Командирите на бойците от "Азовстал" са прехвърлени в Русия

Съдбата на стотици бойци, пленени от руските сили, остава неясна
100
Командирите на бойците от "Азовстал" са  прехвърлени в Русия
Снимка: БГНЕС

Двама висши командири на бойците, които защитаваха стоманодобивния завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, са били прехвърлени в Русия, за да бъдат разследвани, предаде Ройтерс, позовавайки се на информация от ТАСС.

Съдбата на стотици бойци, пленени от руските сили през май след продължила с месеци обсада на Мариупол, остава неясна. Първоначално Москва каза, че те са били прехвърлени в самопровъзгласилите се проруски републики в Източна Украйна. Цитирайки неназован източник от руските правораздавателни органи, ТАСС съобщи, че Святослав Паламар, заместник-командирът на батальона "Азов" и Сергий Волински, командирът на 36-та бригада на морската пехота на украинските въоръжени сили, са били прехвърлени в Русия. Служители на специалните сили са ги прехвърлили от самопровъзгласилата се Донецка народна република, "за да бъдат проведени с тях разследващи дейности". "Други офицери от различни украински подразделения също са били транспортирани в Русия", съобщи ТАСС. Агенция Ройтерс засега не е успяла да потвърди информацията и все още няма реакция от Киев. По-рано този месец Украйна каза, че разузнавателните ѝ служби са в контакт с пленените бойци от "Азовстал".

Батальонът "Азов" е военно подразделение, съставено изцяло от доброволци, което беше сформирано през 2014 г. като крайнодесен опълченски отряд, за да се сражава срещу подкрепяните от Русия сепаратисти и, заедно с 36-та бригада, беше от ключово значение за защитата на стоманодобивния завод. Киев се опитва да договори размяна на пленници с Москва, за да си върне всички бойци, но някои руски законодатели искат да изправят част от тях пред съд. Руски осведомителни агенции съобщиха по-рано този месец, че повече от 1000 бойци от "Азовстал" са били прехвърлени в Русия, за да бъдат разследвани. /БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: Русиявойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Командири на бойците- леле леле! Все едно слушам за Сталинград: доблестните немски бойци отбраняват града от съветските нашественици. Защитниците отиаат в Москва на изслушване.
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50 украински генерали и офицери убити при ракетна атака.
65
1
 
1
 
! Отговори
До Про До То преди 1 година
Защото вярва в измамните свободи и така подтиска способността си да мисли.
64
2
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
е,сега на тия "двама командери" ще им се прииска да са не беха раждали...Но,каквото повикало,това отговорило..
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ли е снимката към статията?
62
32
 
4
 
! Отговори
66 смешник преди 1 година
Запада бил загубил Хахаха. Момче, виж доларът, курса катери. Рублата умирга. Животът на руснака срава все по-прецакана. А на запад карат бмв и ходят на почивки. Русия печели битката и губи войната. Факт.
61
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Току що прочетох, че ЕС са подкукуросали да се направи блокада на Калининград, който знаете е руски, но няма директна връзка с Русия, а само жп такава. С това си поведение ЕС де факто принуждава Русия да се намеси. Но тоя път руското общество е изцяло зад Путин и дори го молят да обяви война на ЕС и НАТО. Има и брожения за това да се свика войската. Осъзнавате ли че сме на прага на 3та световна война заради брюкселските зелки? И тоя път руснаците ще воюват до край.
60
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Собачките със стил никога не са се отличавали,нито с хигиена,в общия смисъл или войнска чест.Нирмално решение.Убедена съм,че смелите воини имат славни дни пред себе си!
59
2
 
4
 
! Отговори
До до до 49 преди 1 година
Е,това обяснява решенията на Зеленски за правата на полските граждани в Украина,както и голямата подкрепа с доставки на оръжие от Полша и Великобритания.
58
7
 
33
 
! Отговори
Сз преди 1 година
Русия спвчели, вижда се, а Западът загуби, но не искат да го признаят. Останаха някакви тука които коментират в защита на нацистите, но за мен това е банда гейове!
57
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защитата на родината е престъпление!
56
3
 
29
 
! Отговори
Кирил преди 1 година
За Джулиан Асандж 175 год. Затвор за достоверна информация за войната на САЩ над Ирак , на това му викат шпионаж. А за убийците на невинни хора ,същите американци се пазарят за освобождаване - наглост! Техният живот е скъп , а за неприятелите убити е забавление! Зловещо! Поздрав за Виктор Орбан - страхотна статия , политик достоен за уважение , здрави принципи , работи за Родина и народ ,прочетете във Фейсбук! Браво!
55
6
 
38
 
! Отговори
До Константинов преди 1 година
Необходимо е,за да се даде гласност на това кой зарази украинците с неофашизъм.Трябва светът да знае за чии интереси в Украина умират хора и да се потърси сметка на виновните.
54
5
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Тези в чувалите да изпратят на комика и приятели ,а живите доживотен затвор с право на работа ,да плащат за загиналите момчета!
53
0
 
23
 
! Отговори
За редактора преди 1 година
Азов не е батальон ( около 1000 бойци ) а полк ( няколко хиляди ).
52
4
 
19
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
НЕОБХОДИМО ЛИ Е РАЗСЛЕДВАНЕ НА ТЕЯ ФАШИСТИ?
51
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно ще има руски Нюрнберг.Жалко,че няма да можем да следим събитието,поради забрана на руски источници на информация в ЕС.
50
3
 
8
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Странно е да се водят разследващи действия срещу тях в Русия,ако е за престъпления срещу цивилни граждани от 2014 насам,след като тези цивилни граждани,дори и пострадали от тях не са руски,а украински граждани?Но,в крайна сметка за тях е по-добре да ги съди руски съд отколкото съд на Донецката република,който обикновено съди само на смърт.
49
5
 
18
 
! Отговори
До до 49 преди 1 година
На 17.02.2022 г. Украина,Великобритания и Полша създават съюз,въз основа на който британски и полски войски,т.е.войски на НАТО,могат да оказват военна помощ на Украина.А на 19.02.2022 г. на Мюнхенската конференция Зеленски заявява,че Украина ще възстанови ядрения си статут.Тези два факта са достатъчно основание за влизането на руски войски в ,,незалежная".
48
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойците от Азов ще бъдат използвани за изнудване от руснаците при евентуални преговори за мир или примирие...