Шолц: Забраната за износ на руско злато да се обсъди в ЕС, а не от Г-7

Четири държави членки обявиха, че ще забранят износа на благородния метал
27 юни 2022 10:45, Петя Славова
37
Шолц: Забраната за износ на руско злато да се обсъди в ЕС, а не от Г-7
Снимка: БГНЕС

Канцлерът на Германия Олаф Шолц заяви, че предложение на САЩ за забрана на износа на руско злато за европейски държави трябва да се обсъди на ниво ЕС, а не в рамката на Г-7, съобщи телевизия ZDF.

Още по темата

"Ние обсъждаме този въпрос, но той трябва да бъде поставен в рамките на ЕС, тъй като решението за него в крайна сметка няма да приеме Г-7. Ние постоянно ще "усъвършенстваме" санкциите си – в това могат да бъдат сигурни всички, които ги подкрепят и това трябва да очаква и руското ръководство", допълни Шолц, цитиран от БГНЕС.

На срещата на върха на Г-7 в Германия четири от държавите-участнички обявиха, че ще забранят износа на руско злато в нов опит да попречат на олигарсите да купуват благородния метал, за да избегнат последиците от санкциите срещу Москва.

Съвместните действия, предприети от Великобритания, Канада, Япония и Съединените щати, "ще засегнат пряко руските олигарси и ще нанесат удар в сърцето на военната машина на (президента Владимир) Путин", заяви британският министър-председател Борис Джонсън.

Като се има предвид централната роля на Лондон в международната търговия със злато и паралелните действия на САЩ, Япония и Канада, "тази мярка ще има глобален ефект, затваряйки стоката от официалните международни пазари", заяви Великобритания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари