Неформална мрежа обединява активи за над $4,5 млрд. свързани с Путин

Кремъл отрича това да са тайни средства на президента
21 юни 2022 20:15, Нели Христова
53
Неформална мрежа обединява активи за над $4,5 млрд. свързани с Путин
Снимка: БГНЕС

Дворците, яхтите и лозята, за които се твърди, че са предоставени на Владимир Путин от приятели и олигарси, днес могат да бъдат свързани с нещо, което изглежда е неформална мрежа, притежаваща активи на стойност над 4,5 милиарда долара.

Дигитална следа предполага, че редица ваканционни къщи и други активи, за които се съобщава, че се използват от руския президент, които според наличните записи принадлежат или са били собственост на отделни лица, компании и благотворителни организации, са свързани чрез общо име на имейл домейн, LLCInvest.ru.

Скрийншот на изтекла размяна на имейли от миналия септември допълнително предполага, че директорите и администраторите, свързани с някои от отделните субекти, които държат и управляват тези активи, са обсъждали ежедневни бизнес проблеми, сякаш са част от една организация.

Експерт по борба с корупцията в Русия, пожелал анонимност предвид политическата ситуация в Москва, каза, че констатациите повдигат въпроси дали има ниво на "общо управление".

"LLCInvest изглежда най-вече като кооперация или сдружение, в което членовете му могат да обменят облаги и имущество", предполагат те.

В продължение на близо две десетилетия Путин е обвиняван в тайно натрупване на огромно богатство чрез подставени лица, подхранвано от поредица от разкрития в изтичане на информация като документите на Пандора за богатството на най-близките му хора.

Бизнесменът Сергей Колесников преди 10 години заяви, че стои зад схема, която позволява на група от висши руски олигарси да обединят милиарди рубли в един вид "инвестиционен фонд" в полза на Путин, който тогава е бил премиер. министър. Твърденията бяха отхвърлени и Колесников избяга от Русия.

Миналия месец правителството на Обединеното кралство сравни "разкошния начин на живот" на Путин с официалните руски записи, в които са изброени "скромни активи", включително малък апартамент в Санкт Петербург, две коли от съветската ера от 50-те години на миналия век, ремарке и малък гараж.

След едногодишно разследване, Проектът за докладване на организирана престъпност и корупция (OCCRP) и рускоезичният новинарски сайт Meduza идентифицираха 86 компании и организации с нестопанска цел, чиито представители изглежда използват общото име на домейн LLCinvest, често заедно с корпоративни имейл акаунти.

Претенции за тайно президентско състояние се отхвърлят и веригата на собственост, водеща до Путин, не е идентифицирана. Говорител на Кремъл каза: "Президентът на Руската федерация по никакъв начин не е свързан с обектите и организациите, които посочихте".

Според OCCRP и Meduza активите, свързани с организации или корпоративни структури около тях, в които изглежда е бил използван имейл домейнът LLCinvest.ru, включват
:

- Дворец за £1 милиард, за който Алексей Навални твърди, че е построен за лична употреба на Путин в Геленджик на Черно море. Олигархът Аркадий Ротенберг, който е под санкциите на ЕС и САЩ, заяви собственост върху имота. Корпоративните записи, съхранявани от базата данни Spark в Русия, сочат към юни, че имотът принадлежи на фирма, наречена Kompleks, чиято компания майка е Binom. Директорът на компанията в Binom до юли миналата година изглежда има регистриран имейл домейн LLCInvest.ru. Адресът на LLCinvest.ru остава цитиран в Spark, най-голямата база данни за компании в Русия, като контакт.

- Декари лозя около двореца Геленджик. Навални твърди, че винарните са били "хоби" на Путин, което е излязло извън контрол. Лозята около двореца принадлежат на организация с нестопанска цел, основана от двама сътрудници на Путин, Генадий Тимченко и Владимир Колбин, и двамата също са под западните санкции. Колбин и други, свързани с лозята, изглежда имат имейл акаунти в LLCInvest.ru.

- Ски курортът Игора в Ленинградска област, където се състоя сватбата на дъщерята на Путин през 2013 г. Според поземлените документи той е собственост на Ozon, компания, в която приятелят на Путин, председателят на Bank Rossiya и най-големият акционер Юрий Ковалчук, който е под западните санкции, има голям залог. Имейл акаунтът на LLCInvest.ru е контакт в записите на Spark на компанията майка на Ozon, Relax.

- Вила на север от Санкт Петербург, известна от местните като "Дачата на Путин". Вилата Селгрен беше собственост на Олег Руднов, приятел от детството на Путин, и наследена от сина му Сергей Руднов чрез компания, наречена North. Изглежда, че Руднов използва имейл адреси на LLCinvest.ru, според записите на Spark.

- Дървена сграда на север от Санкт Петербург, известна като Рибарската хижа. Имейлите, изтекли от строителна фирма, предполагат, че три различни компании, използващи името на домейна, притежават различни парцели земя около комплекса, докато четвърто юридическо лице LLCInvest - организация с нестопанска цел на име Възраждане на морските традиции - управлява строителството. Същата тази фондация, наскоро поставена под западни санкции, притежава две яхти, Shellest и Nega, за които Министерството на финансите на САЩ твърди, че са свързани с Путин.

Активите от 4,5 милиарда долара, държани от юридически лица на LLCInvest, включват големи парични депозити. Две фондации с нестопанска цел, съоснователи на Тимченко и Колбин, които според корпоративните записи на Spark изглежда използват името на домейна, разполагат със значителни средства. Развитието на аграрните инициативи има 17 милиарда рублив депозитите си, които отчита в края на 2020 г., докато Развитието на ефективен инвестиционен пазар държи над 20 милиарда рубли (£292 милиона) в дългосрочни депозити и почти 5 милиарда рубли (£73 милиона) в краткосрочни депозити в края на 2020 г., според публично достъпни акаунти.

LLCinvest не е стандартен домей, отворен за обществеността, като Yahoo
, а домейн на сървър, собственост на Moskomsvyaz - телекомуникационна компания, която има тесни връзки с Bank Rossiya. Банката в Санкт Петербург е под западни санкции и е описана от Министерството на финансите на САЩ като "личната банка за висши служители на Руската федерация". Тя също така е определяна като "банката на Путин" заради ролята й в предполагаемото изпълнение на наддаването на руския лидер. Кремъл отрече подобни връзки или влияние.

Откриването на общия имейл домейн е направено чрез анализ на изтекли метаданни от сървърите на Moskomsvyaz, които изглежда показват имената на подателите и получателите на имейли на LLCinvest.ru, темата и времето на кореспонденция. Автентичността им е потвърдена и със записи с отворен код и отделно изтичане на съдържанието на някои пълни съобщения.

Moskomsvyaz и всички освен едно от лицата, които изглежда са използвали имейл адреси на LLCInvest.ru, не отговорят на искания за коментар на The Guardian. Не е ясно каква е целта на общата имейл услуга или мотивацията за очевидното сътрудничество по въпросите на персонала и логистиката.

Няма предположение, че всички потребители на LLCInvest.ru участват в управлението на активи, които са били свързани в доклади с Путин. Само един човек, който използва имейл акаунт на LLCinvest.ru в ролята си на директор на множество компании, все пак отговаря на медията. Той твърди, че не знае естеството на своята работа.

"Аз съм скромен служител и си гледам работата", отговаря той. "Подписвам само документи. Знаете как понякога бездомните се регистрират като директори на фирма. Не съм бездомен, но подписвам документите, както го правят, без да навлизам в подробности. Ако моята компания беше част от голям холдинг, нямаше да знам“, добави той. Самоличността на мъжа се укрива за собствената му безопасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
статия за плиткоумни преди 1 година
поредната помия!!!С тези лъжи само подсилавате вярата в Путин
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне още две нули.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак скелети в гардероба. След тази новина, бензина падна ли под два лева? Борисов имал над три милиарда, а Русия къде по-голяма и богата от нас.
46
1
 
1
 
! Отговори
Никой преди 1 година
българите са политически неграмотни и форума това доказва !!! Има и реално монго умни бъл-ри но им обръщът внимание и за масовата простотия на народа ни
45
6
 
11
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
4,5 милиарда? Дали не ги е откраднал? Може би автора на материала знае нещо и би трябвало да сподели факти, иначе е празнословец. Той, Путин е бедняк в сравнение с Бил Гейтс и Мъск, а пък притежава една огромна държава. Как никой не вижда дори едно положително нещо в този човек? Толкоз много отрицателни неща се пишат за него, че се наложи да чета на руски, та поне малко да балансирам.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във всяка държава комунистите са крадци, когато са на власт или разрушители на демокрацията, когато са в опозиция. 125 години история го доказва. Русия , Севера Корея, Венесуела, Беларус...
43
0
 
3
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Христо Ботьов Ботев и Иван Минчов Вазов.БОГОВЕТЕ НА СВЕТОВНАТА ПОЕЗИЯ!
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До русофилските МЪРШ.ЛЯЦИ.Краката са му измиете, водата да му изпиете.Да ви е сладко;
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той Путин има само един стар Запорожец и 40 кв. панелка.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Росен Плевнелиев==ХАХАХАХАХАХАХХААХХААХХАХАХАААААААААААААААА............
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
поредната глупост....
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в тая статия има ли нещо дето да не изглежда а да е сигурно? Що за ръчни? То бива бива *** това е най-долна пропаганда. Изглежда ми че автора е гей. Ама може и само да изглежда. Не е много сигурно. А и сестра му е ку-ва. Ама изглежда че може и да ме е . Е това е тая статия.
37
6
 
12
 
! Отговори
Диян преди 1 година
Това може и да е вярно, а може и да не е, но в контекста на войната не променя нищо. Аз имам обаче въпрос относно личните средства на един друг президент, за когото до преди войната се знаеше, че има около 1,2 млрд долара авоари (а вече сигурно са нараснали сериозно), включително много имоти в Западна Европа и Америка. Става дума за зеления клоун, разбира се. Въпросът ми е: колко бежанци са приютени в тях??? Точно нула, а уж го раздава много загрижен за сънародниците си.
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мнението на ДБ и ПП почитатели няма значение.
35
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Парите идват и си отиват.Но срама остава Вова
34
2
 
12
 
! Отговори
долу ЕС преди 1 година
споко, Байдън синът му и сорос са поне 100 млрд...
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Джо Деменцията колко има от Украйна?
32
3
 
5
 
! Отговори
Ямболски ZV цървул преди 1 година
Опростачените и ДНК скопените плюят по В.В.П.....Плюйте това ще ви остане.Скоро някои ще минаваме в четвърто ниво.А вие ще си бълбукате тук поне още три живота.
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоа *** щом лозя гледа, начи вино си прави. Кат не дава на тая неформално организация да пий, глейте как го плюят.
30
16
 
10
 
! Отговори
Жалко за Русия.. преди 1 година
Единственото нещо, което Путин съвсем успешно мачка, е собствения си народ!!!