Заради Русия се свива потреблението на газ

Причините са високите цени и намаляване на количеството, заяви МАЕ
5 юли 2022 14:30, Петя Славова
37
Заради Русия се свива потреблението на газ
Снимка: БГНЕС

Потреблението на газ ще се свие леко през тази година поради високите цени и намаляването на количествата на руски газ за Европа, а през следващите години ще има само бавен ръст, тъй като потребителите ще преминат към алтернативни източници на енергия.

В последния си тримесечен доклад за газовите пазари Международната агенция по енергетика МАЕ намали наполовина прогнозата си за световното търсене на газ, предава БГНЕС.

Сега тя очаква ръст от едва 3,4% до 2025 г., което представлява увеличение от 140 млрд. куб. м спрямо нивата от 2021 г., което е по-малко от скока в търсенето от 175 млрд. куб. м, регистриран само през 2021 г.

"Последиците от нахлуването на Русия в Украйна върху световните цени на природния газ и напрежението в доставките, както и отражението му върху дългосрочните икономически перспективи, променят прогнозите за природния газ", заяви МАЕ.

"Днешните рекордни цени и смущения в доставките вредят на репутацията на природния газ като надежден и достъпен енергиен източник, като пораждат несигурност относно неговите перспективи, особено в развиващите се страни, където се очакваше той да играе все по-голяма роля за задоволяване на нарастващото търсене на енергия и за постигане на целите на енергийния преход.

Когато Русия намали доставките за Европа и европейските държави обещаха да се откажат от руския газ, въздействието бързо се разпространи по целия свят.

Още по темата

Европейските държави се опитват да компенсират недостига, като внасят повече втечнен природен газ (LNG), доставян с танкери, което според МАЕ създава напрежение в предлагането и води до намаляване на търсенето на други пазари.

Тя предупреди, че борбата за втечнен природен газ рискува не само да причини икономически вреди на други по-чувствителни към цените вносители, но и да повиши цените и по този начин да допринесе за допълнителни приходи за Русия.

"В този контекст ускореното спиране на руския газ следва да се съсредоточи преди всичко върху намаляване на търсенето на газ и увеличаване на производството на нисковъглеродни газове в страната", като биогаз, биометан и зелен водород, заяви МАЕ.

В новата си прогноза за по-нисък ръст на търсенето на газ МАЕ, която съветва държавите вносителки на енергия по отношение на тяхната политика, посочва, че само една пета от намалението идва от очакваното повишаване на ефективността и заместването на газа с възобновяеми енергийни източници.

"По-ниският ръст на търсенето на газ в нашата прогноза в сравнение с миналата година не гарантира ускорен преход към нулеви нетни емисии. По-голямата част от преразглеждането идва от по-ниския БВП и смяната на горивата, а не от по-бързото преобразуване на газа в електроенергия и повишаването на ефективността", се казва в доклада.

МАЕ заяви, че допълнителните мерки за преход към зелена енергия, освен дългосрочното си въздействие за намаляване на емисиите, ще облекчат натиска върху цените на газа в световен мащаб чрез намаляване на напрежението в доставките, като същевременно ще доведат до краткосрочно подобряване на качеството на въздуха чрез ускоряване на отказа от въглища.

"Най-устойчивият отговор на днешната глобална енергийна криза са по-големите усилия и политики за по-ефективно използване на енергията и за ускоряване на прехода към чиста енергия", заяви директорът на МАЕ за енергийните пазари и сигурността Кейсуке Садамори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: МАЕРусияенергиягаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
44
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Дреме им на руснаците за Европа. Само китайците искат цялото количество газ за ЕС да потече към тях.
9
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е заради Русия. Европа сама реши да не потребява руски газ. Европа е виновна.
8
1
 
33
 
! Отговори
SS преди 1 година
Зимата е близко ! Който оцелее !
7
1
 
32
 
! Отговори
Лавров преди 1 година
Ви го каза: cancel culture. Никой не си задава въпроса защо? Аналитичното мислене е чуждо на съвременните бройлери.
6
5
 
10
 
! Отговори
Грета преди 1 година
Видяхте ли? Можело!
5
2
 
32
 
! Отговори
вЕрно ли??? преди 1 година
Заради Русия, значи, м?!? *** виЯ верно за идеоти ни сметнахтЕ всички!
4
1
 
18
 
! Отговори
За топло преди 1 година
Бобец, пръ.ц под юргана, бобец, пръ.ц под юргана и така докато намерите алтернативни източници на енергия
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да вметнем че долара от 1.60 вече е 1.90... интереса клати феса!
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Една лъжа повторена сто пъти не я прави истина.
1
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Причините са високите цени и намаляване на количеството, заяви МАЕ--->>> A причините за високите цени са санкциите на ЕС срещу Русия --->>> А причините за санкциите са че Русия навлезе в Орккрайна --->>> А причината за навлизане в Орккрайна е че САЩ наливаха оръжие там... Изводите нататък си ги правете сами!