Пекин с отговор: Ръцете на НАТО са изцапани с кръвта на хората по света

Раздухването на китайска заплаха било безполезно
Обновена: 30 юни 2022 14:25 | 30 юни 2022 14:25, Анисия Иванова
165
Пекин с отговор: Ръцете на НАТО са изцапани с кръвта на хората по света
Снимка: БГНЕС

Пекин упрекна НАТО за "напълно безполезно" предупреждение, в което групата за първи път в ръководен план заяви, че мощта на Китай е предизвикателство за военния съюз.

Отговорът дойде, след като в стратегическата концепция на НАТО, публикувана на срещата на върха в Мадрид, се казва, че заявените амбиции и принудителната политика на Пекин предизвикват неговите интереси, сигурност и ценности. НАТО също така заяви, че по-близките връзки на Китай с Русия противоречат на интересите на Запада, което предизвика остър отговор от страна на Пекин.

"Така нареченият нов стратегически концептуален документ на НАТО пренебрегва фактите, смесва черното с бялото и очерня външната политика на Китай", заяви говорителят на външното министерство Чжао Лидзян

Той добави, че Китай "твърдо се противопоставя на това".

Още по темата

"Бихме искали да предупредим НАТО, че раздухването на т.нар. китайска заплаха е напълно безполезно", каза Чжао пред репортери.

Водещата сила в НАТО - САЩ, настоява алиансът да обърне по-голямо внимание на Китай, въпреки нежеланието на някои съюзници да измести вниманието си от Европа.

Пекин отказа да осъди своя съюзник Русия заради инвазията в Украйна, а двете страни се сближиха в политическата, търговската и военната сфера като част от отношенията "без граници".

Този месец китайският президент Си Дзинпин увери колегата си Владимир Путин в подкрепата на Китай по отношение на руския "суверенитет и сигурност".

Пекин също така е обвиняван, че осигурява дипломатическо прикритие на Русия, като критикува западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.

В знак на нарастваща загриженост за Китай лидерите на регионалните партньори Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия също присъстваха на срещата на върха на НАТО за първи път.

"Китай значително увеличава военните си сили, включително ядрените си оръжия, тормози съседите си и заплашва Тайван", заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "Китай не е наш противник. Но трябва да сме наясно със сериозните предизвикателства, които той представлява.", каза той.

НАТО, чийто ръководен документ беше актуализиран за първи път от 2010 г. насам, също така обвини Китай, че насочва към своите членове "злонамерени хибридни и кибернетични операции и конфронтационната си реторика".

Но Чжао отвърна на удара, като заяви, че Китай не представлява "описаното системно предизвикателство".

Той добави, че забележките относно "нормалното военно развитие" и националната отбранителна политика на Китай са неуместни.

Вместо това, каза той, именно НАТО е "системно предизвикателство за световния мир и стабилност" и неговите "ръце са изцапани с кръвта на хората по света".

Още преди представянето на новата стратегия на НАТО Пекин се нахвърли срещу алианса, че засилва вниманието си към Азия. Действията, които подкопават стабилността на Азиатско-тихоокеанския регион, заяви Чжао, са "обречени на провал"./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
7
 
! Отговори
До !!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
НАТО е избило 85 милиона души, я пак?
5
7
 
16
 
! Отговори
Оффф преди 1 година
Няма ли Йелоустоун да изригне час по-скоро, че да приключи са Американския Содом и Гомор!
4
9
 
27
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!! преди 1 година
НАТО е избило повече хора от Хитлер дори с течение на годините по всички краища на света, във всички войни които е започнало и създало. Нато е най терористичната, фашистка организащия създала своите отрочета като ИДИЛ, Ал кайда и свички терористични банди избивали, клали и извършвали геноцид по тази планета. Нато което поддържа едрия капитал е уморило от гляд милиони хора в Азия, Африка, Южна америка и в Европа през последните години. Включително в моята страна НАТО и ЕС прогониха и избиха милио
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия и Китай искат НАТО да го няма.
2
6
 
5
 
! Отговори
Калоян преди 1 година
Когато империализмът изчезне, тогава света ще познава истински мира. Империя = алчност, насилие, асимилация. САЩ, Китай и Русия в момента тровят света...
1
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
смела статия ...