Керемедчиев: Обезглавихме руското посолство

Радев сигурно е знаел за дипломатите, смята той
30 юни 2022 12:08, Анисия Иванова
78

"В 143-годишната история дипломатическите отношения между България и Русия не са били на толкова ниско ниво. България в цялата си история на дипломация не е гонила дори събрано толкова дипломати досега. България е и европейски шампион в тази сфера. В сметка това също е притеснително", заяви бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в студиото на "България сутрин".

По думите му България се нарежда в елита на западноевропейските държави, които имат крайно рязко отношение към Руската федерация.

Още по темата

Вчера стана ясно, че депутатите от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" не са били наясно с решението на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати от България.

"След нас е Полша, която изгони 45 руски дипломати. Ние водим в класацията. Руското посолство е най-многочисленото в България. Руските дипломати са 10 пъти повече от българските в Русия. Руското посолство има много прилежащи структури, както и служители, които са с дипломатически статут, но реално не извършват дипломатическа работа", обясни Керемедчиев.

Събеседникът посочи пред Bulgaria ON AIR, че руското посолство е огромна структура с над 150 души. И добави, че това, което се е взело като решение от правителството ни, е, да се орежат бройките.

"Досега ние гонехме руски дипломати, но не намалявахме числеността на мисията на Руската федерация в България. Сега се взе решение да се орежат бройките - да се намали числеността на руските дипломати", изтъкна бившият зам.-външен министър.

Керемедчиев каза, че вземането на това решение означава, че България иска реципрочност в представителствата на двете страни.

"В момента изгонването на 70 дипломати означава, че всички служители на консулствата във Варна и в Русе са изгонени. Това е едно обезглавяване на руското посолство, но трябва да се запитаме защо главата на руската делегация - Елеонора Митрофанова, не е в този списък", подчерта той.

Според него на премиера Кирил Петков явно не му е стигнала смелостта да направи и този жест, който е най-крайната стъпка.

"Отзоваването на посланик е почти прекратяване на отношения между двете държави. Намаляват каналите за комуникация. По този начин ще затрудним бъдещи дипломатически отношения между двете страни", убеден е Керемедчиев.

За гоненето на дипломати той отново подчерта, че е изключително крайна мярка, която скоро държава членка на НАТО и ЕС скоро не е правила. И смята, че вероятността президентът да не е знаел, е почти нулева.

Запитан дали да очакваме бензин от 5 лв., гостът в студиото каза, че това неминуемо ще се случи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
31
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Керемида ..слуги сте на сащ и ЕС,но че духайте както го каза един министър в НС )
35
32
 
12
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Пръднахте им на к.ра и го омазахте, това направихте, нищо повече. Докато има п.длоги в България независимо дали изпълняват решения на изток или на запад, все така ще сме си.
34
19
 
61
 
! Отговори
д преди 1 година
русия и България трябва да са колкото се може по-далече.....какво добро сме видяли от русия през последните 100 години?? Против съединението бяха, изгониха цар, убиха премиер....окупираха България, натресоха ни комунизъм??? Обезглавиха 30 хил, айде стига!!!!!
33
15
 
57
 
! Отговори
Депортиращ Офицер преди 1 година
Като са ги изхващали, че се занимават с мръсотии и се опитваха да организират преврат в България, е напълно логично да ги изритат. Следващият акт е прекратяване на всякаква дипломация и изгонване на всички руски терлици от България.
32
28
 
29
 
! Отговори
Руснаците пишат, преди 1 година
че това е удар по добрите отношения между народите ни.Задавам си въпроса:какви добри отношения?Какво ни дава Русия с отстъпка в цената в интерес на тези "добри отношения"?Отговорът е -НИЩО.Нещо повече-тя ни използва като илюстрация колко може да пострада някоя държава,която си позволява да не показва сляпа русофилия.Слава Богу,освен енергетика(за която имаме някаква алтернатива), друго не може да пострада.Не че Киро и шайката му не са направили каквото могат за да влошат отношенията.
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен,к.36: Извинете, допуснах сериозна грешка! Моля коментара по-да се чете: Русия да скъса дипломатическите си отношения с България. Още веднаж се извинявам за грубата си грешка!
30
13
 
44
 
! Отговори
toti преди 1 година
Дасе махат и никога други да не пращат,щото от 30г РУСИЯ РАБОТИ СРЕЩУ НАС И НИЩО НЕ СМЕ ПОЛУЧИЛИ ДАРОМ!!1
29
9
 
38
 
! Отговори
12 преди 1 година
На малка България , посолство, сто консулства и хиляди "дипломати", нЕма нужда. Ей къде е Русе, ще отскочат до София, ако се налага. В Русия обаче, разстоянията са огромни. Ние трябва да имаме повече консулства, но нееееее. За това още рушняшки "дипломати" може да отпратим.
28
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо чудно в отговор Русия да скъса дипломатическите си отношения с Русия. Ще се наложи делегация в състав Ристо Иванов , зам.министърката на МВнР Ирена ХХ, шефът на ДАНС и Корнелия Нинова да отидат в Москва да изглаждат отношенията. Навремето Хаджи Ахил от едноименната повест на И.Вазов е казвал за такива недомислени случаи Акъл море, глава -кофа. За конкретния случай кофата би трябвало да се замени с птичи мозък.
27
22
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро скоро ще избяха, а ние ще му сърбаме попарата!
26
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обезглавен ти е мозъка
25
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сата НАТО. Там е работата, че не сме длъжници на никого и не дължим благодарност на някакви бойци от Шипка, защото те не са дошли да ни освобождават, а да изпълняват имперските интереси на поредния руски цар. Ако толкова им милееше за нас 500 години какво точно ми държаха, та не ни освободиха?
24
6
 
8
 
! Отговори
Клин преди 1 година
Няма значение какво е щяло ако баба ми беше мъжка, защото нямаше да съществувам. Поради ефекта на пеперудата. Всичко се е случило точно както е било писано, няма нищо случайно.
23
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро скоро ще избяха, а ние ще му сърбаме попарата!
22
22
 
26
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Остава да се събори паметника на червените ско/тове и ще сме топ :))))))))))))))))))
21
28
 
22
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
РЕШЕНИЕТО ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ РУСКИТЕ ДИПЛОМАТИ НЕ Е РЕШЕНИЕ НА НАРОДА НА БЪЛГАРИЯ. ТОВА Е РЕШЕНИЕ НА ШЕПА ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ СЛУЖЕЩИ НА С.А.Щ.
20
5
 
7
 
! Отговори
до 22 преди 1 година
До до 20.. Какви фесове - кадировски, бурятски или някакви други?
19
14
 
21
 
! Отговори
Dtrumppp преди 1 година
Всички пияни ватенки требва OUT!
18
17
 
17
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Ако не беха те сега всички да сме още с фесове и да бием челата в пода, теб разбира се това те устройва съдейки по ника ти :)
17
10
 
12
 
! Отговори
Чемадан, вакзал... преди 1 година
До Пеесе песос. Я да видим колко дълга е твоята историческа памет. Помниш ли колко златни гроша плати Майка България на руските бойци от битката при Шипка или ти се зави свят докато ги гледа как се въртят като пумпали? А през ВСВ сегашните ти (а и предишни) господари как точно влязоха в България? Та ако толкова много си им благодартен що не вземеш да последваш изгонените дипломати?