Русия иска да удължи зависимостта на ЕС - по-малко газ, на по-висока цена

В РСМ разбраха - България не е страната, която ще ги заведе в Европа
21 юни 2022 10:15, Анисия Иванова
103
Русия иска да удължи зависимостта на ЕС - по-малко газ, на по-висока цена
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Намаляването на количествата газ и за най-големите клиенти на държавния "Газпром" в Европа не е от икономически съображения и ще нанесе непоправими репутационни щети на компанията. Русия призна за проблеми с работата на "Северен поток 1" заради санкционирани турбини за компресорните станции, които са на ремонт в Канада, но побърза да каже, че "Северен поток 2" е пълен с газ и може да заработи веднага, което е невъзможно, но "си струва Москва да опита". Това коментира д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Идеята на "Газпром" е чрез намаляването на доставките да се опита да разколебае ЕС в намерението му да се откаже в средносрочен план от руския газ и - ако е възможно - да отвори "Северен поток 2"... Другата идея на тази създадена несигурност на европейския пазар е да се повишат цените на големите хъбове в Европа, понеже до голяма степен цените на "Газпром" за почти всичките му европейски клиенти са завързани за цените на хъбовете."

Още по темата

Така "Газпром" ограничава предлагането, но се надява да прибере близки като абсолютна стойност приходи, обясни Димитров.

"Това е игра ва банк - в този бизнес най-важното е сигурността на доставките и репутацията на една компания като сигурен доставчик. "Газпром" руши непоправимо репутацията си на сигурен доставчик, с това което прави в момента."

В коментар за започналите тестове на газовия интерконектор на България с Гърция, Димитров заяви, че това дава шанс реалният пренос на газ да започне до края на юли и страната ни да получи пълното договорено количество от 1 млрд. куб. м. газ от Азербайджан.

Препоръката на ЕК да бъде даден статут на кандидат-членки на Украйна и Молдова е реакция на действията на Кремъл, която нямаше да се случи в нормална ситуция, тъй като и двете страни не са готови да започнат преговори. Този акт показва, че ЕС е готов да ги интегрира, дори нарушавайки част от правилата за членство, за да подчертае, че подкрепя Украйна и че руското нападение се счита за нападение срещу цяла Европа и европейската идея, каза Димитров. Грузия няма да получи такъв статут заради контролираните от Русия области в страната - Абхазия и Южна Осетия - и може би заради колебливата позиция на управляващите за конфликта в Украйна.

В европейското предложение за разрешаване на споровете между България и Северна Македония се дават твърде кратки срокове за намиране на решение, каза Димитров и добави, че то едва ли ще се вмести в периода на френското председателство, което приключва този месец.

 "В Северна Македония се убедиха през последните години, че България не е страната, която ще ги заведе в ЕС... Ако гледаме македонската политика, това предложение включва промяна в конституцията - без опозиционната ВМРО-ДПМН не може да се съберат две трети от гласовете и не може да стане тази промяна. България ще каже не, щом не е направена промяната."

Димитров напомни, че такова мнозинство е липсвало първоначално и за Преспанското споразумение с Гърция за смяната на името на Северна Македония, но депутати от опозицията впоследствие са го подкрепили.

"Националистическите кръгове и в двете държави нагнетяват да бъде отхвърлено това предложение."

Димитров допусна, че предложението може да бъде прието в София, но това трябва да стане преди евентуално разпускане на парламента и ново служебно правителство на президента Румен Радев, който няма да придвижи въпроса с оправданието, че няма парламент.

Русия би предпочела Северна Македония да не е част от ЕС, тъй като това само ще засили позициите на блока, но това "не ѝ е първа грижа" в сегашната ситуация на реална война с Украйна и икономическа война с Европа, каза Димитров.

"Сърбия води отдавна преговори за членство в ЕС и не е много напреднала в тях - това е и бъдещето за Северна Македония. Дори и да започне преговорите, те няма да вървят никак бързо и няма да приключат за по-малко от десет-петнадесет години", каза Димитров и добави, че за Белград сега е полезно да балансира между Москва и Брюксел."

Димитров представи и сборник със статии на украински историци "Крим - исторически преглед", който показва, че историята на полуострова в центъра на конфликта между Русия и Украйна не е нито руска, нито украинска в по-голямата си част.

Как могат да се развият споровете между България и Северна Македония и кандидатурите на Украйна и Молдова можете да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
ни са знай преди 1 година
Въглеводороди, за хартийки?Свърши хубавото време!
93
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
искаме газ без пари , я да си вземат бележка руснаците
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС е точно както некои наказани в Ада за прегрешения .... "Жадни ходят, във вода газят"... Кой каквото си направи, никой друг не може да му го направи...
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко много празни приказки да се "докаже" че Русия е льоша много льоша. Елементарно - Сименс доставя турбини, които могат да се ремонтират само в един от заводите му - този в Канада. Турбините треябва да се ремонтират на всеки няколко години. Газпром изпраща турбините на Сименс за ремонт... Канада отказва да върне трубините на Газпром заради санкции. От 6 инсталирани турбини само 2 работят. Е какво да прави Газпром ??? Русия ??? Стига с *** внушения от и.ди. оти.
90
1
 
3
 
! Отговори
Fena преди 1 година
Не си играйте на шикалки с тока и газа. Така ще ни тресне, че свят ще ни се завие. Иде зиме, по-кротко се изказвайте и малко от малко намерете наистина експерто, *** сме виждали много
89
2
 
8
 
! Отговори
Кофти а? преди 1 година
ЕС не е центъра на света се оказва! Оказва се също че има и други пазари , а и плащат, а и плащат повече!
88
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 86 Русия вече няма да дава евтини ресурси и да купува стоки с висока добавена стойност. Некя първа да се научи да прави такива и после да мисли. Автомобилите - чужди с 60-80% чужди части. Нефтена промишленост с чужди машини и технологии. Строителни машини и материали вносни. Посивни семена 70% внос. Лекарства, химия 65% внос. Тежко машиностроене до 60% внос на машини и части. Какво ще внася - пирони, копирна хартия, опковъчни материали - сега ги внася почти на 90%.
87
2
 
9
 
! Отговори
Реването на гейовете преди 1 година
Простата истина, колкото и да се тръшкат от ЕС: без руските суровин бавно ще заемат мястото си до страните от Африка...
86
2
 
6
 
! Отговори
репутационни щети? преди 1 година
Не занм кой на кого блокира парите? След това зарежи репутацията! Сега за Европа е: имаш ли рубли - получаваш суровини. Русия със Индия и Китай няма такива проблеми!
85
1
 
5
 
! Отговори
Тоя па! преди 1 година
"Русия иска"? Европа иска, Русия дава или не дава!
84
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече няма да дава евтини ресурси и да купува стоки с висока добавена стойност. След войната това няма да се промени както си мисли запада . Това размества пластовете . Освен това данните за потреблението и кредитирането в САЩ са много кофти . До някъде и заради покачващите се лихви . Всички очакват тежки за запада времена . Може и да не им харесва на русофобите но това показват числата . ЕС то няма да оцелее щото разделя с нова берлинска стена Европа а именно Германия и Русия.
83
8
 
18
 
! Отговори
Цаца преди 1 година
Много ме кефят анализатори, които коментират как монополисти щели да си разрушат имиджа! Баце експерт анализатор, има 5 държави които могат да си позволят освен за собствени нужди и да изнасят газ. Коя европейска държава може да си позволи да изнася газ? Ами само Русия за сега.Какъв имидж какви пет лева, като нямаш крава, ще пиеш мляко колкото ти да дадат и на каквато цена ти го дадат.
82
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със своиствената си непосредственост бай Дончо предупреди за риска от световна война, заради действията на байДжо в Украйна.
81
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще каже ли някой каква е причината италианският посланик да бъде привикан в МИД на РФ в Москва?
80
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
крайно време е отговорникът за това положение да му бъде взета зелката за назидание на останалите диктатори. Стига санкции, пратете му дрон и отряд специални части в спалнята
79
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И по чия вина е намаляването на доставките на газ? Така и не разбрах.
78
8
 
14
 
! Отговори
черния преди 1 година
Игричките свършиха. Който не се подчини на непреклонната воля на Москва, ще бъде унищожен! Икономически, политически и военно. Или ще изпълнявате незабавно, всички заповеди от Кремъл или няма да съществувате! Президента Путин ви го обясни много ясно!
77
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС сам реже клона, на който седи. Защо, например, не е възможно да се пусне Северен поток 2 и да се получи повече газ? Спрете да обвинявате Русия.
76
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 77. Както муцуните са едни и същи, дори и с малки разлики, така и парите им идват от едно място. американски я демократичен, я републикански институт.
75
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това Българско геополитическо дружество много прилича на Софийски форум за безопасност и сигурност, както и на Български атлантически съвет - и в трите НПО-та фигурират едни и същи муцуни. Ясно.