Пекин с отговор: Ръцете на НАТО са изцапани с кръвта на хората по света

Раздухването на китайска заплаха било безполезно
Обновена: 30 юни 2022 14:25 | 30 юни 2022 14:25, Анисия Иванова
165
Пекин с отговор: Ръцете на НАТО са изцапани с кръвта на хората по света
Снимка: БГНЕС

Пекин упрекна НАТО за "напълно безполезно" предупреждение, в което групата за първи път в ръководен план заяви, че мощта на Китай е предизвикателство за военния съюз.

Отговорът дойде, след като в стратегическата концепция на НАТО, публикувана на срещата на върха в Мадрид, се казва, че заявените амбиции и принудителната политика на Пекин предизвикват неговите интереси, сигурност и ценности. НАТО също така заяви, че по-близките връзки на Китай с Русия противоречат на интересите на Запада, което предизвика остър отговор от страна на Пекин.

"Така нареченият нов стратегически концептуален документ на НАТО пренебрегва фактите, смесва черното с бялото и очерня външната политика на Китай", заяви говорителят на външното министерство Чжао Лидзян

Той добави, че Китай "твърдо се противопоставя на това".

Още по темата

"Бихме искали да предупредим НАТО, че раздухването на т.нар. китайска заплаха е напълно безполезно", каза Чжао пред репортери.

Водещата сила в НАТО - САЩ, настоява алиансът да обърне по-голямо внимание на Китай, въпреки нежеланието на някои съюзници да измести вниманието си от Европа.

Пекин отказа да осъди своя съюзник Русия заради инвазията в Украйна, а двете страни се сближиха в политическата, търговската и военната сфера като част от отношенията "без граници".

Този месец китайският президент Си Дзинпин увери колегата си Владимир Путин в подкрепата на Китай по отношение на руския "суверенитет и сигурност".

Пекин също така е обвиняван, че осигурява дипломатическо прикритие на Русия, като критикува западните санкции и продажбите на оръжие на Киев.

В знак на нарастваща загриженост за Китай лидерите на регионалните партньори Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия също присъстваха на срещата на върха на НАТО за първи път.

"Китай значително увеличава военните си сили, включително ядрените си оръжия, тормози съседите си и заплашва Тайван", заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг. "Китай не е наш противник. Но трябва да сме наясно със сериозните предизвикателства, които той представлява.", каза той.

НАТО, чийто ръководен документ беше актуализиран за първи път от 2010 г. насам, също така обвини Китай, че насочва към своите членове "злонамерени хибридни и кибернетични операции и конфронтационната си реторика".

Но Чжао отвърна на удара, като заяви, че Китай не представлява "описаното системно предизвикателство".

Той добави, че забележките относно "нормалното военно развитие" и националната отбранителна политика на Китай са неуместни.

Вместо това, каза той, именно НАТО е "системно предизвикателство за световния мир и стабилност" и неговите "ръце са изцапани с кръвта на хората по света".

Още преди представянето на новата стратегия на НАТО Пекин се нахвърли срещу алианса, че засилва вниманието си към Азия. Действията, които подкопават стабилността на Азиатско-тихоокеанския регион, заяви Чжао, са "обречени на провал"./БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Стъкище отворите...глад и бедност в Китай,само ще изтеглят инвестицийте си и г-н Си ще го обесят китайците,втори,това ли искат затъващите раши в украйна,моля,само,че ще се изправите срещу атакуващи,нападащи,професионални,модерно въоражени армии от целият Свят...а имате ядрени тенекета от 70 г. на 20 в...и не ни е страх...да не би пък да имаме изненади?а можем да живеем в Свят без граници,болни кандидат императори не го позволяват,ползвайки...подобни на теб,в каквото и да са те превърнали!
125
1
 
4
 
! Отговори
Герги преди 1 година
До Анонимен Що САЩ не водяр ли в момента в Йемен ?
124
3
 
23
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Кире Простото веднага да изгони 70 китайски дипломати. Откъде-накъде ще обиждат НАТО.
123
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готови са докладите с доказателствата за биолабораториите в Украйна. Официално от ТАС. Китай ги знае,и вече се опълчиха на НАТО. Това, което Русия е представила до сега на ООН, като материали, няма гластност. Изобщо не са го приели, руският представител се е оттеглил. Това е фашизъм и ние сме жертвите, за да станат по- богати Америка и Западна Европа. Източна - искат да се стопи и да стане евтината им работна ръка.
122
4
 
25
 
! Отговори
Iv преди 1 година
Цялата дандания започна с нахлуването на САЩ в Ирак, въпреки резолюцията на ООН. Показаха на цял свят, че щом разполагаш със сила - можеш спокойно да погазваш каквито си искаш международни норми. Сега ревтунят, че друг прави същото - явно проумяха, че има и други сили. За Китай пък не ми се и говори, явно са *** за да смятат, че ще сплашат държава десет пъти по-стара от Христа. Американската история можеш за два дни да я изучиш и то ако те мързи.
121
7
 
21
 
! Отговори
Стъки преди 1 година
Крайно време е китайците да отворят ВТОРИ ФРОНТ на Запада и НАТО и да направятс Тайван същото, което руснаците с Украйна !Тогава ще им се случи случка . . .
120
23
 
4
 
! Отговори
Тибет преди 1 година
Я китайчугските нагляри да си спомнят колко хора избиха в Тибет и опитите им да завладеят Непал и Бутан. Също да напомним ,че Китай нападна и СССР през 1968.
119
4
 
28
 
! Отговори
Жекичан преди 1 година
Евала! Китай не ги е страх от краварите и си им го казаха директно в очите.
118
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жълтурковците са се взели много насериозно. Да не ги сполети някое ямато от изток?
117
1
 
30
 
! Отговори
дамата преди 1 година
До Путин И да се съблекат ще бъдат отврат ,защото няма какво да видим под панталоните на тези ***,а под полата на *** може да има и изненади!
116
8
 
40
 
! Отговори
дедо от село преди 1 година
Точно така! Право куме в очи! Само така трябва да се говори със световните терористи и колонизатори- краварите! Тези трябва да потънат и да изчезнат от лицето на земята!
115
3
 
34
 
! Отговори
Путин преди 1 година
За лидерите на Г-7. Не знам дали биха се съблекли до кръста или под кръста, но това би било грозно зрелище. Ха Ха Ха. Как им се подигра тънко-тънко!
114
17
 
6
 
! Отговори
И какво преди 1 година
До АнонименКлинтън на 2 пътри предлага на русия да влезе в НАТО ,но те отказват.Ако бяха влезли в НАТО нямаше 20 човека да си имат цяла русия.Те само за войни си мислят и си подържат режима.Кой ще им е враг тогава.
113
3
 
21
 
! Отговори
Кирето Х. преди 1 година
Абе общо взето се включва Желязната завеса 2 и пак ще има наще срещу ваще. Тоя път сме от ваще, та дано да живеем по-добре. Като бяхме от наще карахме лади и всеки имаше жилище. Сега ходим в Гърция и се оплакваме, че нямаме пари и живеем в панелките от преди.
112
3
 
29
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
До Анонимен 116 а Гуантанамо да не е пионерски лагер,а затворите в Лузиана ц над 80 % смъртност,смешльо първо малко се образовай,а за военните лагери на американците в Сирия,Либия и къде ли още не...
111
17
 
4
 
! Отговори
Накратко преди 1 година
До БобиА ти си изброил на 90 процента граждански войни и който са против влиянието на СССР и комунизма.Тролска и некадърна работа.Сега ти неее времето на СССР да нямаме информация.Тия работи си ги разправяи на пеиката пред блока и се прави на велик.
110
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля си, че, ако ЕС и НАТО бяха интегрирали РФ в техните структури сега, Китай щеше да е лесна плячка за САЩ, ЕС, РФ и НАТО, но уви.
109
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западът този път не разделя да владее, а обедини Русия и Китай за да губи.
108
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руския народ е с богата душа, хубави хора като цяло, но лакомото им и живеещо в идеологията на отдавна отминали времена управление ще запали света, помнете ми думата и то съвсем скоро, на една крачка сме. Свят, който реално за пореден път доказваме, че не заслужаваме и не оценяме.
107
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съюз между Русия и Китай(точно това се случва) е по-зле за запада от съюз между Германия и Русия.