Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ

Става въпрос за икономическа война, заяви министърът на икономиката
4 юли 2022 19:29, Анисия Иванова
517
Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради намаляването на доставките на руски природен газ, предупреди висшият синдикален представител на страната преди кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц, които започват в понеделник, съобщава Bloomberg.

"Заради прекъсванията на доставките на природен газ цели отрасли са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло, химическа промишленост", заяви Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите (DGB), в интервю за вестник Bild am Sonntag. "Подобен срив би имал огромни последици за цялата икономика и работните места в Германия".

Според нея енергийната криза вече води до рекордно висока инфлация. Фахими призовава за въвеждане на таван на цените на енергията за домакинствата. Нарастващите разходи за емисии на Co2 означават допълнителна тежест за домакинствата и фирмите, добави Фахими. Според нея кризата може да доведе до социални и трудови вълнения.  

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви в събота, че правителството работи по начини за справяне с нарастващите разходи, пред които са изправени както комуналните дружества, така и техните клиенти, без да дава подробности. По-рано той предупреди, че ограничаването на доставките на руски газ рискува да доведе до по-дълбоки сътресения, като сравни ситуацията с ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза през 2008 г.

Германия трябва да се подготви за по-дълбоки съкращения на доставките на руски газ, тъй като президентът Владимир Путин преследва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

 "Не става въпрос за хаотични решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна", заяви Хабек, заместник-канцлер в правителството на Олаф Шолц, в събота в рамките на дискусия. "След едно намаление от 60 процента логично следва следващото."

Германските лидери засилват предупрежденията за предстоящи сътресения и недостиг на природен газ в най-голямата икономика в Европа, която разчита на Русия за около една трета от енергията си. Путин постепенно намали доставките, след като европейските страни наложиха санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни аварии, което може да наложи активиране на правна клауза, която би им позволила да прехвърлят увеличенията на цените извън договорните ангажименти, каза Хабек.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 393 Неграмотността ти за това какво беше по соца е очевидна. Виж намери си някое друго поприще, защото колкото и пъти да се опиташ, все ще се намира някой да те хване. :))))) Така не можеш да свършиш никаква работа на тия, за които работиш. :)))
361
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
392 нима нарече прокопиев терорист?
360
2
 
7
 
! Отговори
Мамин сладък преди 1 година
До 389 Помниш, дръжки. Бил си на 12 год. като е паднал соца, тъкмо сали махнал биберона. Ай стига си говорил глупости, като не знаеш наистина кво е било. Днешната пропаганда си е бая яка ....
359
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
390 хайде още един измислен частен случай. Случайно не ти вярвам. Както не ти вярвам че си бил и космонавт. Случайно бос и шеф не са еднозначни в английския. Камо ли пък някой да прави превод с нарицателни които не са съществували тогава даже. Хайде хващай си клавиатурката и Аут на социалистически жаргон :))
358
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немците са слепи, десетки години се облажават от евтин газ и не ги интересува политиката на руският диктатор. Сега това постигна и тях, Искали зелени енергии, отказ от атомна енергия и всякакви подобни утобии на зелените терористи.При едно и също количество ток вече плащаме двойно, отколкото преди.
357
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
384 е точно на Костов времето. Преди това даже напушалката ти го изпя че няма. Ама дай сега да мажем лъжи. Понеже котката я няма и мишките играят.
356
1
 
4
 
! Отговори
до 381 преди 1 година
Случайно съм учил в английска гимназия по времето на соца и си спомням много добре думата "бос" ,която я учехме като еквивалент на бъргарското шеф.Шеф не само съществуваше,но се използваше и масово в разговорната реч вместо началник
355
8
 
6
 
! Отговори
До 385 преди 1 година
***-на 47 години съм. И чавдарче бях и пионерче. Участвах и в тимуровска командаПомня всички и.диотщини на комунизма.
354
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 383 "най ми е смешно когато си измисляш частен случай и го правиш меродавно" Къв "частен случай" бе? :)))) България имаше над 6000 ТИРа във флотата си. Тва си беше национален бизнес (щото, както отбеляза някой, тия опиати и наркотични вещества трябваше да се пренасят някак) :)))))
353
1
 
11
 
! Отговори
Маринела Цветанова преди 1 година
Американците имат интерес от всичко това. Те са в основата на това европейците да бъдат принудени да се откажат от евтините руски горива и да изгубят своята конкурентоспособност в международен план спрямо американските компании. За целта беше инсталиран марионетния режим в Киев, който постоянно да провокира Русия и да създава зона на несигурност на европейския континент. Зеленский беше насърчаван от Вашингтон за военна операция в Донбас и Крим, не от европейците.
352
1
 
5
 
! Отговори
до 378 преди 1 година
Да и внасяха най новите филми на VHS които Васил Кожухаров превеждаше с полузаспал глас
351
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
382 изкукалият си ти. От над 20 коментара суркаш една лъжа за една дума. Истината боли. Никога не си живял тогава. Харесват ти мутренските 90те. Когато се викаше "кой не скача е червен" . Но това време свърши. Времето не е ваше. Наше е. Свиквай.
350
2
 
6
 
! Отговори
До 383 преди 1 година
Частен случай нанайци.Тираджиите пренасяха тогава наркотици и оръжие по каналите на ДС и те си затваряха очите ако вкарат дефицитни стоки в малки количества. Тираджия беше най-желаната професия тогава.
349
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
378 най ми е смешно когато си измисляш частен случай и го правиш меродавно. Това ти е редовен номер тук. На един браачет бааба му имал сестра пък тя казала че сме англичани. Всички дме англичани. Край.
348
1
 
3
 
! Отговори
До 379 преди 1 година
Ти си изкукал вече. "Шефе"си беше обичайното обръщение към друг човек още по време на комунизма.
347
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 379 "376 шефе никой не ползваше до средата на 90те." Колкото и да го повтаряш, няма да стане истина. Нямаш представа от това какво беше по соца, това е ясно. Давам ти да си МАКСИМУМ на 35 години.
346
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 377 "374 я виж по долу един лъгал като теб че тираджиите били вървежни." Продължаваш да доказваш, че нямаш представа какво беше през соца. Тираджиите бяха вървежни, защото внасяха "полулегално" стоки като дънки и други подобни. "Поръчките" през тях бях като да познаваш ШЕФ на фирма за авточасти: осигуряваха "дефицитни" стоки. Но откъде да знаеш, като не си живял през соца?
345
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
376 шефе никой не ползваше до средата на 90те. Хващай си глупостите и отивай при Пешо стоянов коня, да слагаш латиницата. Защото трябвало сме да се връзваме към долара и да сме шефове и надписите да са на латиница. Сарафите тогава станаха чейнджаджии.
344
0
 
5
 
! Отговори
До 377 преди 1 година
Тираджиите бяха най-вървежните тогава. На един съученик баща му беше тираджия и пичът носеше дънки и други хубави дрехи.Ядеше качествени шоколади и имаше видеокасетофон и телевизор "Телефункен ".Всички му завиждахме.
343
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
374 я виж по долу един лъгал като теб че тираджиите били вървежни. Много сте зле и двамата. Фабриките и заводите бяха държавни. Почнал си ти, чистач някъде 90те. А някои пишеха трудове едно време, други ги вземаха в БАН, трети ставаха инженери и проектираха електрокари.