НАТО се готви за много дълъг срок на събитията в Украйна

Проф. Кънчев: Едва ли Русия ще иска да закрие посолството си у нас
5 юли 2022 21:02, Анисия Иванова
100

Нито един стратегически център не се ангажира с прогнози за развитието на Руско-украинската война, но доколкото чета в най-новата стратегическа концепция на НАТО, мога да кажа, че тази нова концепция готви Алианса за една дългосрочна и тежка конфронтация по източния фланг - от Балтийско море до Черно море и разширения Черноморски регион със Средиземно море. Концепцията е написана по такъв начин, че да обясни как НАТО може да изгради възпиране и отбрана по Източния фланг. Това каза проф. Румен Кънчев, експерт по международна сигурност и геополитика, бивш зам.-министър на отбраната, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"НАТО се готви за много дълъг срок на събитията в Украйна. Доколко двете страни в този конфликт могат да издържат, е друг въпрос. Ще бъдем свидетели на този процес, но във всички случаи е добре той да приключи, колкото може по-бързо, защото не е от полза вече нито за Русия, нейният световен имидж силно е сринат, нито за Украйна, която дава много жертви и търпи много големи материални разрушения", допълни Кънчев.

Още по темата

Новата стратегическа концепция на НАТО, по която Алиансът ще работи през следващите 10 години, е свързана преди всичко с нова оценка на стратегическата среда. Стратегическата среда е ключов компонент във всяка концепция, защото от нея зависи как ще бъдат развити останалите тезиси в нея, каза проф. Кънчев.

"На първо място се посочва, че в тази среда НАТО не може да очаква дълготраен мир, а напротив - не бива да се пренебрегва опасността от атака срещу една или повече страни от НАТО".

Вторият елемент е свързан с това, че ние се намираме в период на изострящо се стратегическо съперничество, което генерира непрекъснато кризи между глобалните сили на глобалната сцена, добави събеседникът.  "Третият елемент е оценката за Русия. Счита се, че това е част от стратегическата среда - че Русия се намества като много важен, деструктивен фактор в тази среда и се опитва да разделя вътрешно НАТО, като формира вътрешни центрове на влияние в организацията, служи си с всички видове хибридни операции, с опити за изнудване и натиск там, където може да се постигне".

Четвърти елемент е появата на Китай, като думата "Китай" се използва за пръв път от 1965 година във висок стратегически документ на Алианса, поясни гостът. През 2019 година на срещата в Лондон страната също е спомената, но "този път Китай е посочен вече като сила, която участва като стратегически партньор на Русия и заедно с нея се опитват да променят този ред, който е установен в света след края на Студената война, базиран на демократични институции и спазване на определени правила."

В първата стратегическа концепция на НАТО след края на Студената война, написана 1991 година, Русия е посочена като стратегически партньор на НАТО и се препоръчва с нея да се работи, припомни проф. Румен Кънчев. Той добави, че с Русия се е обсъждало всичко - членство в НАТО, в ЕС, водили са се преговори и относно ядреното оръжие, защото и днес 90% от яденото оръжие на планетата се притежава от САЩ и Русия. "Водиха се преговори и за стратегическата стабилност".

По думите му с идването на власт на Владимир Путин последва рязък завой в Русия. След Елцин страната е друга и следва други стратегически приоритети.

На въпроса дали е възможен тактически ядрен удар в тази война гостът каза, че "Русия има такава възможност, защото оперативно-тактическият ядрен удар стои в част от руската военна доктрина".

 "Тази концепция се нарича в теорията "ядрен капан". Тя се състои в следното - Русия влиза в дадена територия, завладява я без столицата и казва, че тази територия е нейна и че, ако някой се опита да проведе контраоперация, тя ще нанесе оперативно-тактически ядрен удар с ниска мощност. Ако този удар е с ниска мощност, то това не може да активира договорите, които тя е подписала за неучастие в ядрени конфликти, при които се използват оръжия със средноголяма и висока мощност, както и балистичните ракети с малък, среден и интерконтинентален обхват. Капанът е в това, че тя заплашва да нанесе неголям по мощност ядрен удар, така че да установи контрол върху деескалацията в нейна полза. Конфликтът деескалира при тази заплаха и тя остава в завладените позиции".

От много високо ниво на руското общество се внушава, че Русия отново трябва да се държи като крепост, че всички я нападат, че всички са виновни за това, което се случва и че оттук нататък Русия ще успява да се развива, като затворена в себе си, без да общува с останалия свят, обясни професорът.

Относно експулсирането на руските дипломати гостът заяви, че това е "дълго натрупван, комулативен процес и ние виждаме неговия финал". "За пръв път това се случи 2008 година, когато бяха експулсирани 2-ма души. Решението на премиера не е еднолично, то е дискутирано в Съвета за сигурност. Тепърва ще излязат наяве доста неща, защото явно е дошло време да се кажат".

"В този акт на премиера и на правителството в оставка виждам едно силно политическо послание към Русия. Бих се радвал, ако Русия разбере този акт, не като враждебен, а като силно политическо послание, че България не е в орбитата на Русия, че ние сме членове на ЕС и НАТО, че не желаем да ни подслушват, че държим на своето достойнство и суверенитет като държава. И че това, което прави Русия с този огромен брой дипломати, не ни устройва. 150 дипломати за нивото на взаимоотношенията, които в момента имаме, са прекалено много.. Това е една битка за суверенитета, независимостта и стратегическия път, по който България се движи. Въпреки непохватността и непрофесионализма, с който премиерът го направи, той заслужава адмирации за куража".

Русия винаги ще иска да разузнава и не го прави само в България, подчерта гостът. Той припомни, че Франция е изгонила 41 руски дипломата преди шест месеца, че Чехия е изгонила 63-ма, а Германия - 40. Холандия също е изгонила руски дипломати, а Великобритания го прави вече три-четири пъти. "Около 400 руски дипломати са изгонени от началото на инвазията в Украйна от различни страни, не само от страни членки на НАТО и ЕС. България се нарежда до тези страни". "Едва ли Русия ще иска да закрие посолството си в България. Тя няма да се откаже от това място, което е изключително удобно за разузнаване, както в посока Турция, така и в посока Гърция, Румъния. Целите Балкани могат да бъдат обезпечавани".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
8
 
8
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
По бързо унищожаване на Укро терористите!
32
2
 
4
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
#39Много прибързани и инфантилни разсъждения.Ако искате да погледне някой сериозно на коментара ви,сменете си глаголите.Приятелски съвет.
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До xoxo Ти си нямаш идея къде се намираш. Докато "подкрепя" на думи пРосия, през цепките на очите гледа лукаво азиатския мозък, който мисли как да я изстиска като презрял лимон. Каква "нова икономическа система". САЩ само да поискат, ще уморят от глад половин Китай за една година.
30
10
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Изпуснал си новината, Китай яко шибба Рашистан. Китайците са извили ръцете на Русия за по-евтин петрол, по-евтин дори от този, който досега жълтурите купуваха - Иран. А сега Иран е задължен да търси нови пазари, понеже цената на руския петрол за Китай е смехотворна (сметни как са ги нашибали "братята" китайци). Това е добра новина за ЕС. Скоро ще имаме сделки с Иран, а Рашистан ще оттече в канала съвсем
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ, Русия, Китай, Индия. ЕС изтича в канала.
28
3
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Ключовият моменте, че Русия и Китай започват промяна на правилата наложени след ВСВ. А това неминуемо е свързано със сериозни икономически сътресения и криза за Запада при която НАТО е напълно безсилен да направи каквото и да е- Освем провокирането на ядрен конфликт което ще бъде пагубно за самият Запад!
27
3
 
5
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
#25Русия има присъствие в Афганистан по покана на тогавашното правителство.Кой и с каква цел създаде талибаните? Не са руснаците със сигурност.Кой създаде ISIS в Сирия ?Майдана в Украйна?
26
5
 
5
 
! Отговори
не само НАТО преди 1 година
И ЕС да се готви за дълги години на обедняване, студ, а може и до глад да се стигне.
25
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До xoxo Зимата ще мине и замине, и след нея пРосия ще на колене. Ако не е още преди това. :))))))
24
3
 
7
 
! Отговори
xoxo преди 1 година
НАТО може да се готви колко иска да защитава американските интереси в Европа.колкото до руските военни действия-предполагам ще продългат докато достигнат целта си.Бавно, но сигурно.Зимата идва.Ще видим славните европейски лидери дали са готови за Играта на тронове.Можете да говорите каквито си искате глупости за руснаците,но те са калени за лишенията.Калени кли са западноевропейците?
23
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А протестиращите в Мадрид и в Отава с плакати срещу НАТО не са ли част от съюза? Какви са тези новини, защо не ни показвате гледната точка на гражданите на съюза, този сайт единствено гледните точки на някакви платени калинки в пропаганден стил ли ще ни отегчавате или ще бъдете истинска медия и ще отразявате всички гледни точки? До кога 1% спуснат от Запада ще управлява живота на средната класа в Европа? В този сайт журналистика учили ли сте или сте обслужващ персона на ниво диктовка първи клас?
22
20
 
5
 
! Отговори
SPQR преди 1 година
Легиони, съберете се и отидете да помогнете на Украйна! Как можете просто да седите и да гледате как тиранина Путин изтребва цял народ? Що за войни сте вие? Не сте войни, а безгръбначни охлюви!
21
5
 
11
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Странно що всички говорят за Афганистан?!? Явно не са чели историята. Когато СССР напуска, правителството се държи 3 години до разпада на СССР, А след 20 годишна краварска окупапация го видяхме всички
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 "А какво стана със санкциите и рухването на Русия?" Сметнато е, че при 60 долара за барел петрол пРосия е пред реален фалит. Под тази сума *** им ще дойде за няколко месеца. :)))))
19
1
 
9
 
! Отговори
Влади-Мир преди 1 година
Имагинерни понятия, по скоро питай кой ще плаша задълженията на г7...примерно
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво стана със санкциите и рухването на Русия?
17
3
 
2
 
! Отговори
Handel преди 1 година
"НАТО се готви за много дълъг срок на събитията в Украйна"
16
5
 
6
 
! Отговори
Защо преди 1 година
няма партизанско движение срещу руските "окупатори" в Украйна?
15
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гладът и студът ще прекъснат съществуването на НАТО ------////------- Една ракета в Топлофикацията на Белгород или Курск на Василовден или на Водици и ше глеаш как ше се размръзнат чак за Деня на победата.
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е втори Афганистан за Раша, но Украйна не е планинска, тоест немат никакви планини, ще им бъде трудно на запада да прилагат горила тактиката :)))