Путин към Макрон от фитнеса: Хора бяха изгорени живи, беше кървава баня

Филм за дипломатическите усилия на Макрон около войната в Украйна
5 юли 2022 15:23, Елка Василева
413
Путин към Макрон от фитнеса: Хора бяха изгорени живи, беше кървава баня
Снимка: архив, БГНЕС

"Владимире, /. . ./ кажи ми какви са намеренията ти.“

Четири дни преди президентът Путин да заповяда нашествието на Русия в Украйна, френският президент Еманюел Макрон е направил последен отчаян опит да предотврати войната в ключов телефонен разговор, за който става известно от документален филм на френска телевизия. В тази дискусия между двама световни лидери, която стана публично достояние, нещо рядко срещано, Макрон се опитва да убеди руския президент "да успокои нещата" в региона. Всички негови предложения обаче остават нечути от страна на Путин, пише Асошиейтед прес.

Още по темата
Френският документален филм "Президентът, Европа и войната" предлага уникален поглед зад кулисите на продължилите месеци дипломатически спорове заради най-тежката от десетилетия криза в Европа.

Първоначалният замисъл е бил филмът да се съсредоточи върху Макрон по време на шестмесечното френско ротационно председателство на ЕС, но впоследствие той улавя исторически моменти от войната в Украйна, като проследява Макрон до Москва и на двете му пътувания до Киев.

По време на разговора с Путин на 20 февруари двамата ръководители използват неофициална версия на обръщението "вие", за да си говорят по много директен начин. Украинският президент Володимир Зеленски "ви лъже", казва Путин на Макрон и обвинява управляващите в Киев, че са дошли на власт чрез "кървав преврат". "Хора бяха изгорени живи, това беше кървава баня", заявява руският президент.

Зеленски бе избран демократично през 2019 г. А Путин изглежда е изложил своята интерпретация на по-ранни събития в Украйна.

В един момент френският президент, видимо раздразнен, повишава глас. "Не знам къде е учил право вашият адвокат", казва той в директна критика към руската позиция. Чува се също как Макрон настоява за среща между Путин и президента на САЩ Джо Байдън. Путин се съгласява по принцип, но казва, че първо неговите съветници трябва да подготвят разговорите. Такава среща не се състои.

"Това беше наистина тежък разговор между двама души на напълно различни позиции“, казва френският журналист Ги Лагаш, заснел и режисирал сам филма. Той е имал достъп до дипломатическата служба на Елисейския дворец – нещо извънредно в една страна, където президентът държи контрола върху публичния си облик, а дипломатическите му съветници обикновено странят от камерите.

Обещанието на Путин да се срещне с Байдън се оказа лъжа, каза Лагаш за Асошиейтед прес. "Но ако не си опитал да направиш това /да издействаш среща/, не може да знаеш дали той ще излъже", добави журналистът.

Лагаш преповтори думите на дипломатическия съветник на Макрон Еманюел Бон, който предупреждава във филма, че Путин "винаги лъже".

Руският президент, който обича да изтъква своите атлетически подвизи, приключва разговора си в свой стил, като казва на Макрон, че говори "от фитнеса". "Искам да отида да поиграя хокей на лед", казва той.

Друг телефонен разговор позволява на зрителите да съпреживеят потреса и ужаса на Зеленски и изключителността на момента в деня, когато войната започна. "Руснаците, това, което те правят, е ужасно. [. . .] Сега те са в Киев, ние се бием за Киев, Еманюел", казва Зеленски на Макрон. Макрон мълчи няколко секунди. "Да, това е тотална война", потвърждава украинският ръководител.

Когато Бон, дипломатическият съветник на Макрон, прави четири опита да се обади на руския си колега по мобилния телефон, те остават напразни. "Руснаците имат куража да започнат война, но не и да говорят“, казва той с безпомощен вид.

По думите на Лагаш, докато е бил там и е снимал, е можел да усети "разиграващата се драма". "И виждаш също, че политиката се прави - на първо място и преди всичко – за хората, че се прави от хора, опитващи се да намерят решения в много сложна ситуация", добави той.

Документалният филм, излъчен във Франция миналата седмица, предлага сцени, които рядко се виждат по телевизията. Макрон може да бъде видян на заседание в бункера под Елисейския дворец или как, облечен със син суичър, работи с екипа си в президентския самолет.

Филмът показва в детайли работата на дипломатическите съветници – от подготовка на речите на Макрон до изпращането на есемеси до френския президент, докато той разговаря със световни лидери. В един сюрреалистичен момент малко преди войната съветниците на Макрон успяват да спасят евентуален договор на стойност милиард евро за френския железопътен гигант "Алстом", като изпращат в последния момент бележка, писана на ръка, до френския президент, докато той е на среща със Зеленски в Киев.  

Лагаш уточни, че е внимавал да не разкрие каквато и да било класифицирана информация. В документалния филм не се дават никакви конкретни подробности за френската военна помощ за Украйна. Не са показани и дискусиите между Макрон и Зеленски, след като френският президент раздразни украинците с коментара си да не бъде унижавана Русия.

Филмът подчертава координацията между европейските лидери в подкрепа на Украйна и за налагането на безпрецедентни санкции на Русия.

Камерата следва Макрон заедно с германския канцлер Олаф Шолц и италианския премиер Марио Драги в средата на юни във влака на път за Киев, където те обещаха оръжия и подкрепиха кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз. Тримата посетиха предградието Ирпeн, където са били избити много цивилни, и Макрон казва, че е видял признаци за "военни престъпления".

"За мен е важно да опитам да бъда полезен, и да гарантирам, че конфликтът няма да се разраства и че Украйна може да го спре и да си възвърне контрола и че европейците ще останат единни", казва Макрон по пътя на връщане и добавя: "Още много остава да бъде направено. Това не е краят."

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


413
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
57
 
13
 
! Отговори
путиняагата преди 1 година
Путин ще свърши като Кадафи. Той даже Цезар велики накрая така свършва. Припомнете си нашия Стамболов как свършва. Всеки , който си е помислил, че е Владетелят на света, после бива наказван от най близките си. И Великия Сталин със срахопочитание и трепери *** са го чакали да ритне камбаната овалян в собствените си ексте..менти..монументи.Просто на тоя свят страхопъзльовците са 90 процента от населението. Именно за това се стига до Диктатори --изчадия
143
45
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отново путинофилите претоплят старата манджа.Кажете реално, че Путин е тръгнал да си връща територии, които смята, че му принадлежат и не защото там имало някакви руснаци.
142
53
 
21
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Боже, колко сте смешни като пишете, че властта в Украйна била нелегитимна. 8 години са минали, няколко пъти е имало избори. Просто е смешно. И както се вижда в Украйна хората поддържат страната си. Аз про-руско въстание в Одеса, Харков и Днепр не съм видял. Колкото до Янукович, домът му го показват като музей на корупцията. В БГ от 1989та насам повечето правителства не си изкараха пълен мандат. По вашата логика законният премиер е все още Бойко Борисов. Смешни сте. Вярва ли ви някой въобще?
141
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мачкай, Вова !
140
17
 
36
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Зеленски е избран от местните оръжейни фамилии с оръжие не с демокрация. Демокрацията не гони Руснаците от Украйна. Жаждадата за свобода и нефт.
139
30
 
15
 
! Отговори
Руснаците преди 1 година
лъжат, те са водили 128 войни в историята си! Не 70 ами 170 нрябва да изгонят!
138
10
 
37
 
! Отговори
акуд преди 1 година
човек като макрон не разполага със силата и респект за подобни опити....
137
10
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приказки за наивници са всичко това. Правиш филм с някакви откъси, които дори и в изразан и скалъпен вид нищо не казват и нищо не доказват. После разправяш как другият лъжел, а ти си много добричък и много честен - и значи е така. И Зеленски бил казал еди-какво си, значи наистина било така. Пред фактите и боговете мълчат, пред приказки, твърдения, дрънкане и внушения и глупакът би се отегчил и престанал да ви слуша. Чудя се как не научихте такива прости истини.
136
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зозо е звезда, той и още 7% от населението на Земята ще диктуват кво ще правят 95% и с кой ще търгуват. Да не говорим, че цяла Европа е на протести само да напишеш в тубата USA protests, Dutch protests, Spain protests, Ottawa protests, и ти излизат по 80 клипчета за всяка държава само от последните 2 седмици, ама нашия щото се научил да чете днес.бг се помислил за човек със западни ценности и че говори от името на Запада дето вече 2 години се опитва да се оттърве от диктатурата на "лидерите си".
135
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давай следващата опорка, че да не постна как Сорос искаше парче от китайският "един пояс един път" голяма скука сте
134
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напрохив, всичко зависи от тях. Без китайците нямаше да имаш сегашния си телефон даже. Без индийците даже нямаше да има щатска америка. Чаеното парти или индийският чай който носят британските кораби става повод бандюгите в колониална америка да се опълчат на кралицата
133
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давай опорка 2 че тая направо ти излезе през носа
132
33
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Путин е психопат и ще свърши зле. А китайци, индийци др. подобни са милиадри безгласни букви и робове на партията, кастата..... нищо не зависи от тях.
131
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив живеят си и там. Най пресният пример е Хонконг. Китайците като си го върнаха, англичани и американци се пробваха да си приберат белите якички. Обаче не им се получи. Хората казаха -аз знам и китайски, защо да ходя другаде.
130
24
 
6
 
! Отговори
Западняк преди 1 година
До 141. Грешен отговор. Милиони, но китайци, живеят в техните си мегаполиси. А западняци може и да ходят, но малко и то САМО по бизнес и евентуално на кратка екскурзия, а НЕ ДА УЧАТ, РАБОТЯТ и ЖИВЕЯТ. За разлика от милиони китайци, които са на запад. Глу.пак смешен.
129
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ти си се написал дарт вейдър. Я се погледни.
128
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опорка 1 кой къде живеел. Милиони живеят в китайските мегаполиси. И западняците ходят там. Комунизма не им им е проблем. Давай опорка 2
127
18
 
11
 
! Отговори
Западняк преди 1 година
До 137. Хе-хе, халал да им са такива приятели на сибирските диваци. Що не питаш твоите деца къде искат да учат, работят и живеят? Дали е в Индия, Казахстан или Виетнам? Или....
126
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Расъжденията са на мисирките. А ти си жалко тяхно подобие даже. Пуснат да им обира куришките
125
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че беше троола зозо да каже на милиардите хора по света особено на китайци индийци бразилци азери казахстанци филипинци виетнамци беларусци латиноамериканци и мексиканци