Пекин с отговор: Ръцете на НАТО са изцапани с кръвта на хората по света

Раздухването на китайска заплаха било безполезно
Обновена: 30 юни 2022 14:25 | 30 юни 2022 14:25, Анисия Иванова
165
Пекин с отговор: Ръцете на НАТО са изцапани с кръвта на хората по света
Снимка: БГНЕС

Пекин упрекна НАТО за "напълно безполезно" предупреждение, в което групата за първи път в ръководен план заяви, че мощта на Китай е предизвикателство за военния съюз.

Отговорът дойде, след като в стратегическата концепция на НАТО, публикувана на срещата на върха в Мадрид, се казва, че заявените амбиции и принудителната политика на Пекин предизвикват неговите интереси, сигурност и ценности. НАТО също така заяви, че по-близките връзки на Китай с Русия противоречат на интересите на Запада, което предизвика остър отговор от страна на Пекин.

"Така нареченият нов стратегически концептуален документ на НАТО пренебрегва фактите, смесва черното с бялото и очерня външната политика на Китай", заяви говорителят на външното министерство Чжао Лидзян

Той добави, че Китай "твърдо се противопоставя на това".

Още по темата

"Бихме искали да предупредим НАТО, че раздухването на т.нар. китайска заплаха е напълно безполезно", каза Чжао пред репортери.

Водещата сила в НАТО - САЩ, настоява алиансът да обърне по-голямо внимание на Китай, въпреки нежеланието на някои съюзници да измести вниманието си от Европа.

Пекин отказа да осъди своя съюзник Русия заради инвазията в Украйна, а двете страни се сближиха в политическата, търговската и военната сфера като част от отношенията "без граници".

Този месец китайският президент Си Дзинпин увери колегата си Владимир Путин в подкрепата на Китай по отношение на руския "суверенитет и сигурност".

Пекин също така е обвиняван, че осигурява дипломатическо прикритие на Русия, като критикува западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.

В знак на нарастваща загриженост за Китай лидерите на регионалните партньори Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия също присъстваха на срещата на върха на НАТО за първи път.

"Китай значително увеличава военните си сили, включително ядрените си оръжия, тормози съседите си и заплашва Тайван", заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "Китай не е наш противник. Но трябва да сме наясно със сериозните предизвикателства, които той представлява.", каза той.

НАТО, чийто ръководен документ беше актуализиран за първи път от 2010 г. насам, също така обвини Китай, че насочва към своите членове "злонамерени хибридни и кибернетични операции и конфронтационната си реторика".

Но Чжао отвърна на удара, като заяви, че Китай не представлява "описаното системно предизвикателство".

Той добави, че забележките относно "нормалното военно развитие" и националната отбранителна политика на Китай са неуместни.

Вместо това, каза той, именно НАТО е "системно предизвикателство за световния мир и стабилност" и неговите "ръце са изцапани с кръвта на хората по света".

Още преди представянето на новата стратегия на НАТО Пекин се нахвърли срещу алианса, че засилва вниманието си към Азия. Действията, които подкопават стабилността на Азиатско-тихоокеанския регион, заяви Чжао, са "обречени на провал"./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
18
 
! Отговори
Стоко преди 1 година
Някъде между тези огромни геополитически заметресения сме и ние, още опитвайки се да изградим правилно пътна шахта в асфалтова настилка докато отломки от прехода имат частни пристанища по морето.
65
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като падна комунизма децата ви избягаха на вън. Да са далече от глад и затвор , който им бяхте направили тук. Седнал да ми говори за запада. *** се разходи малко из лошия запад да видиш, Къде са хората и къде си ти след 70г комунисти азиатски:)) *** си отвори малко очите, не да блещиш тук цял ден от някой панелка. Що не ви бягат децата към русия нали в рай там :))) шкумба
64
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65 "Ама това, ама онова..." __ НЕ БЕ ИМАМ НУЖДА ОТ ЕВРОПА ДА НИ СЪСИПВА ИНДУСТРИЯТА И СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗАЩОТО БЯХА НАШИ, А НЕ ТЕХНИ, А СЛЕД ТОВА ДА НИ ПОДХВЪРЛЯ ОГРИЗКИ И ДА СИ ПРОДАВА ИЗЛИШЪЦИТЕ!!!
63
9
 
16
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
сащ и англия са държавите които трябва да бъдат унищожени за да има мир по света . Трябва да се сложи край на англосаксонската чума.
62
9
 
7
 
! Отговори
Тъпоглавите русофили преди 1 година
не разбират противопоставянето между бялата западна цивилизация и азиатските орди... Не разбират опитите за унищожаването на всичко българско от княз Светослав, през панславизма на Екатерина Велика и Червената армия от 1945г. до ден днешен...
61
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кифладжията__ами защото хем сме в ЕС, хем сме п.од.л.ог.и на русия за това сме бедни, защото корупцията е присъща за режими като руския!
60
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и САЩ НАЙ СЕТНЕ започнаха да се усещат. Ако до 5г не изтеглят цялото си производство от Китай и да го върнат по собствените си страни 1 - ще имат големи проблеми с безработицата, 2 - ще им умре икономиката, 3 - ако сега са на 45% зависими от китайски стоки, лекарства и прочи до 5г ще са на 80% и тогава няма отърване!
59
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 66 Папагалче в пъти по богати сме от вашия мизерен соц. Не ти се е ползвал носа от блока ти едно време . Сега на границите има километри опашки, ресторантите са пълни, всеки има телефони , телевизори, дрехи и какво ли не..Ти в комунизма, какво имаше бе шушляк? :)) Сега ми пишеш тук по американския Интернет с американския компютър:)) разкажи как живееше в комунизма старчок
58
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
китаеца уверил путин за подкрепа по отношение на суверенитета на русия.... странно, само русия има апетити към териториите на суверенни държави, тия хора страдат от шизофрения...
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да, грешката на ингилизити и чичо Сам, е че си мислят, че като през ВСВ са разделени с Ла Манш и Атлантик от Европа. Да ама сега не е 1943 и има едни Посейдони, които не им дават сън да мигнат. Два за Британия и по 4 от двете страни от / от Атлантика и Тихия / и ...?Ако бяха толкова яки, колкото се дуят, защо до сега не я затриха пуста Русия и барабар с нея и Чайна?
56
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не виждам да се изсипвате да ходите да живеете в Китай и Русия,масово бягат в западна Европа и САЩ, иначе запада бил крив....егаХти логиката!!!!
55
5
 
13
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Сериозно ли не знаеш, че отдавна няма Северен и Южен Виетнам като отделни държави, а до 1975 година докато ги имаше, САЩ бяха докарали до такава бедност "техния" Южен Виетнам, че бяха принудили жените там да упражняват масово най-древната професия.
54
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 61 ама това ама онова. Ама санкции ама Манкции. Ама нали си имате източен азиатски клуб? Според вас запада не ви трябва. Как тогава санкциите ви действат :))? Нали твърдите че при вас е благодат и нямате нужда от САЩ и Европа ?Клоуни комунистическии
53
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наглосаксонците искат да запалят ТСВ - неслучайно англиТЕ напуснаха ЕС.... Но дори и Европа да гори както в 1914та и 1939та сащ англия и израел няма да спечелят.... На сцената има нов играч и това е Китай, ама не оня Китай с оризовите плантации, ами една супер развита и технологична нация.
52
8
 
7
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
МНОГО ДОБРЕ А ГО КАЗАЛИ КИТАИЦИТЕ.С КРЪВТА НА СТОТИЦИ ХИЛПДИ НЕВИННИ ХОРА СА ИЗЦАПАНИ РЪЦЕТЕ НА СВЕТОВНИЯТ ТЕРОРИСТ И АГРЕСОР НАТО.ДАНО ДОИДЕ ИСТИНСКО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО И РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ТОЯ ТЕРОРИДТИЧЕН БЛОК НАТО И КОЛОНИАЛНИЯТ ФАШИСКИ Е.С.
51
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е, че без наглосаксонците света щеше да е едно много по-добро място за живеене.
50
3
 
17
 
! Отговори
До 51 преди 1 година
Неграмотен си. Северен Виетнам завладя Ю.Виетнам. Повече няма две виетнамски държави. С. Корея е под всевъзможни санкции от десетилетия за разлика от Ю. Корея, в която САЩ наляха пари, за да я ползват за военна база и васал близо до Китай.
49
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новият колониализъм - САЩ изсмуква ресурсите на другите държави, а който се опитва да се противопостави, САЩ му налагат като за начало икономически санкции, а ако решат и ги нападат. При етно Ирак, но примерите са много
48
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е че САЩ събори СССР. Ако не беше САЩ, още щеше да чакаш светло бъдеще и да караш москвичи. А и лятото да правиш компоти да не умреш от глад . И да си бършеш задникааа с вестник народно дело ;))) Ако трябва да избирам между САЩ и азиатците... избора ясен.
47
3
 
19
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Бях малък, mid 90s,когато за сефте чух, че жълтите ще превземат Света... Викам си глупости сащ са най-великите.! Тогава звучеше просто невероятно. Колко наивен съм бил за геополитиката само.....Но нека де... Радвам се за сащ... Алчонста ги докара дотук оти 70те години са почнали да си изнасят заводите в Китай за евтина работна ръка и са оставили народа си без работа.Кога за последно видяхте щампа Made in USA?!?