НАТО смята, че Китай е заплаха за световния ред

Русия заплашва мира и сигурността в Европа, смята латвийският премиер
30 юни 2022 12:30, Анисия Иванова
242
НАТО смята, че Китай е заплаха за световния ред
Снимка: БГНЕС

Лидерите на НАТО поканиха официално Финландия и Швеция да се присъединят към алианса вчера, след като Турция вдигна ветото си върху членството им, разчиствайки пътя за едно от най-значителните разширявания на алианса от десетилетия, пише в. "Ню Йорк таймс".

Историческото споразумение, последвало постигането на съгласие между Турция и двете скандинавски страни за подписване на меморандум, подчертава как войната в Украйна се отразява на президента на Русия Владимир Путин, подкопавайки руските усилия за отслабване на НАТО и тласкайки Швеция и Финландия, които бяха неутрални и необвързани в продължение на десетилетия, в обятията на алианса, коментира изданието.

Двете страни носят геостратегически ползи на алианса, смята нюйоркският вестник. Финландия има 830-километрова граница с Русия и разполага с добре оборудвана модерна армия. Швеция може да контролира входа на Балтийско море, което ще помогне много при планирането на НАТО за защита на по-уязвимите страни в Източна Европа.

Вестникът пише, че според високопоставен служител на американската администрация, запознат с дискусията, окончателният тласък за разрешаване на спора е започнал рано сутринта във вторник, когато президентът на САЩ Джо Байдън се е обадил на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, за да го призове да "използва момента" в навечерието на срещата на върха на НАТО за сваляне на ветото и по този начин да даде възможност на дискусиите по други теми да продължат.

В продължение на няколко дни американски официални лица омаловажаваха ролята на Байдън в преговорите, заявявайки, че той няма да бъде посредник между страните и настояваха, че Турция, Финландия и Швеция сами трябва да изгладят различията си, отбелязва "Ню Йорк таймс". След обявяването на споразумението обаче високопоставен служител на администрацията призна, че е било сметнато за по-дипломатично публично да се омаловажи участието на американския президент, посочва вестникът. Това е попречило на Турция да търси отстъпки от Съединените щати, за да се съгласи да отмени ветото си, което е могло да усложни дискусиите.

Вестник "Вашингтон пост" цитира интервю на латвийския премиер Кришянис Каринш, в което той каза, че плановете на НАТО за разполагане на хиляди нови военнослужещи в Източна Европа ще помогнат на алианса да се защити от Русия, но Кремъл все още представлява заплаха за демократичните общества, която само войниците и танковете не могат да преодолеят. По думите на Каринш чрез влиянието си върху световните енергийни и хранителни доставки Русия може да предизвика инфлация и икономическа нестабилност, които в крайна сметка да свалят правителства на избори. Това е голямо предизвикателство за уязвимите държави, смята той. "Русия заплашва мира и сигурността в Европа и всъщност в света като цяло", заяви Каринс в Минеаполис, където е на официално посещение. "Това е много коварна атака. Тя е военна в Украйна, но верижните ефекти са много, много реални", добави той. Според Каринш краткосрочното решение е социална подкрепа за населението, но високите цени на газа ще продължават да са икономическо и политическо предизвикателство за избраните лидери, пише вестникът.

Лидерите на НАТО за първи път изразиха загриженост от заплахата, която Китай представлява за световния ред, отбелязва британското издание "Гардиън". Въпреки че войната на Русия срещу Украйна доминираше в дискусиите на срещата на върха на НАТО, Китай си спечели място сред най-тревожните проблеми за западния алианс в областта на сигурността, коментира вестникът. Последната стратегическа концепция на алианса беше договорена през 2010 г. и в нея Китай не се споменаваше, припомня изданието. В новата концепция се посочва, че политиката на Китай поставя под въпрос интересите, сигурността и ценностите на НАТО, въпреки че Русия остава най-значимата и пряка заплаха за сигурността, пише "Гардиън".

НАТО предупреди, че китайското правителство "бързо разширява" ядрения си потенциал, без да увеличава прозрачността или да участва добросъвестно в контрола на въоръженията, и използва икономически лостове, за да "създава стратегически зависимости и да засилва влиянието си", добавя британското издание. То цитира думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който обвини Пекин, че подкопава основания на правила ред, "в който вярваме, който помогнахме да бъде изграден".

"Гардиън" отбелязва и че напът за срещата на върха министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън е заявил, че руската инвазия в Украйна е показала необходимостта от допълнителна бдителност и предпазливост по отношение на потенциални китайски действия срещу Тайван.

Междувременно източници от "Даунинг стрийт" заявиха, че разследването дали Борис Джонсън е подвел парламента по време на скандала около "Партигейт" рискува да прерасне в съдебен произвол, пише британското издание "Телеграф". Вчера съюзниците на премиера обвиниха Комисията по привилегиите към Камарата на общините, че ще разчита на "слухове", след като депутатите постановиха, че на свидетелите ще бъде осигурена анонимност. Те също така поставиха под въпрос защо е било допуснато Хариет Хармън да председателства разследването, което може да определи съдбата на Джонсън като министър-председател, след като влиятелната лейбъристка депутатка още през април е изказала предположения, че премиерът е излъгал.

Поставяйки под съмнение почтеността на разследването, "Даунинг стрийт" вероятно се готви да оспори всички негативни констатации, направени от комисията, коментира "Телеграф". Това поражда и перспективата, че министър-председателят ще откаже да подаде оставка, ако се установи, че е подвел парламента, смята вестникът.

Вчера комисията започна работа по разследването на въпроса дали Джонсън е "подвел" депутатите относно партитата на "Даунинг стрийт" по време на въведените заради КОВИД-19 локдауни, припомня изданието. Ако депутатите решат, че премиерът съзнателно е излъгал Камарата на общините и той бъде отстранен от парламента, това почти сигурно ще предизвика нов вот на недоверие срещу правителството, пише "Телеграф".  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Продължаваш да демонстрираш, че нямаш представа от това за какви правни въпроси става дума. НИКАКВО пълномощно не може да гарантира, че можеш да УНАСЛЕДЯВАШ като партньор, ако законодателството не те признава официално за такъв. Същото важи за осиновяването и какво ли още не. С други думи, проблематиката ти е напълно неясно и явно придобита по метода на четене на хомофобски източници със съответните фейк "възражения" защо хомосексуалните да не получават равни права с хетеросексуалните.
146
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новият световен ред ще е с Русия и Китай начело.Двете суперсили ще дърпат конците.А след време когато Русия надмине Китай по икономика и население ще има само един световен господар.Самата баба Ванга неведнъж е предричала възхода на Русия и превъзходството и в бъдеще над всички.
145
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много държави са заплаха за световния ред, в който САЩ заповядва, а другите държави изпълняват.
144
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 162 "хвани се събуди!" Емоционални изблици не вършат работа. Ще трябва нещо по-сериозно като аргументи от "призиви". Интересно, колко от самоубийствата, за които говориш, са предизвикани от откровените гонения и постоянно малтретиране, които се извършват от такива като вас? Теб ако те преследват заради същността ти, ти как ще си психически?
143
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 168 - ТИ НЕ ЗНАЕШ ИСТОРИЯТА!! - България е бомбандирана от САЩ, защото е обявила симболично война на АНГЛИЯ. Чърчил е настоял да се бомбандира София
142
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби "НАПИШИ СИ ДОМАШНОТО за България може и да няма нужда но това не е така в другите страни." Посочи примери за такива страни и съответните Закони, които казват това, което ти твърдиш тук.
141
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 168 -"Значи ти одобряваш, това което прави фашистка Русия в Украйна...?" ЪИ НЯМА ЛИ ДА СПРЕШ ДА ПИШЕШ ЛЪЖИ. НА МЕН МИ ТРИЯТ КОМЕНТАРИ ЗА НАПИСАНА ИСТИНА. Русия "фашисти и/или нацисти" НЯМАРусия даже е 5 процента от армията и не пълномащабнта ама и това не виждаш, защото и САЩ е в играта Украйна
140
4
 
7
 
! Отговори
Боб преди 1 година
След изключителния успех на Нато в Афганистан, мисля че се очертава и изключителния успех в Украйна! Ха ха ха толкова успехи, искат и в Китай да успеят..
139
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби Въпросите ти показват, че нямаш елементарна представа от право. Признаването на права на една група не става за сметка на друга група която има същите права.
138
7
 
3
 
! Отговори
бай дън преди 1 година
ах тия гадни китайци, тероризират целия свят, нападат чужди държави уж да ги освобождават, а всъщност експлоатират ресурсите им, не ги е срам, истинска заплаха са, трябва всички да внимаваме
137
5
 
5
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До 155Нато води войни само срещу военно примитивни държави като Афганистан..пък и тях ги губи
136
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "ЛГБТ с нищо не пречат на хетеродвойките. Няма НИКАКВО противопоставяне от гледна точка на СЕМЕЙСТВОТО." ---- хвани се събуди! Изврааатеняците от лгбт и организациите им промиват вече мозъците на децата от детската градина! На едно дете като му повтаряш от първия момент, че не е нито момче нито момиче и е съвсем нормално да е извраатено, то по някое време го приема като реалност! Не случайно в средите им има толкова самоубийства, просто са резултат на промиване на мозъка
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 158 Той си няма идея за какво говори.
134
2
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
КИТАЙ ЩЕ БЪДЕ ЗАПЛАХА КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО
133
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби "Наемниците в Украйна с разрешение на своите правителства вкл Българското." Какво общо има българското правителство с наемници в Украйна? Дай си източниците на тези твърдения.
132
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми вземете да ги нападнете, като са заплаха за ВАШИЯ ред, и ще стане далеч по интересно от някаква мижава войничка между ватенки и урки
131
6
 
7
 
! Отговори
нн преди 1 година
НАТО / САЩ / си показва рогата. Първо Русия им е виновна. Световните агресори / НАТС е САЩ и никой друг / се захващат и с Китай. САЩ ясно са си поставили целите, зад ЕС атакуват Русия и след като я изтощят, следва Китай. САЩ имат крайна цел, да са винаги световен хегемон. Да, но тяхната няма как да стане, светът се променя.
130
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боби "Ти ми казваш че след семейството идва неминуемо ЛГБТ така ли???" Не казвам такова нещо, защото няма "след". ЛГБТ с нищо не пречат на хетеродвойките. Няма НИКАКВО противопоставяне от гледна точка на СЕМЕЙСТВОТО. Това е въпрос на обстоятества и на избор, не на дефиниция. Мачкането на правата на различните е само патерица за други проблеми.
129
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе Китайците правят войни по цял свят и разрушават всички държави
128
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нато да го ... ! Какви са нато да диктуват световния ред??? И защо по дяволите трябва да има някой, който въобще да диктува "световен ред"??? Ае у лево... аман от хегемони!