Митева за дипломатите: Петков устно нареди ДАНС да намери начин за изгонването им

Според нея Петков е бързал и действал еднолично
1 юли 2022 10:21, Петя Славова
23
Митева за дипломатите: Петков устно нареди ДАНС да намери начин за изгонването им
Снимка: БГНЕС

Напрежение в политическата сцена у нас след като ИТН напусна четворната коалиция Според Ива Митева, след като те са обявили, че изтеглят министрите си от правителството, е настъпила паника. "На 8-и обявихме, че изтегляме нашите министри, а на 9-и премиерът е започнал да действа еднолично, защото е смятал, че ще бъде свален от власт", каза тя пред БНТ.

Още по темата

"На председателския съвет снощи, на който беше изслушан външния министър с целия му екип и шефовете на спецслужбите, чухме потресаващи неща. Бяхме всички стъписани в началото, а след това възмутени от поведението на премиера, от това как може в една демократична държава да се дават указания. Многократно, часове наред задавахме един и същи въпроси, защото не можехме да повярваме на това, което чуваме"0, каза Митева.

По думите ѝ на 9-и в точка разни в Съвета по сигурност към МС се внася за разглеждане доклад по реципрочността по Виенската конвенция. Постигнато е съгласие у нас и в Руската федерация да има по 48 лица с дипломатически статут и технически персонал. У нас руските представители са 119 лица, като 70 са изгонени, а 1 е напуснал сам страната.

Според Митева на 10-и премиерът нарежда устно на шефа на ДАНС да търсят начин за изгонването на тези 70 човека. Изпращат се два списъка към Външно министерство, в които са поименно тези лица с мотив "заплаха за националната сигурност". МВнР иска указания от МС, които вече са в НС, и въз основа на тях се издават нотите от Външно министерство, подписани от зам.-министър Ирена Димитрова.

Митева е категорична, че се смесва принципът на реципрочност и уронване престижа на дипломацията.

Дипломатическият и технически персонал е трябвало да бъде намален, но премиерът е бързал и действал еднолично. Трябва да се види дали наистина има заплаха за националната сигурност, каза Ива Митева.

Тя се надява днес Външно министерство да проведе среща с посланика, както и премиерът да даде ясни насоки на МВнР. Надява се двете страни да седнат на една маса и да се разберат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
истината преди 1 година
За мен Петков обслужва американските интереси,а не българските.Вижте колко дипломатично и умно постъпва Ердоган гонещ интересите единствено и само на страната си.Остана и него да наречете русофил.Кирил Петков няма дипломатически подход и не е за министър председател.Зимата ще видите какви каши забърка .В 21 век ще ни нареждат да се къпем веднъж седмично.Европа я чака буря от недоволствоособено зимата.Дребният бизнес ще загине,средния едва ще оцелява.Хиляди без работа.
11
2
 
1
 
! Отговори
ИТН РУБЛОФИЛИ преди 1 година
Ива нагла рублофилка!
10
3
 
6
 
! Отговори
тя преди 1 година
Киро ,колко ти плащат за да работиш срещу Русия ?!
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я стига Митева, ние сме суверенна държава , не сме руска губерния! Питам ,каква работа имат тук 115 руски аташета при положение че ние имаме само15 в Русия!?Само това е вече ,меко казано странно! И къде се изгуби вашия патриотизъм , нали бяхте най- големите радетели за българското! Или си имате двоен аршин?
8
3
 
4
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 1 година
"Трябва да се види дали наистина има заплаха за националната сигурност, каза Ива Митева". АБЕ КУКЛО ХУБАВА- КАКВО Е ТОВА, ДА КРЕЩЯТ ТУК И ТАМ ОТ ПОСОЛСТВОТО НА РУСИЯ (ПРЕРАЗКАЗВАЙКИ ОФИЦИАЛНАТА ПУТИНОВА ДОКТРИНА, ЧЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИЯ Е ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО, ЧЕ БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ Е ДОШЛА ВЪВ "ВЕЛИКАТА СТРАНА- ОЩЕ ТОГАВА Я Е НЯМАЛО НА КАРТАТА НА ЕВРОПА- ОТ МАКЕДОНИЯ, ДА КАЗВАТ, ЧЕ НИЕ СМЕ ЗАВОЕВАТЕЛИ НА ТЕЗИ ЗЕМИ), ДА ПРАВЯТ ТАКА, ЧЕ ПОСТОЯННО, ДА ПРОВАЛЯТ ДОГОВОРИТЕ НИ ЗА ЕНРГОНОСИТЕЛИ,
7
3
 
4
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Положението на Киро май е по зле от както си го мислим . Киро май отива към затвор . Абе някой от промянджиите има ли нови вицове за Бойко и Бай Ставри !?
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изгонването на руските дипломати е правилно, независимо, кой го е направил. Дори и Киро просто.
5
2
 
5
 
! Отговори
Гражданин на РБ преди 1 година
Лъсна ви принадлежността към Москва, ИТН!
4
0
 
4
 
! Отговори
Емил преди 1 година
Тези ще офейкат
3
1
 
3
 
! Отговори
321 преди 1 година
Тази пита ли Тошко та говори. Всеки разбра за макитики. УПрАВДАНИЯ.
2
5
 
4
 
! Отговори
туз преди 1 година
Дайте му един хрян и вън от РБ
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Арестувайте го киро докато не е хванал пътя за Канада