Газовото ни хранилище в Чирен е запълнено на 35%

Ситуацията с доставките на природен газ не засяга само България, но и Европа
Обновена: 6 юли 2022 16:33 | 6 юли 2022 15:40, Петя Славова
32
Газовото ни хранилище в Чирен е запълнено на 35%
Снимка: БГНЕС

В момента газовото хранилище в Чирен е запълнено на около 35%. Прави се всичко възможно, за да се подсигурят адекватно всички количества и това ще се случи. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов, предаде БГНЕС.

Още по темата

Заседанието на парламентарната комисия по енергетика, на което трябваше да бъде изслушан енергийния министър, се провали поради липсата на кворум.

"Ситуацията с доставките на природен газ не засяга само България, а цяла Европа. За съжаление, зависимостта от руски газ нарасна през последните години. Когато основният доставчик на Европа не е устойчив и не преследва само търговски цели не може да се прогнозира какво би се случило реално", обясни министър Николов.

Той обясни, че поради специфичната ситуация в света никой не разкрива информация, откъде доставя и с кого преговаря за газ.

Николов коментира и какво се случва с интерконектора България-Гърция, за който се твърди, че ще заработи от 1 юли: "Интерконекторът в момента работи, той се тества. Цялата инфраструктура е пълна с газ. Всички процедури, които са свързани със сртификация и цялата регулаторна рамка се оформя в момента. Дружеството трябва да си промени структурата и да стане независим оператор. В момента, когато всички стъпки са изпълнени ще започне търговска експлоатация".

Александър Николов се надява в началото на септември всичко да е готово. Той припомни, че инфраструктурата е важна не само за България и Гърция, но и за целия регион. "Оказваме максимално съдействие, така че процесът да е максимално бърз", добави Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
27
 
! Отговори
Курти Куртев преди 1 година
През Курандо мио ми е за Европа !!!! Интересува ме само и единствено какво става в България ......
8
6
 
25
 
! Отговори
SS преди 1 година
ЧАКА НИ ТЕЖКА И СТУДЕНА ЗИМА ! ОТ МНОГО УМ САМИ СИ ГО НАБИХМЕ 3 КАТА !
7
4
 
19
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Интересно, всички страни в ЕС има увеличение на запасите на газ и всички са със над 60% запаси. Германия е със 62% запълнени газохранилища, Дания е на 80%, Чехите са на 70%, Португалия е на 100%, Само ние от две седмици и повече няма никакво постъпление. Или някой лежи на лява кълка и чака русия пак да му даде едни 4000 левчета, или има по-важна работа: примерно да си купува дупедати.
6
4
 
17
 
! Отговори
тъмна зима преди 1 година
Тамън за 3.5 дни ще изкара.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това вече го прочетохме в дневника на Лена в 01.07.2022 09:00, тогава само не разбрахме в колко часа се бръсне.
4
14
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 1 година
Ти в бедния прованс го облизвaш всеки месец, като си видиш жалката заплатка на склададжия. Достатъчно се е подиграл животът с тебе. А, прочее, никой нормален в София не е зависим от природния газ, освен някой дивен провинциалист бедняк с Е60-ка (ама те повечето за дизеляци) или друг вид провинциалисти из панелките на ТЕЦ или трети вид, дето някой ги излъгал колко хубаво и евтино е на газ. Софиянци сме на термопомпи и климатици. Хубав ден.
3
13
 
26
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Нов народен съд и разстрел на всички американски предатели и натофски слуги!Само това ни оправя!Американският окупатор вън в чувал за труп!
2
9
 
14
 
! Отговори
селянин преди 1 година
такерите идат идат от небето газ ке има ама друг пат хи хи хи
1
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аа ха ха ха ! Зимата софиянци май ше годухат. Кефффф