Живот за апартамент - как "Вагнер" увещава затворници да воюват в Украйна

Междувременно броят на руснаците в легиона "Свобода за Русия" се увеличава
6 юли 2022 21:00, Нели Христова
197
Живот за апартамент - как "Вагнер" увещава затворници да воюват в Украйна
Снимка: Facebook

Стискайки автомат с две ръце, маскирана жена призовава войските на Кремъл да прехвърлят лоялността си към украинска военна част, съставена от руски граждани.

Още по темата

"Всички ние трябва да спрем войната заедно и да донесем истинската свобода на Русия", казва неназованата жена в кратко видео, публикувано вчера. "Режимът на Путин трябва да бъде свален. Спрете да толерирате тиранина. Присъединете се към нашия легион."

Легионът "Свобода за Русия" беше сформиран в Украйна през март и се смята, че в редиците му има стотици руски и беларуски граждани, включително някои руски войници, които вече са преминали на страната на "врага".

Жената казва, че е преминала на страната на Украйна през май, след като съпругът й, руски сержант, е бил убит заради отказа му да поведе хората си "на клане". Тя твърди, че той е бил застрелян от сили, лоялни на Рамзан Кадиров - поддържаният от Кремъл лидер на Чечения. "Тук съм, за да си отмъстя", категорична е тя.

Тя казва, че е получила позивната "Първа", защото е била единствената жена в поделението, когато се е записала. Бойците на легиона включват и Игор Волобуев - бивш вицепрезидент на "Газпромбанк", една от най-големите банки в Русия, докато Путин не започна инвазията си в Украйна през февруари.

50-годишният Волобуев е роден в Украйна, но е живял по-голямата част от живота си в Москва. "Дойдох тук, за да защитавам родината си", каза той наскоро.

Смята се, че Легионът е отговорен за около дузина палежи на центрове за набиране на военни в Русия. Бащата на един от наборниците, които загинаха, когато Украйна потопи руския флагман крайцер "Москва" през април, е на път за Украйна, за да се присъедини към легиона, се казва в непотвърдена информация.

Повечето членове на легиона пазят самоличността си в тайна от страх за членовете на семейството си в Русия. Легионът използва бяло-синьото знаме, което е прието от руските антивоенни протестиращи. Подобно е на официалното руско знаме, но червената лента е заменена с бяла, за да се премахне всякаква асоциация с "кървавия режим" в Москва.

Както независимите, така и държавните социолози казват, че около 70% от руснаците подкрепят това, което Кремъл нарича своята "специална военна операция" в Украйна. Критиците казват обаче, че е невъзможно да се прецени истинското обществено мнение, защото много хора се страхуват да признаят, че са против войната.

"Свобода за Русия" не е единствената група, която набира войници за бойните полета в Украйна. На руски затворници се предлагат свободата и финансови награди, ако се запишат да се бият на страната на Украйна с прословута свързана с Кремъл наемна група, казват роднини.

На затворниците в затворническите лагери IK-7 Yablonevka и IK-6 Obukhovo в Санкт Петербург е казано, че ще получат пълно помилване и 200 000 рубли (£2660), ако се съгласят да се присъединят към "Вагнер" - частна военна група.

Тези, които се регистрират, ще бъдат изпратени в Украйна за шест месеца, според доклад на iStories, уебсайт за разследваща журналистика, който е забранен от Кремъл.

Представители на "Вагнер" посещавали затворите и призовали затворниците да "защитят Родината". Затворниците щели да бъдат ескортирани до предните линии, където ще да бъдат насочени директно към бой или опасна разузнавателна работа. Предупредени са, че шансовете за оцеляване са ниски.

Семействата на затворници, загинали по време на битки в Украйна, ще получат 5 милиона рубли (£66 500) като компенсация. Един от тях казал на роднина: "Ако се случи най-лошото, ще ти спечеля апартамент".

Твърди се, че поне 40 осъдени са се съгласили на сделката. Смята се, че между 15 000 и 35 000 руски войници са били убити, откакто президентът Путин започна инвазия в Украйна през февруари.

"Първоначално им беше казано, че ще вземат предвид само онези, които са служили или са се били в армията. Но след няколко часа стана ясно, че вписват в списъка абсолютно всеки, който иска", твръди близък. "Първоначално казаха, че само 20 процента ще се върнат живи, а след това, че  "почти никой няма да се върне".

Съобщава се, че "Вагнер" планира да разшири мисиите си за набиране на персонал, за да включи затворници, излежаващи присъда в други руски региони. Сенчестата организация се контролира от Евгений Пригожин - магнат, известен като "главния готвач на Путин", защото неговите компании са предоставяли кетъринг услуги на Кремъл.

Твърди се, че Русия е разположила до 20 000 наемници от Сирия и Либия, включително бойци на "Вагнер" в Украйна. Украински власти обвиниха двама наемници в убийството на цивилни край Киев.

Президентът Путин е под нарастващ натиск от хардлайнери да ескалира ракетните удари срещу Киев в отговор на украинските атаки срещу руските гранични региони. Москва многократно е заплашвала да удари "центровете за вземане на решения" в центъра на Киев в отговор на "украинските провокации", но досега не е успяла да изпълни заплахите си.

Петима души бяха убити в неделя в Белгород, само на километри от украинската граница, в резултат на, според Москва, обстрел от украинските въоръжени сили. Членове на украинските специални сили наскоро казаха пред The ​​Times, че са извършили нападения в Русия, които са повредили петролни рафинерии, складове за боеприпаси и комуникационни мрежи.

Генадий Зюганов, ръководителят на Комунистическата партия, втората по големина партия в Русия, призова Кремъл да нанесе "мощни" удари по Киев, включително по това, което той нарече "гнезда на ЦРУ" в украинската столица. Той каза, че неспособността на Русия да изпълни заплахите ще насърчи повече атаки срещу граничните региони. Водещи на държавна телевизия по-рано призоваха за бомбардиране на резиденцията на президента Зеленски, както и на украинското министерство на отбраната.

Татяна Становая, експерт по Кремъл, каза, че нежеланието на Путин да нареди масирани въздушни удари по центъра на Киев може да се обясни с "изкривената" му представа за Украйна. "Той е пленник на собствените си илюзии и искрено вярва, че носи мир в Украйна, дори с помощта на кръв", на мнение е тя. Руският лидер е заявявал многократно, включително в навечерието на инвазията, че смята руснаците и украинците за "един народ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
135 от славянин "аз съвсем ясно помня и вкуса и консистенцията на сиренето и млякото тогава и на сегашните!" Хахахахаха. Пак проби опорката и започна да си "определяш" критерий по собствен вкус (пъъъъън :)))) ) Само да ти кажа, понеже купувам сирене само от малки мандри, че сиренето от едното време НЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМАЖЕ НА ПРЪСТА на сегашното хубаво сирене. Сега за 12-15 лева купувам феноменално сирене. Пак да кажа, по сравнителни цени спрямо СРЗ, сиренето сега трябва да струва 40 лева килото.
122
0
 
1
 
! Отговори
до 141 и 142 от слав преди 1 година
Направо ''спартанци'' каква ''страшна мизерия'' сте преживяли и сте оцелели!? Трябва да ви обявят за светии!
121
0
 
0
 
! Отговори
до 139 от славянин преди 1 година
Ама как така мистър-хер-мосю демократ, ти си заченат, роден, израснал през мракобесния соц, а всичко създадено през този соц трябва да бъде унищожено, ти защо още не си се обесил в такъв случай как още можеш да се дишаш!? Нещо много шикалкавиш и ти издиша демократичната принципност, защо така!?
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ток по 2 стотинки киловата" А спомняш ли си и режима 4 часа има 4 часа няма? Ако си сметна тока сега през заплатата може би ще ми излезе същото но без останалата наистина страшна мизерия
119
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 133 от славянин А помниш ли режима 4/4 и фалитите, заради "евтиното"? Щото накрая сметката за "евтиното" идваше и някой трябвапе да я плати. Лесно е да симулираме "евтино" докато пробием кесията.
118
0
 
0
 
! Отговори
до 135 от славянин преди 1 година
Ами мистър-хер-мосю демократ, аз съвсем ясно помня и вкуса и консистенцията на сиренето и млякото тогава и на сегашните и между тогавашните и сегашните общото е само в имената им! Но ти щом вярваш в ''обективността'' на тези изследвания вярвай! И и ти в последното изречение в поста си опровергаваш обективността на изследването мистър-хер-мосю демократ, ако днес истинското сирене трябва да срува 40 лева, а то струва 10 лева значи то просто не е истинско! Елементарно като лучена чорба!
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 121 от славянин Ц. Руснаците са подкупвали тенб и такива като теб, съгласни да им удържат монопола, тъй че няма да се самонаказвам заради ВАШАТА и ТЯХНАТА корупция. А руснаците КАТО НИ ПЛАТЯТ за урана по пазарни цени, ТОГАВА ще спра да ползвам енергията, произведена с НАШИТЕ пари.
116
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"още в началото на 90-те заради новия ''щастлив и благоденстващ'' демократичен живот" не забравяй, че в тази криза влязохме защото се разпадна целият СИВ благодарение на предишният "просперитет" начело с Рушистан
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 130 от славянин Значи признаваш, че това няма нищо общо с храната! И какво стана, толкова се пъна да ми "доказваш", а се хвана в собствения си капан. Другия интересен въпрос е, защо бяха толкова стресирани хората? Щото аз не си спомнял по това време "лошия Запад да е командвал парада на икономиката в България. Та, КОЙ беше?
114
0
 
4
 
! Отговори
до 133 от славянин преди 1 година
Аз пък нещо помня тази ''страшна'' мизерия! Ток по 2 стотинки киловата, топла вода по 2 стотинки кубика, абе ''страшна'' мизерия!
113
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 127 от славянин "не каша от сухо мляко, палмова мазнина, сол и химия като днешните 100 вида!"Всъщност, другарю, скорошно изследване на сирената на пазара, показа, че по-малко от 20 процента съдъжат съставките, за които говориш (изключвам солта). Останалото сирене си е напълно естествено и смея да кажа, с доста по-високо качество от "естественото" сирене за което рИвеш. Впрочем, при цена от 4 лева на средна заплата от 160 лева, сегашното сирене пропорционално би трябвало да струва 40 лева.
112
0
 
1
 
! Отговори
до 130 от славянин преди 1 година
Ами много просто, манипулаторче, хората започнаха скоропостижно да *** още в началото на 90-те заради новия ''щастлив и благоденстващ'' демократичен живот - масова безработица, неплащане на заплати и постоянен стрес! Съвсем *** съвет - мини през най-близките гробища и се загледай в надписите на надгробните камъни кога са умрели щастливците и на каква възраст и ще останеш моно изнанадан! А и мини през някой доктор да те светне как хората масово *** щастливо и демократично!
111
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да, нямаше ги стоте вида ''естествено'' месо и сирене, имаше 2 вида сирене - краве и овче, но бяха сирене, не каша от сухо мляко, палмова мазнина, сол и химия като днешните 100 вида!" Много добре знам какво имаше и нямаше, то по скоро нямаше, ама знам, че имаше страшна мизерия!!
110
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Само че докато изриташ руснаците не си пълни колата с бензин от руски нефт, нали си принципен демократ!?" По тази логика изключвай интернета и си лягай. Там няма нищо руско. Хвърляй и мобилната защото в базовите станции и централите няма нищо руско. Ние нефт ще си доставим както и газ, така, че да си взимат посолства, мосолства и да ги няма другарете окупатори
109
0
 
1
 
! Отговори
до 127 от славянин преди 1 година
Кое точно го е нямало освен любимите ви банани!? 100-те вида естествено прясно месо или стоте виде естествено сирене ли!? Да, нямаше ги стоте вида ''естествено'' месо и сирене, имаше 2 вида сирене - краве и овче, но бяха сирене, не каша от сухо мляко, палмова мазнина, сол и химия като днешните 100 вида!
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 124 от славянин Опа, пропадна опорката и си изсмука от пръстите нов критерий ли? Не, че можеш да покажеш колко са умирали тогава от храната и сега от храната, то затова натам го избиваш. Впрочем, как така имахме такава висока смъртност от болести точно в десетилетията на границата на 80те и 90те. Това нали все са били хора, които са яли от "здравословната социалистическа храна". От храна не се разболяваш и умираш за година две: трупат се десетилетия.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 118 от славянин "Пак се пробвай да лъжеш" Ти пак се пробвай да четеш. НАписал съм "благодарение на работата на Симеон Сакскобургготски". Никъде не съм написал, че той е бил премиер по това време, макар че и по времето на управлението на Станишев НДСВ беше на практика най-голямата и най-влиятелна по отношение на външната ни политика група с Меглена Кунева начело на областта.
106
0
 
0
 
! Отговори
до 124 от славянин преди 1 година
Абе май тогава не се мреше така яко като днес при изобилната ''естествена'' демократична храна!?
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тогава и месото, и млякото, и всичко беше ИСТИНСКО не беше отрова като днешната демократична храна!?" Абе мани ти тия глупости. Аз ти казвам, че на днешни пари трябваше да струва 50-60 лв килограма по онези цени ти ми говориш за истинско. Колкото и да е истинско като го няма и не можеш да си го позволиш, кел файда
104
0
 
0
 
! Отговори
до 121 от славянин преди 1 година
Само че докато изриташ руснаците не си пълни колата с бензин от руски нефт, нали си принципен демократ!? А урана освен че не е български е обогатен в руски съоръжения, та пак като принципен демократ не ползвай ток от руски обогатен уран! А за засвидетелстване на принципната си демократичност направо се обеси защото си заченат, израснал, изучил в комунистическа държава по руски образец! Кога ще го направиш!?