Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ

Става въпрос за икономическа война, заяви министърът на икономиката
4 юли 2022 19:29, Анисия Иванова
517
Германия е пред каскада от фалити и срив на цели отрасли заради руския газ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-големите германски индустрии могат да се окажат пред колапс заради намаляването на доставките на руски природен газ, предупреди висшият синдикален представител на страната преди кризисните преговори с канцлера Олаф Шолц, които започват в понеделник, съобщава Bloomberg.

"Заради прекъсванията на доставките на природен газ цели отрасли са застрашени от траен колапс: алуминий, стъкло, химическа промишленост", заяви Ясмин Фахими, ръководител на Германската федерация на профсъюзите (DGB), в интервю за вестник Bild am Sonntag. "Подобен срив би имал огромни последици за цялата икономика и работните места в Германия".

Според нея енергийната криза вече води до рекордно висока инфлация. Фахими призовава за въвеждане на таван на цените на енергията за домакинствата. Нарастващите разходи за емисии на Co2 означават допълнителна тежест за домакинствата и фирмите, добави Фахими. Според нея кризата може да доведе до социални и трудови вълнения.  

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви в събота, че правителството работи по начини за справяне с нарастващите разходи, пред които са изправени както комуналните дружества, така и техните клиенти, без да дава подробности. По-рано той предупреди, че ограничаването на доставките на руски газ рискува да доведе до по-дълбоки сътресения, като сравни ситуацията с ролята на Lehman Brothers за предизвикването на финансовата криза през 2008 г.

Германия трябва да се подготви за по-дълбоки съкращения на доставките на руски газ, тъй като президентът Владимир Путин преследва съзнателна стратегия за повишаване на цените, за да подкопае европейското единство, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек.

 "Не става въпрос за хаотични решения, а за икономическа война, напълно рационална и много ясна", заяви Хабек, заместник-канцлер в правителството на Олаф Шолц, в събота в рамките на дискусия. "След едно намаление от 60 процента логично следва следващото."

Германските лидери засилват предупрежденията за предстоящи сътресения и недостиг на природен газ в най-голямата икономика в Европа, която разчита на Русия за около една трета от енергията си. Путин постепенно намали доставките, след като европейските страни наложиха санкции в отговор на руската инвазия в Украйна.

Германските комунални услуги са изложени на риск от каскадни аварии, което може да наложи активиране на правна клауза, която би им позволила да прехвърлят увеличенията на цените извън договорните ангажименти, каза Хабек.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


517
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
442
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warnings преди 1 година
Experts must to see cars from Show rooms in Great Britain.. Новите автомобили имат обемно проникващо МУТАФИЦИРАЩИ УВреждания вътрешно от нагло престъпна техника.. ДА се снима магазина за автомобили в КАнтър бъри до входната кула на западната врата. В автомобилите се виждат ясно обмно тъмни полета..МУТАФИЦИРАЩИ нано и микро организми облъчвания вътрешно климатични..Възможни са обемно увредени нано и мирко организми вкл по климатичната техника
441
0
 
0
 
! Отговори
Iordan Ivanov Douser преди 1 година
Warnings about МУтафициращи увреждания на флора и фауна ..През октомври 2018 в КЕНТ Англия попаднах на много хора поразени от RED Kyler syndrom. Поразените бяха преболедували особенна зараза . Тестове показаха че се касае за RED Kyler syndrom. В Болниците нямаше болни. В поликлиниките нямаше хора ..Много мои познати от Полша имаха вече ясно изграден имунитет. Тестове показаха данни за МОДИФИЦИРАщИ радиационни мутагенни условия. ПРИ SARS COV 19 се появиха данни за нов оръжия МУТАФИЦИРАЩИ ..
440
0
 
1
 
! Отговори
CLIMATE CHANGE преди 1 година
МНого е важно според континента Европа е да се блокира движението на автомобили с включени фарове денем. ДА се блокира движението на всички автомобили с включени високо вредни скенери вкл лед,ксенон,халоген,лазер заради недопустими уwреждания на климата . ДА се блокира производствoто на всички нови автоmобили вкл електромобили заради опасни вредни скенери инсталирани вместо доказано безвредни жълти традиционни фарове..
439
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо заради руския газ? Америка иска слаба Европа. Мачка всички конкуренти и непокорни. "Ешалон"бе да подслушва европейски и австралийски фирми и да дава събраната информация на американските. Всички евролидери се оказаха подслушвани от американците. Байдън спря Северен поток 2, защото заобикаля Украйна и не моожеше вече да изнудва Русия. Турбините на Сименс от Северен поток 1 след ремонт са блокирани в Канада заради санкциите. Та кой спира газа на Германия?
438
2
 
10
 
! Отговори
Жуков преди 1 година
Тази Урсулата дето гледа в очите Байдън да му се примоли да праща газ в спринцовки.Така всички надеждни партньори на САЩ ще си духат в ръцете за да се стоплят
437
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ще се разпадне есента. Ще се изпокарат за газ, дърва, метали, руди, въглища и Ел. енергия. Ще затворят границите си зарад короната. ЕС отива към гибел, заради. лакоми ята и алчността си.
436
0
 
19
 
! Отговори
ФнМ преди 1 година
Имаме окръжно от Хабек да не се къпем под душа повече от 4 минути от октомври, да се готвим за "студен душ" и режим на топлата вода, съответно и на тока. Генераторите за ток свършиха тази седмица, цените им хвърчат нагоре. Съвсем сериозно, не е шега и не е смешно. Германия беше каквото беше.
435
2
 
18
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
оооо чудо, след 6 пакета санкци на ЕС срещу русия ще има ответна реакция ....
434
3
 
15
 
! Отговори
Ада е послан с преди 1 година
Чакайте да видите какво я чака България наесен с фирмите и всички банки и олинца ,които навряха парички в радиоактивен токсичен турски цимент и гипсокартонни кутии с 39% общи площиНяма да остане 1 банка здрава няма да остане едно производство работещо няма да остане един магазин неразграбен
433
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ал санъ диш хакъ!" -(тур.) На ти тебе зъбен данък! - Думи на сливенски хайдутин, докато вади с *** зъбите на османски сердарин, взел данък от българи, за дето им е ял яденете и си е изтъркал зъбите.
432
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Га блокирахте милиардите на Русия се хилехте, а? Сига шъ ривети! Защото е КРИЗА!
431
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По ми прилича, че е заради санкциите, които реципрочно спряха газа, даже късно врътнаха кранчето
430
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Булгаргаз нещо се ослушва за цените на газа за юли. Да не би да е някоя изненада, 3-4 ПЪТИ по-евтин от руския? Чакаме да видим нacpaнатa мусура на Лена Парапета!
429
3
 
36
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Западния либераслък така и не се отърси от високомерието си, че само на Запад живеят хора. Много по трудно е да се издигнеш на Изток , ясно е че Путин не е случаен, ясно е че гледа ходове напред, ясно е че има качества. Ким-чито , баща му прескочи двама преди него , наруши линията, което при тях не се прави. Просто виждаше , че другите за нищо не стават. Орбан да не говорим там. Еми висока топка е Изтока за западния либераслък, свикнал си сложи прашките и цял ден да инстаграми в Старбъкс.
428
5
 
31
 
! Отговори
аZ-ът преди 1 година
Няма значение че децата ви са гладни и с измръзнали г*зове, a вие - с ипотека и безработни. Важното е, че сте еко. Важното е, че сте либе. Ще го накажете онова "г*дни жужи Путин" по либералски - ще го биете със з*дниците по оная работа, ще сядате, ще ставате - докато му я счупите. Да му е гадно. Да го боли после. Кво кат сте гладни и разпрани - ще сте победили комунизма, ще сте дали вяра и надежда на храбрите урки, ще сте помогнали на сирийците. И за малко ще забравите какви н*щастници сте.
427
0
 
12
 
! Отговори
аз преди 1 година
само така, нас ни ... през 1998, сега им се връща
426
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шмолц да се обади на сенилния да му прати два танкера с пръдня..... Европа се управлява от оуигофрени
425
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И всичко това, едва 4 месеца след санкциите срещу Русия.
424
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Англия и Сащ искат да занулят немската икономика, Полша е новият им фаворит, има обещание Турция и Полша с обща граница на р. Дунав, хейтвайте, факти са това , дано РФ ги върне в границите 1997, войната наистина е за освобождение, масоните ги е страх ,срещу тях е войната, срещу крадците от националното.
423
30
 
7
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
Така е, който вярва на Русия и рано не си изпече питата ще страда. Българите това трябва да го знаеме отдавна, защото именно Русия е един от най-големите врагове на обединението на България и насъскването на тяхните роби сърбите да ударят в гръб, уж братски народ.