Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Решението на София не е самостоятелен ход, смята той
4 юли 2022 16:01, Анисия Иванова
295
Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Русия ще отговори реципрочно на България заради изгонването на руските дипломати. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с венецуелския външен министър Карлос Фария.

"Що се отнася до реалната ситуация на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, повечето от тях, осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази напълно незаконна акция, [руското] външно министерство заявява, че посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", каза Лавров.

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руски дипломати от България не е самостоятелен ход на действащия министър-председател на България Кирил Петков.

"Коментарът тук, според мен, е очевиден. Това е неоторизирано решение на действащия министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислено проамериканска ориентация, който е готов да изпълни всяко желание на своя суверен", каза той. „А желанието на суверена е да убие историческата памет у българите и да разруши основите на отношенията, които са се утвърдили в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, подчерта Лавров.

Още по темата

Според него тази политика на Вашингтон не се отнася само за България. "Те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, особено на православните. Единственото, което може да се добави, е, че самото ръководство на България беше изненадано от решението, обявено от министър-председателя, което не се основаваше на българските процедури за този вид драстични действия", добави той, цитиран от БГНЕС.

На 28 юни българското ръководство реши да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически персонал, сред които пълномощният Филип Воскресенски, както и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин и други, които са обявени за персона нон грата.

Сега консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство на Русия във Варна са преустановили работата си поради липса на персонал. /ТАСС

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръц!
242
3
 
7
 
! Отговори
ББ преди 1 година
путин и лавров не са Русия и народите им...те са им врагове,ползват ги за лични цели,позорят ги за столетия с убийствата на мирни в Украйна,и лавров...третата Световна е нейзбежна...,обясни на децата и внуците ти защо ще умрат!!!приятели нейзбежна е...САШ няма да направят компромис!!!
241
1
 
12
 
! Отговори
По-далече от Азия преди 1 година
Не трябва да се вярва на Русия и Китай. Азиатските държави са тоталитарни и несъвместими с европейското мислене!
240
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да го затворите!КОЙ ЩЕ ПОДСТРЕКАВА ПРОТИВ САЩ!КОЙ ЩЕ НИ ОБЯСНЯВА КАК ДА СИ ИЗБЕРЕМ ПРЕЗИДЕНТ!
239
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изгонването на руските шпиони е отговорът на България, за спирането на газа от Русия
238
5
 
20
 
! Отговори
КГБ преди 1 година
Гола вода сте,Лавров!И всичките с акъл на Жириновски!Чак американците се впечатлиха от глупостите ви!Ама от номенклатура кво да чакаш!?
237
5
 
18
 
! Отговори
Колю жицата преди 1 година
Коня да цвили колкото си иска! Свърши тя, отиде коня в ряката. Колкото и дипломати да гони до 70 не може да ги докара реципрочно. Виж обаче Митрофанката може да опере пешкира и да хване влака за Сибир да пее български патриотични песни на Навални.
236
4
 
19
 
! Отговори
Балканец преди 1 година
Другарю, България иска ОБЕДИНЕНИ БАЛКАНИ!!! А вие пречите и съботирате този процес... както преди...исторически факт!!! И за това Сбогом!!!
235
5
 
16
 
! Отговори
Русия потъва преди 1 година
Русия бавно, но сигурно потъва, а това не е добре за никого...
234
7
 
15
 
! Отговори
Ако преди 1 година
САЩ са замесени в изгонването, Лавров да даде доказателства! Ама тогава ще се види че шпионстват.....
233
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДерусификацияДавай, до свиданья! Много поздрави на български хотелиери с депаритизация!
232
4
 
11
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
Ами, казах ви :.Нито ще спират петрола, нито ще ЗАКРИВАТ РУСКОТО посолство--- НЕМА СМИСЪЛ!
231
6
 
6
 
! Отговори
Стига глупости преди 1 година
До Рушастан е най: Като ще тролваш, напиши нещо по-смислено. САЩ например са изсипали над Виетнам по време на войната там повече бомби отколкото за цялата Втора световна война. Те какви са?
230
2
 
3
 
! Отговори
Ако преди 1 година
Запада не беше изнесъл производство, сега Китай щяха да са 10 милиона.....
229
1
 
12
 
! Отговори
неук преди 1 година
Канадското посолство, колко служители има?
228
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледат си интереса краварите и където могат си слагат техни проамерикаски марионентки - Кирчо и Кокорчо - ярък примери, няма никакви нац интереси, самосъзнание, няма конституция, правила, само се изпълняват поръчки една след друга - зел сертиф, първи затворихме въздуха за Русия, 1-ви отказахме газа, и май останахме единствени, Македония предадохме, даже знаехме докога тр се случи, изгонихме почти всички Руснаци от посолството искоро ще приключим с диплом отношения и без петрол и ядрено гориво!
227
7
 
11
 
! Отговори
Рушастан е най преди 1 година
Ретротрадната клика на света, талибаните са синеоки бебета в сравнение с руските убийци
226
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само менталноосакатени и умствени инвалиди обиждат останалите..
225
0
 
4
 
! Отговори
Коя е законна? преди 1 година
До Тончев: Тончо, това няма връзка с темата, но и аз да те попитам: коя война е "законна"? За войни определението законна/незаконна е трудно приложимо. Ето да ти дам един пример: Законна ли е била Балканската война? Помисли и си напиши мнението.
224
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тнчев, а нахлуването на краварите в арабския свят, законно ли е?!