Митрофанова: Може да бъдат скъсани дипломатическите ни отношения!

Москва ще вземе решението
366
Митрофанова: Може да бъдат скъсани дипломатическите ни  отношения!
Снимка: БГНЕС

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с експулсирането на 70 руски дипломати. Това заяви посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова в интервю пред БНТ.
Русия определя действията на българското правителство като безпрецедентни. Посланик Митрофанова е била приета във Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на дипломатите до 12 часа утре, 1 юли.

Още по темата

БНТ: Всички сега се питат - какъв ще бъде отговорът на Русия?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Мисля, че в такъв случай ще бъде много тежък. Сега съм в контакт с Москва. И Москва ще предприеме много драстични мерки. Това не може да остане без последствия."

БНТ: Като например? Какво значи "реципрочен асиметричен отговор"?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Даже може да бъдат скъсани дипломатическите отношения! Москва ще вземе решението.

БНТ: Правителството отново хвърли сянка на съмнение за шпионска дейност и работа срещу интересите на страната. Премиерът се позова на доклади на ДАНС относно шпионска дейност.

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Разбирате ли, искам да подчертая още веднъж. Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират дипломатите, те трябва да покажат, че ДАНС имат данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако има доказателства, то разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души - защо? Какво означава против интересите на България. Най-напред всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист, който познава езика, който познава голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава...

БНТ: Прокуратурата води разследвания, че е уличила в шпионаж български генерал и руски дипломат. Новината бе съобщена на 2 март. Преди това главният прокурор Иван Гешев съобщи за шпионска група, сравнена с легендарната "Петорка от Кеймбридж".

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: Те не са събрали никакви доказателства. Разбирате ли, ако разглеждаме някакви срещи... с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаването общуваха. Имаме официален представител на разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители, тоест официалните представители на военното ведомство са изгонени.

БНТ: Не бяхте ли вие човекът, който премина добрия тон? И има ли друг дипломат, който нарича премиера на една страна "чиновник"?

Н.Пр. Елеонора Митрофанова: А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума. Мисля, че на него му беше поставена една задача да експулсира всичко руско, всичко свързано с Русия. Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни - да се отхвърли всичко руско. Но той е човек без корени , който абсолютно не разбира. Ако беше променил реториката си и не беше говорил така, както говори, мисля че щеше да има много дълъг политически живот.

БНТ: Някои политици искат да бъдете отзована. Мислите ли да се оттеглите в името на компромиса?

Н.Пр .Елеонора Митрофанова: Не, не смятам така. Ще бъде някой друг човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени. Всяко посолство води държавна политика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано! И дано да е задълго! Както казал навремето председателят Дън Сяо Пин - Който иска да е богат прави като американците, който иска да е беден прави като руснаците!
195
12
 
13
 
! Отговори
българин преди 1 година
Глава си давам- руска *** няма да ставам.!!Смърт на путлерофашизмъ- свобода за народите. Трябва да изкараме всички путлерофашисти на стадиона...да играят мач- вие какво си помислихте..ха.ха
194
10
 
15
 
! Отговори
пепи преди 1 година
Дано скъсат отношения!!!
193
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Кириле, никога няма да си изпратя детето да учи в Харвард. Изпрати го в тула или Нижни Новгород. И да не забравиш да го запишеш да учи руски, че англиъският, немският и френскиат дато ги учи досега на стават. Лицемер.
192
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е невероятно при толкоз много връзки да е техен агент под прикритие назначен от уж противниковия лагер на позиция за висш служител на ръководен пост,като парашутист попаднал на готова съставена партия от незначителни по състав групи коалирали се неизвестно на каква основа за повече численост при представяне за регистрация за учредяване,но на коалиция по разнородност при неизяснени обстоятелства за сходство на идейни програми с изяснени разбирания по теми подписани в протоколи за общо участие.
191
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вън това позорище Митрофанова от България.
190
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до нагла=та Митрофанова. Предлагам ти да сложиш един катинар на посолството и да се махаш от България.
189
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много нагла, двулична и арогантна по руски! На всичко отгоре си позволява да заплашва, защото знае, че само в България й минава извиването на ръце и половината парламент е с проруски партии, които са готови веднага да нападнат премиера и да го свалят, само за да угодят на Русия. Я *** посланик в Полша или Чехия,, да видим как ще говорят с теб и така ли ще ти се обясняват!
188
6
 
13
 
! Отговори
Off преди 1 година
МутрофановНа - *** на ... Лавров.
187
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митрофанова голяма нервачка. Като не става по нейната ще се пръсне от злоба.
186
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес мутрАфонова по канал 1 махаше с ръце като регулировчик.
185
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще му скъсат шушоните на Кирчо. Сега му искат доказателства.
184
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
МутрАфонова забежай к Сибире, немедлено!
183
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айдаааа, ппппростото ще ни вкара във война с Русия. Америка ни нагласи и нас, като Украйна. Употребиха ни.
182
13
 
11
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Това което пухльо Кирчо не може да разбере, че Русия е огромна страна. И не - различна е от американските филми за Русия. Тая стрина - еми ясно е, че е играч, ясно е, че е била селектирана през огромна конкуренция (то е хубаво да си дипломат), ясно е, че не е вчерашна, ясно е че е отракана. Нашия ... хукнал да плаши носорог с хвърчило... И ? Сега й се моли?! *** !!!! Една жена ви смля.
181
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 160.....самозастреляй се...незабавно....
180
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аиде всички краварофили да си заминават в САЩ,че не мога да ги търпя вече .Нагли .
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Далеко от gовнетата. Мирише!
178
10
 
9
 
! Отговори
HEPOH преди 1 година
Хайде де, от кога чакам тази руска *** да се измете от тук. А ако диктатора-фашист се махне от лицето на земята, най-добре!!!
177
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирил е аматьор. Митрофанова ще го направи сандър.