1.3 млрд.долара от САЩ са за икономическа помощ на Украйна

Лондон отпуска 1 млрд. лири на Киев
30 юни 2022 08:20, Петя Славова
3
1.3 млрд.долара от САЩ са за икономическа помощ на Украйна
Снимка: БГНЕС

Американското министерство на финансите съобщи вчера за трансфер на 1,3 милиарда долара икономическа подкрепа на Украйна в рамките на първоначална помощ от 7,5 млрд. долара, обещани на Киев от правителството на Джо Байдън през май, предаде Франс прес.

"С тази икономическа помощ отново потвърждаваме решителния си ангажиеминт към украинския народ, в момент, когато той се брани от агресията на Путин и се мъчи да поддържа икономиката си", заяви в комюнике американската министърка на финансите Джанет Йелън.

Още по темата

Тези 1,3 млрд. долара са прехвърлени на украинското правителство чрез Световната банка и са част от икономическа помощ от 7,5 млрд. долара от САЩ в рамките на внушителен спешен кредит, подписан от президента Байдън.

По оценка на Световната банка войната, която Русия води в Украйна, заплашва да доведе до свиване с 45 процента на украинската икономика тази година. Бюджетният дефицит на страната се увеличава с по 5 млрд. евро на месец предвид стопяването на приходите и невъзможността й да получи финансиране на външните пазари.

Международните дарители се мобилизираха да съдействат на Украйна. Финансовото министерство на САЩ, Г-7 и Европейският съюз се ангажираха да предоставят финансиране от 29,6 млрд. долара на Киев, 8,5 млрд. от които - американска помощ, предава БТА.

Великобритания, на свой ред, обяви вчера, че ще предостави на Украйна още 1 млрд. лири (12 млрд. долара) военна помощ, предаде Ройтерс, като се позова на британското правителство. Средствата са предназначени за увеличаване на отбранителните способности на Украйна, включително системи за противовъздушна отбрана, безпилотни самолети, ново оборудване за водене на електронна война, както и хиляди средства за екипировка на украинските войници.

Британските оръжия, техника и обучение трансформират украинската отбрана срещу тази яростна атака. Ние ще продължим да стоим непоколебимо зад украинците, за да гарантираме провала на Путин в Украйна, заяви британският премиер Борис Джонсън.

Новото финансиране идва, след като през май Лондон обяви, че ще предостави допълнителни 1,3 млрд. лири за военна подкрепа и подпомагане на Украйна, с което общият размер на военната и икономическата помощ на Обединеното кралство тази година нараства на 3,8 млрд. лири.

Освен това украинските войски започнаха обучение във Великобритания, след като Джонсън предложи да започне мащабна операция с възможност за обучение на до 10 000 войници на всеки 120 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 1 година
Украйна - колония на САЩ ! Колкото им дава после двойно ще си го върне !
1
0
 
0
 
! Отговори
? преди 1 година
Ако няма консултации, няма ли да се връчват мандати?