След взрива в Белгород: Какво мислят руснаците за Украйна?

Едни искат мир, други - ответни мерки на атаката
5 юли 2022 21:38, Нели Христова
241
След взрива в Белгород: Какво мислят руснаците за Украйна?
Снимка: БГНЕС

В апартамента си на петия етаж в Белгород Лидия разказва за бягството си на косъм.

"В три без десет в неделя сутринта бях събудена от ослепителна светкавица и силна експлозия. Изтичах на балкона и видях огромна огнена топка да се насочва към сградата. Изтичах вътре. Изведнъж всичките ми прозорци се счупиха", спомня си тя. "Долу чух викове и плач. Можех да видя как спасители изкопават хора от развалините и изнасят телата."

Русия обвинява Украйна, че е изстреляла три ракети по Белгород. Украинските власти отрекоха. Но каквото и да е избухнало в този южен руски град, извънредната ситуация напълно подкопа твърдението на Москва, че е наредила на руските войски да влязат в Украйна, за да направи Русия по-безопасна.

В действителност ситуацията в Белгород, както и в други руски региони близо до украинската граница, се влоши след нахлуването.

"Такова нещо се случва за първи път в града", казва Лидия пред BBC. "Не е имало обстрел в Белгород преди половин година."

Местните власти съобщиха, че четирима цивилни са били убити при експлозията и десетки къщи са повредени. Ала от другата страна на границата мащабът на разрушенията е много по-голям.От началото на руската инвазия хиляди цивилни бяха убити в Украйна; някои градове са превърнати в развалини от многократни обстрели.

"Трябва да живеем в мир с Украйна. Винаги сме го правили", на мнение е Лидия. "Толкова много от нас имат роднини в Украйна. И тук живеят много украинци."

Повечето от хората, с които разговаря екипът на BBC в Белгород, не са толкова примирителни.

"Русия трябва да даде подобаващ отговор на това, за да няма повече обстрели и да спрат да плашат нашите хора", казва Вадим. Той говори с журналистите близо до полицейския кордон. "Изстрелването на ракета срещу Киев би ги накарало да се замислят."

Кнарик пък казва, че "съжалява" за хората в Украйна. "Те са същите като нас. Те също имат деца. Но мисля, че трябва да вземем по-строги мерки."

Толкова много хора тук не свръзват точките - те не правят връзката между това, че Русия нахлува в Украйна и животът им става по-малко безопасен. Това отчасти е така, защото руските държавни медии правят всичко възможно, за да попречат на тези точки да бъдат съединени в съзнанието на хората. Това се случва като медиите демонизират украинците: наричат ги "нацисти", "неонацисти", "фашисти" и "ултранационалисти", а от сутрин до вечер тезата е, че справедливостта е на страната на Русия в този конфликт..

Но също така много руснаци просто не искат да повярват, че тяхната страна е започнала това, че Русия може да е агресорът.

Сега обаче високопоставена фигура в Руската православна църква се обяви за мир. След експлозията в Белгород Белгородският и Старосколски митрополит Йоан каза, че е време "да превърнем мечовете в рала".

На уебсайта на Белгородската епархия той написа: "Смирено се молим починалите да намерят мир и ранените да се излекуват. Молим се за прекратяване на кръвопролитията, които се извършват на украинска земя, но които днес стигнаха до домовете ни."

Лидия се съгласява.

"Трябва да възстановим добрите отношения по мирен начин", казва тя. "Трябва да се опомним."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
4
 
9
 
! Отговори
Продавалник преди 1 година
Заменям Москвич за пералня!
158
10
 
9
 
! Отговори
Баце преди 1 година
Да почват с атентатите в Москва,че да видят кон боб яде ли
157
5
 
6
 
! Отговори
Руски алкохолик преди 1 година
Хич не ме е страх аз съм пиян от сутрин до вечер
156
5
 
2
 
! Отговори
Путларах преди 1 година
Руснаците не мислят, те са оставили тази тежка задача на Мен .!. Справям се ОТЛИЧНО според Мен !
155
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последна грижа ми е какво мислят промитите руски мозъци за каквото и да било . След като като семействата на вождовете им живеят на запад - ясно е какво мислят самите те за Русия (източват пари и ресурси за да си живеят живота където наистина е хубаво да се живее)
154
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"напълно подкопа твърдението на Москва, че е наредила на руските войски да влязат в Украйна, за да направи Русия по-безопасна." - Ееей, големи сте продажници. Понеже ако не беше направила тази операция, не я чакаше никаква опасност от ядрена, фашизирана, насъсквана от НАТО Украйна, нали?
153
27
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците след като отнасят толкова много бой в Донбас и губят град след град, при цялото натовско оръжие, наемници и "специалисти" и след като им "евакуираха" елитните части в Сибир, нормално е да се пробват някъде да се отсрамят. Най-лесното е по жилищни блокове в Белгород, нали все пак трябва да оправдаят милиардите инвестиции на запада и да запишат поне една "Велика" победа!
152
14
 
25
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Уви,тъжното за руснаците, украйнците и целя свят предстои. И всичко това заради параноята на едно джудже? Марксизмът-ленинизмът, който учехме ни убеждаваше,че ролята на народните маси е основна и те движат историята. А сега един ненормалник ще натисне ядронето копче и ще унищожи света. И само Копейкин ще гледа с почуда и възхита......руските ядрени ракети са най-хубавите ядрени ракети!
151
6
 
6
 
! Отговори
фарс преди 1 година
До Фак РусияЩо не си мълчиш, ами се излагаш тука пред хората?
150
4
 
7
 
! Отговори
BBC-govno преди 1 година
"Лидия се съгласи..."Пропаганда 24/7 , бацЕ!
149
13
 
26
 
! Отговори
Даааа преди 1 година
Публикацията е от, е от...............Дойче зеле. Демек дезинформация. Ердоган ги забрани в Турция!
148
21
 
20
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Като им гръмнат моста който свързва Крим ще им стане много гадно на ръшаните :-)
147
2
 
5
 
! Отговори
Бойко преди 1 година
До АнонименДа те треснат теб по тъпата ти глава
146
9
 
6
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Венелин 181 И до предпоследния руснак. Последния ще бъде Путин.
145
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ВВС сега служи да замести Дойче Веле. Какво мислят истински разсъждаващите хора ли? Че ако господарите и на двете медии не се бяха бъркали във взаимоотношенията между Русия и Украйна сега изобщо нямаше да има разрушени градове в Украйна. Където се намесят "демократичните" става тоталитарно на макс. Историята сама го доказва. А що се отнася до нацизма в Украйна, я направете едно интервю днес с немците. След изцепката в Германия на украинския посланик там, май много немци ще мислят като нас.
144
23
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйнците да треснат Кремъл!Там е заровено кучето.
143
31
 
30
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
А какво да очакват. Аз даже се чудя защо украинците ги бавиха толкова дълго време. Най-добре е да пратят няколко ракети в Кремъл а ако уцелят мавзолея на Владимир Илич , отличен .
142
1
 
0
 
! Отговори
Even Steven преди 1 година
До МнозинствотоТочно сега е Ийвън Стийвън - 34 на 34.
141
34
 
32
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
Типичен фашистки акт на наследниците на украинските фашисти ,които посрещаха войските на Хитлер с хляб и солЗатова Путин е прав - бой до пълно прочистване от нацита!!!
140
15
 
26
 
! Отговори
Венелин преди 1 година
Руснаците са готови да воюват до последния украинец. Това е истината.