Газовото ни хранилище в Чирен е запълнено на 35%

Ситуацията с доставките на природен газ не засяга само България, но и Европа
Обновена: 6 юли 2022 16:33 | 6 юли 2022 15:40, Петя Славова
32
Газовото ни хранилище в Чирен е запълнено на 35%
Снимка: БГНЕС

В момента газовото хранилище в Чирен е запълнено на около 35%. Прави се всичко възможно, за да се подсигурят адекватно всички количества и това ще се случи. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов, предаде БГНЕС.

Още по темата

Заседанието на парламентарната комисия по енергетика, на което трябваше да бъде изслушан енергийния министър, се провали поради липсата на кворум.

"Ситуацията с доставките на природен газ не засяга само България, а цяла Европа. За съжаление, зависимостта от руски газ нарасна през последните години. Когато основният доставчик на Европа не е устойчив и не преследва само търговски цели не може да се прогнозира какво би се случило реално", обясни министър Николов.

Той обясни, че поради специфичната ситуация в света никой не разкрива информация, откъде доставя и с кого преговаря за газ.

Николов коментира и какво се случва с интерконектора България-Гърция, за който се твърди, че ще заработи от 1 юли: "Интерконекторът в момента работи, той се тества. Цялата инфраструктура е пълна с газ. Всички процедури, които са свързани със сртификация и цялата регулаторна рамка се оформя в момента. Дружеството трябва да си промени структурата и да стане независим оператор. В момента, когато всички стъпки са изпълнени ще започне търговска експлоатация".

Александър Николов се надява в началото на септември всичко да е готово. Той припомни, че инфраструктурата е важна не само за България и Гърция, но и за целия регион. "Оказваме максимално съдействие, така че процесът да е максимално бърз", добави Николов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Германците са над 60 преди 1 година
Процента и се опасяват че няма да напълнят до зимата. Ние тука сме ларж !
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Немога да разбера. Има супер голям проблем с газа , а говорят за документи и печати. Абе пускайте тръбата да тече газа на максимума и разширявайте хранилището. Има само 3 месеца до зимата. Послемще си оправяте документите.
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това ли е новината. Целта на хранилището е да компенсира временна неравномерност в газоподаването, а не спирането му. Да не говорим, че каспийският петролопровод също спира. Тук не става въпрос за цената на петрола и газа, а дали ще ги има. Хайде на санкциите!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз имам солидно количество гума и ПДЧ ....ама преди да се направят на интересни беше повече
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ използвам единствено от запалки, да си паля цигарите, но ако трябва ще премина на кибрит.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен газ не ми трябва купих въглища и дърва няма как да плащам по 600 лв парно на месец. Аз със 600 лв ще изкрам цялата зима. На които им трябва газ да наблягат на БОБ ЛЕЩА и всички други зърнени храни. Ще имат газ в предоволни количества само да си приготвят противогази че много смърди.
23
0
 
16
 
! Отговори
КОЙ Е ПРЕЦАКАНИЯ? преди 1 година
Гвемания има най-големите хранилища на газ след Русия и САЩ и към момента те са запълнени на 68%. Нашето хранилище е нищожно малко, и е запълнено на 35% към момента. КОЙ Е ПРЕЦАКАНИЯ?
22
0
 
10
 
! Отговори
гост преди 1 година
По спомени, то под 25% не е падало.Това хвалба ли е, или оплакване?
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Прави се всичко възможно, за да се подсигурят адекватно всички количества и това ще се случи." Развалихте деня на руските мегафони у нас значи. :)
20
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като десетилетия сме заели поза партер пред Путин, дори не проучваме собствените си находища на природен газ, а може би и на петрол, не деверсифицираме доставките, сега ще мръзнем и ще си съсипем икономиката. Но нищо важното е че руските марионетки са си напълнили джобчетата.
19
4
 
6
 
! Отговори
Сту преди 1 година
Сатер, а 12 години като умишлено не се е правила диферсификация, ти къде беше, гол ***? *** си колкото тримата ***.
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гейвропейските лидери мислеха да си напълнят хранилищата докато лаят по Русия, а сега ще трябва текущо да използват наличностите докато трае ремонтът на сп1. Путин пак ви го набута вежливо и културно.
17
9
 
26
 
! Отговори
Сатер преди 1 година
Другия начин да кажеш - Чирен празен на 65%. А когато сняг забръска умнокрасивите къде ще са????
16
5
 
32
 
! Отговори
Борисчо преди 1 година
Тоест да се готвим за студена и тъмна зима, защото газовото хранилище се пълни лятото за да изкара до пролетта? Нищо - важното е да накажем Путин агресора хахахахаххахахах
15
4
 
27
 
! Отговори
Търговска Цел преди 1 година
Търговска цел преследва Русия, но няма полза от заплащане в долари и евро, които утре можете да конфискувате. Та искането да се плаща в рубли е по принуда и търгвоски подбуди.
14
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Урсулата ще ни донесе газ, нали Сашко? Или Ленчето на цени 4-5 пъти по-евтини. Аман от неадекватници!
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи Чирен е празен на 65 процента. Ако тиквите от правителството не го напълнят че да има газ поне месец, ще има фалити и студ. Освен ако не купуват мазут.
12
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това министърче трябва да го държат на студено зимъска, на площада по ***. Какво ми се измъква с Европа? Не знае ли, че всяка страна се спасява сама. Франция стана най-големият вносител на РУСКА втечнена газ. Ние имаме ли договор за газ и с кого? Или ще я караме на спот пазарите за по не знам колко хиляди евра?
11
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме интересува ЕС, Чирен да се напълни и веднага да се извиним на Русия че им скачаме като малко пале.
10
5
 
25
 
! Отговори
независим танкер преди 1 година
Абе нали бехме независими и имаме газ от незнамкъдесистан ? Май кирето пак се подигра с българския народ и ни лъже.