Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ

Става въпрос за икономическа война, заяви министърът на икономиката
4 юли 2022 19:29, Анисия Иванова
517
Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради намаляването на доставките на руски природен газ, предупреди висшият синдикален представител на страната преди кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц, които започват в понеделник, съобщава Bloomberg.

"Заради прекъсванията на доставките на природен газ цели отрасли са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло, химическа промишленост", заяви Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите (DGB), в интервю за вестник Bild am Sonntag. "Подобен срив би имал огромни последици за цялата икономика и работните места в Германия".

Според нея енергийната криза вече води до рекордно висока инфлация. Фахими призовава за въвеждане на таван на цените на енергията за домакинствата. Нарастващите разходи за емисии на Co2 означават допълнителна тежест за домакинствата и фирмите, добави Фахими. Според нея кризата може да доведе до социални и трудови вълнения.  

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви в събота, че правителството работи по начини за справяне с нарастващите разходи, пред които са изправени както комуналните дружества, така и техните клиенти, без да дава подробности. По-рано той предупреди, че ограничаването на доставките на руски газ рискува да доведе до по-дълбоки сътресения, като сравни ситуацията с ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза през 2008 г.

Германия трябва да се подготви за по-дълбоки съкращения на доставките на руски газ, тъй като президентът Владимир Путин преследва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

 "Не става въпрос за хаотични решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна", заяви Хабек, заместник-канцлер в правителството на Олаф Шолц, в събота в рамките на дискусия. "След едно намаление от 60 процента логично следва следващото."

Германските лидери засилват предупрежденията за предстоящи сътресения и недостиг на природен газ в най-голямата икономика в Европа, която разчита на Русия за около една трета от енергията си. Путин постепенно намали доставките, след като европейските страни наложиха санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни аварии, което може да наложи активиране на правна клауза, която би им позволила да прехвърлят увеличенията на цените извън договорните ангажименти, каза Хабек.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
422
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбрах, хвалите ли се, или се оплаквате. Путин ви го заби.ва по малко. Щяхте да си пълните хранилищата за зимата, ама се наложи планиран ремонт, който не се знае колко ще продължи. Затова повече бобец и пръ.ц под юрган, да се стоплите.
421
2
 
28
 
! Отговори
ти да видиш преди 1 година
"Не става въпрос за хаотични решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна". РАзгеле, светна ли ви? Американците започнаха тази икономическа война срещу Русия като използваха глупендера зеленски да провокира максимално руснаците,за да ги нападнат и ОПППАА идеална причина да сринем руснаците без война,а само със санкции.Така че от самото начало това си беше измислена икономическа война с марионетки,които и те не знаят за какво скачат срещу руснаците...
420
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 474 Тенгри кан Когато си решил да обвържеш високотехнологичната си икономика с една суровинна икономика, каквато е руската . . . . Точно това е, което кара Америка да действа както действа! Америка губи хегемонията си в света! Долара не е разменната единица! С немската технологичност и руската суровинност Европа става световен фактор застрашаващ Америка, но уви за следващите 30-50г. вече няма да го бъде! Как беше българската поговорка: каквото сам си вкараш и друг не може да ти го вкара или
419
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европейските политици, като налагаха санкциите на Русия, би трябвало да са ги премислили тези неща. Ако не са, значи не им е мястото там. Не може да изолираш една държава по всякакъв възможен начин и да не очакваш тя да отговори. С особен интерес чакам пролетта, за да видим колко от правителствата в Европа ще оцелеят и на каква цена?
418
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единственият начин ЕС да оцелее е да разкара англо-саксонците от Европа.
417
1
 
21
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 година
Когато си решил да обвържеш високотехнологичната си икономика с една суровинна икономика, каквато е руската и започнеш силно да зависиш от нея, защото какви технологии щом липсват суровини, не се фащаш на акъла на краварите отвъд океана, защото те суровини сами за себе си, могат да имат, но явно не могат да търгуват с тях, както руснаците. За сичко се иска акъл. Ако си без грам мозък в дамаджаната, сам ще си ликвидираш стоманата;)))
416
0
 
15
 
! Отговори
каскетя преди 1 година
Палете ТЕЦ-овете, стига с тия зелени глупости.
415
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 471 "... ще въртят моторите ръчно .. "Личи си, че никога не си припарвал до истинска работа. :)))
414
6
 
1
 
! Отговори
До 464 преди 1 година
До 1989,другарите се правиха, че ни плащат! Ние се правихме, че работим! Германците искат да плащат, но за работа! Всеки сам си избира....
413
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е заради руския газ, платени драскачи, заради собствената си либерастична глупост е.
412
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 468 И рая на земята ос-те. :)))) Затова и много българи бягат от България.
411
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 466 Е, как така "още има газ"? Нали руснаците ни спряха газа, как така "още има газ"? :))))) Тия "глупави" западняци, отварят заводи, там, където няма газ. :))))))
410
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 464 Обикновените германци си изместиха отдавна масовия туризъм към Гърция, Турция, Тайланд и Испания (Майорка). Гладния *** обаче се оглежда и се чуди защо шмекериите му са го довеи до отлив на туристи и си го обяснява с конспирации и откровени глупости. :))))
409
0
 
8
 
! Отговори
Русия преди 1 година
и приятели, като преди 1989,пак ще сме N 1.....
408
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 461 Понеже ти си водил "статистика". А реалността е, че Либхер току що откри трети завод у нас :)))))) Толкова за "фалиращите" западняци. :)))))
407
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 457 "Между другото там дето ни пращаш, ако отидеш с примерно 2 млн долара при правилна инвестиция може да ги направиш 10 млн още на третата година." Нека позная. Ти не си спечелил 10 милиона все още, щото нямаш 2 милиона. Иначе "веднага щеше да ги направиш 10 милиона "там"" , нали? :)))) Познах ли? :))))) Иначе, аз вече съм отишъл в "прогнилия Запад". Трябва да те разочаровам, тук не е както си го преедставяш, но е така както аз си го представях. :)))
406
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 455 Това, което един бедняк не може да разбере, е, че няма как да е по-добре от един богаташ. Затова всички прогнози за това, колко зле щели да бъдат западняците, минават през осъзнаването, че вие сте по-бедни от тях. :)))))
405
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен447 Ти нас ни пращаш в мизерията, а ние ти мислим само доброто и отивай там в разкоша при ЛГБТто и многото дрога за да се чувстваш щастлив. Между другото там дето ни пращаш, ако отидеш с примерно 2 млн долара при правилна инвестиция може да ги направиш 10 млн още на третата година.
404
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 1 година
Промяната!!! - лае ограничения ГЕРБераст!
403
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 449 "Гладните" "джендари" вместо по 90 килограма храна на човек годишно , ще изхвърлят по 85 килограма храна на човек годишно. :)))) Това ще е "гладуването". От друга страна, чувам, че бившите работници на затворените вече заводи на БМВ, са получили по парче земя, за да ... сеят картофи.. :))))) Какво ли пък значи това? :))))