от сепаратистите райони с молба за разрешение да отидат и да видят какво се случва. Всеки път медията получава откази.

Русия обвини Украйна в геноцид. Въпреки това през 2021 г. осем цивилни бяха убити в контролираните от бунтовниците райони, според самопровъзгласилите се проруски „чиновници“ и седем година преди това. Въпреки че всяка смърт беше трагедия, казах, че това не представлява геноцид.

"Предполагам, че ако наистина е имало геноцид, тогава сепаратистите от Луганск и Донецк биха били заинтересовани да отидем там. Защо не ни пуснаха", попита журналистът.

„Не знам“, отговаря Лавров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
3
 
1
 
! Отговори
bbc-лъжец преди 1 година
До Лавров е лъжец ============След това той обинява BBC, че не е разкрила истината за това, което се е случвало с цивилните в контролираните от сепаратистите райони на Източна Украйна, "когато цивилните бяха бомбардирани от войските на Киев в продължение на осем години".
251
3
 
2
 
! Отговори
Лавров е лъжец преди 1 година
както и всичко около nymлер.
250
0
 
3
 
! Отговори
### преди 1 година
Тия чупат *** ... не мога да повярвам ... Неонацистите са тотално увредени ...
249
4
 
5
 
! Отговори
@ @ @ преди 1 година
Оакан до ушите , ама отворил уста като хипопотам . Типичен НАГЪЛ комунист.
248
3
 
2
 
! Отговори
100% преди 1 година
До Анонимен 245 украйна свърши.........
247
5
 
5
 
! Отговори
баба Гицка преди 1 година
Хем на ср ан хем голям
246
7
 
6
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Руси е извършила стотици хиляди престъплени против човечеството но никога и за нищо не се срамва и не се извинява, винаги отрича до последно.спомнете си военното престъпление в Катин -признаха и сега пак отричат и предизвикаха катастрова на полски самолет като унищожиха цялата полска делегация , друг скорошен пример свалянето на малайзийския самолет .отричат при неопровержими и неоспорими доказателства но както казват те не признават законите на логиката, затова не могат да ъдат разбрани с ум
245
5
 
5
 
! Отговори
Как Сийка преди 1 година
То бива човек да с неадекватен,ама тоя Лавров е хептен "кон с капаци " - целият свят се възмущава от наглата им с нищо непровокирана агресия,а той не та не ! "Ние не мсе нападали Украйна ! Ние не сме в Украйна ! Ние не сме против Украйна ! " ?! Що за бръщо левения на зрял човек ?! Тока да се държат явно само най-заблудените руснаци могат ?!Жалко за тях - тази инвазия в Украйна ги унищожава като нация - срам и позор за тях!!!
244
8
 
9
 
! Отговори
в Турция преди 1 година
Работил съм с украинци.Жените им директно се предлагат за кутия цигари.После идва сутеньорът украинец и иска пари.
243
10
 
9
 
! Отговори
Иска да каже преди 1 година
Че са си в Русия, което исторически си е факт.
242
0
 
4
 
! Отговори
Супер Киро е ноФ преди 1 година
Супер Киро е канадец.
241
10
 
13
 
! Отговори
Санитар преди 1 година
Рядко се срещат убийци и агресори да ходят с гордо вдигнати глави и да твърдят точно обратното на това,което вършат ,но този тук е мнооооого тежък случай - откакто са нах лули в Украйна той пуска все една и съща плоча "не сме,не сме,не сме..." Ами като не сте какво правят там руските воийски,опазват мира ли,или пазятр украинците от... из вънзем ни ?! Смях,смях ,осмиват ви вече и децата! Засрамете се най-сетне,бе !!!Жалки подобия на Хитлер -това сте вие!!!
240
4
 
10
 
! Отговори
Така де преди 1 година
Ни лук ял , ни лук мирисал!
239
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжи, лъжи, лъжи, само лъжи от Лавров. Такава е цялата им политика и скапан държава. Путин и обкръжението му са масови убийци, военнопрестъпници. Достойни за презрение.
238
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дол ни лъж ливи кир ливи ватенки
237
5
 
13
 
! Отговори
русия не се срамува преди 1 година
магаре срам има ли?
236
7
 
12
 
! Отговори
Конски преди 1 година
лъжец - сатрап , по-гплям от сталин.
235
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не фен на Путин.- Принудиха ги да представят кандидатурите си (уж) да го "за-чукат" на Путин. Жалка история. Също както със санкциите с които разсипаха ЕС и света и нищо друго не постигнаха.
234
2
 
7
 
! Отговори
Не фен на Путин. преди 1 година
До БайГуй- Швеция и Финландия с нищо не променят военната карта на Европа с кандидатурата си. Те и до сега си участваха в съвместни учения с НАТО. Нито са интересни геостратегически Виж с Украйна всичко съвсем е различно. Особено достъпа до проливите
233
1
 
9
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Е каква е тази военна операция, вече Украйна се цепи и е с огромни щети.