16 убити и 59 ранени при ракетния удар по търговския център в Кременчук

Зеленски: Безполезно е да се надяваме на почтеност и хуманност от страна на Русия
Обновена: 28 юни 2022 06:14 | 28 юни 2022 06:10, Анисия Иванова
153
16 убити и 59 ранени при ракетния удар по търговския център в Кременчук
Снимка: БГНЕС

Броят на убитите при руския ракетен удар срещу мол в град Кременчук, в Централна Украйна, достигна 16 души, а 59 са ранените, съобщи тази нощ в Телеграм началникът на украинските спасителни служби Сергий Крюк, цитиран от Франс прес.

"Към този час, знаем за 16 убити и 59 ранени, от които 25 са хоспитализирани. Информацията постоянно се актуализира" написа Крюк.

Спасителните служби се концентрират основно в "спасяване на затрупани хора, разчистване на отломките и гасене на пламъците", каза служителят и добави, че "всички спасителни екипи работят с висока интензивност" и "работата върви денонощно".

"Искам още веднъж да подчертая: не пренебрегвайте сигналите за въздушна тревога", предупреди Крюк.
Русия трябва да бъде държана отговорна за днешния смъртоносен ракетен удар срещу препълнен украински мол, каза френското министерство на външните работи, като осъди атаката, предаде Ройтерс.

"Русия трябва да бъде държана отговорна за тези действия. Франция подкрепя борбата срещу безнаказаността в Украйна", посочи в изявление говорителят на френското външно министерство.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че по времето на ракетния удар в търговски център е имало повече от хиляда души. Според очевидци атаката е предизвикала огромен пожар. Пожарникари и войници все още разчистват отломките в търсене на оцелели, съобщи БТА.

"Не е възможно дори да си представим броя на загиналите и ранените . . . Безполезно е да се надяваме на почтеност и хуманност от страна на Русия", написа Зеленски в канала си в Телеграм и осъди в изявление атаката като "безсрамен терористичен акт".

"Днешният руски удар срещу търговски център в Кременчук е един от най-безсрамните терористични актове в европейската история. Срещу един мирен град, срещу търговски център пълен с жени, деца и обикновени цивилни", каза украинският президент във видеообръщение, разпространено в Телеграм.

Украинското министерство на отбраната по-рано заяви, че ударът в Кременчук е бил умишлено нанесен така, че да съвпадне с най-натоварените часове в търговския център и да доведе до максимален брой жертви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари