Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Решението на София не е самостоятелен ход, смята той
4 юли 2022 16:01, Анисия Иванова
295
Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Русия ще отговори реципрочно на България заради изгонването на руските дипломати. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с венецуелския външен министър Карлос Фария.

"Що се отнася до реалната ситуация на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, повечето от тях, осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази напълно незаконна акция, [руското] външно министерство заявява, че посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", каза Лавров.

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руски дипломати от България не е самостоятелен ход на действащия министър-председател на България Кирил Петков.

"Коментарът тук, според мен, е очевиден. Това е неоторизирано решение на действащия министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислено проамериканска ориентация, който е готов да изпълни всяко желание на своя суверен", каза той. „А желанието на суверена е да убие историческата памет у българите и да разруши основите на отношенията, които са се утвърдили в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, подчерта Лавров.

Още по темата

Според него тази политика на Вашингтон не се отнася само за България. "Те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, особено на православните. Единственото, което може да се добави, е, че самото ръководство на България беше изненадано от решението, обявено от министър-председателя, което не се основаваше на българските процедури за този вид драстични действия", добави той, цитиран от БГНЕС.

На 28 юни българското ръководство реши да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически персонал, сред които пълномощният Филип Воскресенски, както и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин и други, които са обявени за персона нон грата.

Сега консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство на Русия във Варна са преустановили работата си поради липса на персонал. /ТАСС

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром"с Споко, като дойде времето за пшлащане Лавров е насреща. Може и с обезценени рубли да е, но братска русия ще плати. Те винаги си плащат.
182
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров май не знае или не му се иска да признае , че реципрочност означава да бъдат изгонени още 30 души за да е равен броя на дипломатите там и тук , нали !!!
181
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром"с "Помниш" колкото и "знаеш" за горивото на АЕЦа. Ако "помнеше", щеше да знаеш, че винаги сме плащали най-скъпия газ в Европа, независимо кой руски проект е минавал, или не.
180
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чекаме да отговорите реципрочно, но 70 изгонени срещу 19, някак си ще изглеждате смешно :))) Ако изгоните всички български дипломати в Москва, требва да закриете посолството ни там, което не е голямо за разлика от вашето в София, требва тогава да го закрием и вашето, шах и мат Лавров :)))
179
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Простите селски момчета не са интелигенция. В наше време поколенията под 60г за Бг. говоря нямат нито един интелектуалец. НПО ги изтребиха. Целия бг народ предстои да разбере за реципрочността кога кога. Тогава за успокоение може да си спомните хилнатата физиономия на която дължите реципрочността ако останем живи разбира се. Защото късането на дипло матически отношения значи война кога кога. Драскайте си малко ви остана.
178
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко за политика "Сигурно за тях културните връзки не са приоритет." Ни позна. Причината е, че те нямат нужда от пропагандиране на западната култура, тя сама се рекламира с привлекателността си. От друга страна руския "културен" център две години подред прави за 24 май изложба, в която НИТО ВЕДНЪЖ не беше споменато, че се чества БЪЛГАРСКАТА азбука. Та, с такава "култура" се занимава руския "културен" център - служи за проказрване на фалшифицирането на българската идентичност.
177
6
 
2
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
До 180Помня едни таквиз като теб как иронизираха преди години при затварянето на Южен поток ...а след това викаха що така скъпо стана ,щото така ...Армагедон няма да натъспи без Русия..но тая музика няма да свири дълго където я танцуваш сега и хвърляш салафетки със надписи "Да живее Фашингтон" .."Да живее ЕЦБ която печтаи нон-стоп евра и раздава..." и се кефиш...когато музиката свърши и стане време да плащаш...да не рИвеш и да викаш ..кой ми ....в гащите..))
176
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Малко за политика То като гледаш как шефчето на руския културно-информационен център го натириха с чемадана нали се сещаш каква култура е развивал. Виж за информацията - имало е информация и то доста
175
4
 
1
 
! Отговори
До смешно преди 1 година
Процентна реципрочност май не си чул, но с трето отделение толко ти е капацитета, мало умнико елементарен ***
174
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Какво следва...Приятелю да си чувал случайно, че не може и това до края и душата в Рая? Ние обичаме културата и ..бахура. Или казваш ние сме за демокрация и евроатлантически ценности, но и за евтин газ. Ние сме против варваствата в Украйна, но и за евтин нефт. Има една хубава думичка - казва се ПРИНЦИПИ. Или ги имаш или не.
173
2
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Добре ,просвети ме с урана..мога и да греша... .само да вметна,че АЕЦа с друг уран и други касети освен руските май не може да функционира...аз тъй съм чул на Женския пазар...а ти може да си вътрешен човек ..да чуем..
172
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав си Лавров, но продажника Киро, аналогично на продажника зеленски са един дол дренки. Безмозъчни немислещи, а изпълняващи задачки от сащ за 💸
171
1
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 173: "А между другото след като ина руски културно-некултурен център, защо няма Американски културно-информационен център, Британски, Германски и т.н."? Това е интересен въпрос. Сигурно за тях културните връзки не са приоритет. Виж на русофобските изпълнения от централите на ЕС и НАТО ръкопляскат с готовност.
170
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 172/179 "а Китай и Индия викат за Русия.." Хихихи. Опазил Господ Китай да ти е "приятел". :))))
169
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 177 "тоя път мача ще е друг." Мечтите са безплатни. И по-добре, щото русофилите пари нЕмат. :)))) Затова се продават за жълти стотинки на Мутрафонова. :)
168
3
 
11
 
! Отговори
Тома преди 1 година
А заплатите за месеца на нашите хора дали ще се забавят лавров
167
7
 
9
 
! Отговори
Русия потъва преди 1 година
Русия бавно, но сигурно потъва, а това не е добре за никого...
166
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ром"с УжасТ..направо Армагедон ще настане без братска русия! И вода имаме най-много до септември, въздуха не знам дали ще ни стигне до Коледа. Нах-добре направо да умираме без Путландия.
165
4
 
2
 
! Отговори
До 172 преди 1 година
Европа +американските сателити срещу Русия е мача...а Африка,Южна Америка,Мексико,Азия...наблюдават..а Китай и Индия викат за Русия..така ми се вижда по правилно..
164
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Какво следва "когато е за сметка на българският народ" И русофилите като Мутрофанова говорите от името на "българския народ". Само дето нългарския народ ясно е избрал какъв начин на живот иска да води, и той не е мизерията на пРосия.