Украйна забрани руската музика, отслабвала идентичността

Изключения само за творци, които заклеймяват инвазията
19 юни 2022 20:58, Анисия Иванова
315
Украйна забрани руската музика, отслабвала идентичността
Снимка: БГНЕС

В Украйна ще е забранено публичното изпълняване на музика на творци с руско гражданство, след като днес Върховната рада одобри с мнозинство от две трети тази мярка, съобщи в Телеграм украинският депутат Ярослав Железняк.

В текста към гласувания законпороект се обяснява, че „музикалната продукция на държавата агресор (може) да повлияе на сепаратистките настроения сред населението“. Руската музика би направила по-привлекателно възприемането на руска идентичност и цели отслабване на украинската държава, се казва в текста.

Изключения ще се правят само за творци, които публично са заклеймили руската инвазия в Украйна, като Службата за сигурност на Украйна (СБУ) ще изготви за целта специален списък на творците, за които се прави изключение.  

Успоредно с това бе забранен вносът и разпространението на книги и друга печатна продукция от Русия, Беларус и окупираните от Русия територии. Книгите от Русиа вече са обект на цензура от 2016 г., отбелязва ДПА. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
217
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоест Украинците ще забранят музиката на Александър Бородин, Петър Чайковски, Николай Римски-Корсаков, Сергей Рахманинов, Дмитрий Шостакович, Арам Хачатурян???!!!?? И ще слушат само Калуш и Кончита Вурст?? Уникална държава е Украйна!! Хубавото е, че след 10 години никой няма да си спомня за нея.
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи честно :)
215
2
 
10
 
! Отговори
Исторически парк преди 1 година
а тук кога ще забраним американската и ориенталската музики, които отслабват морала..?
214
2
 
3
 
! Отговори
джо преди 1 година
Няма значение, Те руснаците ще им внесат всичко безплатно.
213
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега чакам всички в един глас да обявят, че това е много демократично и всички трябва да последваме примера им хахаха Наистина живеем в свят пълен с иди_оти. В Русия да забраняват подобно нещо нямаше да ме учуди, но в държави имащи претенции, че са демократични е притеснително. Ако днешната демокрация означава, че имаш право на мнение, но само ако то съвпада с политкоректната гледна точка, то тя не се различава от комунизма по нищо. Всеки, който подкрепя подобна демокрация е чист комунист...
212
1
 
18
 
! Отговори
А чий е Крим? преди 1 година
До 236 името Кирим идва от турски, земя на кримски турско говорящи татари, след победата на Русия в руско турските войни, изселват татарите и заселват етнически руснаци. Днес 65 % населението са руснаци, 20% украинци и 15% татари, ама кой ги пита ? Крим е украински..да бе да
211
2
 
25
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Представете си македонците да забранят официална българският език, литература, училища, музика, телевизия, защото ние сме заплаха за тяхната национална идентичност? И ЕС да ги награди с кандиддат членство за това, а Урсула да вика Слава на Македония при посещенията си в Скопие???
210
26
 
6
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Който иска руски канали да ходи в руската канализация...тук е България!!!то пък една музика имат руснаците.....много се смях на руските рокери... нещо несъвместимо даже в едно изречение. или руски джаз.. <руската музика е с монголски музикални инструменти Товшуур, хуучир, морин хуур и цуур.ха.ха
209
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поставих въпрос - това, че се е родил тускоговорящ, задължава ли го да е поданик на Фашиска Просия?
208
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия като разрешат П yси Риот тогава да се обаждат по тема цeнзура и дискриминация
207
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво като майчиният му език е руски? Не може ли да не иска да е поданик на Путин?
206
1
 
22
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Защо Зеленски не забрани собствиното си шоу Слуга на народа и Квартал 95, защото те са на руски! Изобщо майчиният му език е Руски, той е от Кривий Риг Източна Украйна, каква шизофрения е това, да забраняваш собствения си език, който говориш вкъщи??
205
0
 
19
 
! Отговори
А бе тия укри преди 1 година
на северно марсианци ли се правят?!? Същите празни кратуни са!!!
204
14
 
1
 
! Отговори
Кремълски цинизъм преди 1 година
Тезата на руските таракани из форума, че Путин е сринал цели градове защото не искали да им слушат музиката, е повече от безумна!
203
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия са досущ като македоньите. Един ментор ли имат?
202
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия украинският език не е забранен, певци от Украйна изпълняват украински песни по Първи канал. Звучи невероятно красиво
201
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 275. "Намаляваща Русия" ми звучи като "увеличаващата се България". Не знам защо това буди у мен тъга.
200
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пешев 273. Ще се очудиш, но много хора искат да учат този език. Колкото до нуждата от него, излишно е да ти обяснявам. Роденият да пълзи не може да лети.
199
0
 
20
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Лудост е да забранищ руската музика. Все едно да забраниш себе си. Същото важи и за РСМ.
198
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 273: В ООН има 6 официални езика. Един от тях е руският, който Украйна забрани. Липсва обаче един от европейските езици, и той е немският. Защо ли?