Защо инвазията на Путин в Украйна е обречена на провал?

Дните на руския лидер са преброени, пише Наталия Яковенко
19 юли 2022 20:03, Нели Христова
314
Защо инвазията на Путин в Украйна е обречена на провал?
Снимка: БГНЕС

Политиката на Путин в постсъветското пространство се основава на обсесията от идеята за възстановяване на империята под една или друга форма – за възраждане на предишното величие на Русия.

В политическото му поведение могат да се проследят чертите на традиционни тоталитарни диктатори от различни времена, носталгични по изгубените земи. Трябва да се има предвид, че Путин е бивш офицер от КГБ, а КГБ на СССР винаги е стоял на стража за сигурността на съветския елит и целостта на държавата.

Целостта на държавата обаче беше провалена.

Можем да кажем, че настоящият президент на Русия иска да остане в историята като възстановител на Русия, преосмисляйки Руската империя и СССР. С разпадането на Съветския съюз Украйна стана най-значимата жертва за Путин при отделянето му от СССР.

Украйна беше тази, която се превърна в препъни камъка - именно Украйна, според Путин, трябваше да се обедини с Русия на първо място и именно от тази основа трябваше да се възроди величието на Русия.

И именно заради тази имперска идея започна войната.

Би било грешка да се счита, че Путин е започнал войната срещу Украйна на 24 февруари 2022 г. Руските войски влязоха в Украйна още през февруари 2014 г. Те превзеха Крим и го превърнаха в това, което днес е голяма военна база. Те направиха Черно и Азовско море две от най-опасните морета на планетата. Те започнаха ужасна, абсолютно цинична война в Донбас и убиваха украинци през последните осем години. Според ООН този конфликт е отнел повече от 13 000 живота.

Следователно съвременните атаки са планирани от Путин от дълго време. Той методично премести повече от 150 000 войници и тонове военно оборудване до границата на Украйна. Той построи полеви болници, като по този начин демонстрира намеренията си през цялото време. Русия отрече да се е подготвяла за нахлуване и вместо това твърди, че западните държави са подкопали нейната сигурност чрез разширяването на НАТО към нейните граници.

Въпреки това съвременният етап на войната в сегашния му вид лесно можеше да бъде избегнат. Дори онези проблеми, които съществуват между двете страни от 2014 г. насам (например по отношение на Крим и Донбас), можеха да бъдат напълно разрешени без разрушителни военни действия от такъв мащаб.

За съжаление, много хора по света изглежда свикват с тази война, поне в информативен план.

Настоящата политика на Путин, неговата война срещу Украйна, е обречена на поражение. Този неизбежен стратегически провал е предопределен от редица обективни фактори, които Путин не е взел предвид при планирането на завладяването на Украйна. Информацията, от която се ръководеше, беше отдавна остаряла, невярна и ще подведе руския президент.

Първо, Путин не очакваше Украйна да се съпротивлява толкова яростно и сплотено. Напротив, той очакваше руската окупация да стане бързо и безкръвно, подобно на това, което се случи според него през 2014 г. в Крим.

Блицкригът на Путин обаче се провали. Въпросът е, че Украйна се промени в продължение на осем години, след нейната "революция на достойнството" и преди началото на руската окупация.

Украинският народ традиционно (и, както показва практиката, погрешно) се възприема от мнозина не като единна нация, а като разделена, разкъсана в различни посоки от географски, исторически, езикови, етнически и други фактори. Войната е заличила тези различия.

Украинците от 2022 г. са консолидирани.

Изключителното единство, демонстрирано от украинците при отбраната на Мариупол, Харков, Буча, Чернигов, Краматорск и други места, ги превърна в герои за целия свободен свят. Сред война и бруталност украинците са трансформирани и обединени. Повече от три месеца упорита защита се превърнаха в постижение за милиони украинци. Народът на Украйна е издръжлив и ще продължи да защитава родината си докрай.

Второ, трансатлантическото единство шокира президента на Русия. За Путин е много важно Западът да не създава единство. Раздялата е изключително важна за него. Светът обаче се обедини в солидарност, координирайки се интензивно, за да се ангажира като едно с Украйна, да предостави всякаква възможна помощ на Украйна и да развие широк и масивен отговор. По този начин целта на Путин да раздели международната общност също се провали.

Приложени са мерки за посрещане на украинци, които са избягали от въоръжения конфликт, и са стартирани огромни програми и механизми за хуманитарна помощ за намаляване на страданията на разселените.

Европейският съюз и неговите държави-членки предоставиха закрила на милиони бежанци, бягащи от войната в Украйна, и остават ангажирани да ги посрещат и осигуряват безопасност.

ЕС всъщност е готов да играе важна роля във възстановяването на Украйна за бъдещето.

На Украйна е предоставена и военна помощ от цял ​​свят. Съединените щати, както и повече от 40 съюзници и партньорски страни, работят денонощно, за да ускорят доставките на оръжие и оборудване, което е от съществено значение за отбраната на Украйна. Чехия и Полша изпращат допълнителни оръжия на Украйна, докато тя се бори срещу подновената руска офанзива в източните части на страната. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа Закона за демокрация в Украйна за отдаване под наем от 2022 г., упълномощавайки администрацията до фискалната 2023 г. да заема или отдава военно оборудване на Украйна и други източноевропейски страни.

В същото време Западът предприема действия, за да подведе Русия под отговорност. В резултат на безпрецедентната глобална координация на санкциите Канада, САЩ, Обединеното кралство, ЕС и Япония премахнаха избрани руски банки от системата за съобщения Swift и наложиха ограничителни мерки на Руската централна банка. Британското правителство обяви въвеждането на нови санкции срещу руски банки и богати лица. След като Путин започна своята инвазия, рублата достигна най-слабата си точка в историята и руският фондов пазар се срина. Сериозни санкции са наложени на архитектите на тази война, включително и на самия Путин.

В последния си опит да накаже Русия за нахлуването в Украйна, ЕС трябва да забрани целия внос на петрол от Русия, който се доставя по море. Заедно със страни като Обединеното кралство и САЩ, тя въведе серия от мерки за отслабване на ключови области на руската икономика, включително нейния енергиен и финансов сектор.

Путин все още излъчва увереност, че всичко е наред, все още е в плен на собствените си илюзии за това какво представлява Украйна. Русия продължава да оправдава своята военна агресия, като фалшиво твърди, че е необходимо да спре "геноцида" в Украйна, въпреки че няма доказателства, че геноцид се случва.

Александър Лукашенко, президентът на Беларус, вижда страната си като единствен съюзник на Русия, позиция, която той много се страхува да загуби. Лукашенко вижда, че Путин губи войната, че властта се отдалечава. Беларуският президент никога няма да може да се върне към предишния модел на отношения със Запада. Ето защо Путин ще продължи да подкрепя режима на Лукашенко в следвоенния период.

Но дните на Путин са преброени и не се знае дали някога ще настъпи следвоенен период за руския президент.

Коментарът е на Наталия Яковенко за The Independent.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


314
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
0
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Тази е от отлично платения слигинаж на ЖАНДАРМА. Малко ги боли тия мръс-ници за народа, за обикновенните хора, от която и страна да са те. А там ври и кипи от взаимни жестоки убийства на здрави, на живи хора. Произвеждат се нови съвършенни машинни и електронни автомати, които струват трилиони долари, с които БЕЗПОЩАДНО И БРУТАЛНО СЕ УБИВАТ ХОРА. А И САМИТЕ АВТОМАТИ ЗА СЕКУНДИ СЕ ИЗПЕПЕЛЯВАТ. ИЗПЕПЕЛЯВАТ СЕ И ТРИЛИОНИТЕ. Тази разбира ли нещо от всичко това??? Само едната страна ли е виновна???...
240
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лудото джудже е пълен ***. Това личи и от жалката радост на хрантутниците му, че ше имаме тежка зима. По-добре на студено, отколкото освободени от кръвожадно джудже.
239
1
 
3
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Нашистите руски маниаци трябва да резберът че ако ще и цялата България да отиде да се бие за ***,Русия няма да спечели нищо,с нищо няма да му помогнете,руснаците сами си провалиха СССР а,и с чеченците се мъчиха осем години,този народ мгократно е доказвал че нито разбира от икономика,нито от финанси,сега предстои поредният им провал,ами защо тогава Генчо балкански,с с минимална заплата от около 380 лева български,уж са с най много полезни изкупаеми
238
5
 
3
 
! Отговори
ДаКастрирамеПаситто преди 1 година
Господ здраве да му даде, да го дари с дълъг живот и дано успее да унищожи Световните сатанисти , и световни терористи - ФАЩ и Англия,както и техните платени ***,като нашата харвардска Сорос пия.Амин!
237
12
 
16
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Още малко и ще усетите през зимата "провала" на Путин вие ,краваристан и еврогейстан...а *** ще са по кротки от гергьовденски агънца ,за клоуна зелен не ми се мисли какво го чака !!!
236
4
 
7
 
! Отговори
скоку ва чейки преди 1 година
кой рускак от ДНР или дретади ,ще си мисли чей уква?война !!! ПОБЕДА за Нами!!!
235
11
 
15
 
! Отговори
Трънче преди 1 година
Статия за еничари. Американски номера в България на българи не вярват!
234
4
 
10
 
! Отговори
Истинският преди 1 година
Едностранчиво и елементарно обяснение на войната. Явно доларите са свършили и се разчита на центове!
233
5
 
13
 
! Отговори
! преди 1 година
Продажна медия, която за пари и майка си ще наплюе !
232
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
щото армията му е бо *** оръжието калпаво генералите тъ пи страната корумпиран *** а самие той е изко фял
231
3
 
19
 
! Отговори
PG преди 1 година
Я госпожа или госпожица Яковленко да си завре коментара от з..... и да каже какво стана в пустата Украйна след 2014г. защото всички си замълчават за това време,да ли не е умишлено,а
230
5
 
11
 
! Отговори
Офффф преди 1 година
Ме спрехте с глупустите, ейййй
229
12
 
5
 
! Отговори
Кон преди 1 година
Доста верни неща са написани, забъркани с откровени измислици.Много е важно, нашите тиквеници да не спират вноса на газ и петрол от Русия. Тъпанарите по такъв начин наказват невинни български граждани заради престъпното поведение на Путин. Фактически подобни мерки поддържат позицията на Путин. Продаването на оръжие на Украйна е военно престъпление, подбуждане към война.А Путин не може да спечели, защото няма военни цели в Украйна. Всичките му оправдания са жалки фантасмагории.
228
12
 
16
 
! Отговори
Гого преди 1 година
На никой вече не му пука от западна пропаганда! Наркомана Зеленски обрече държавата си. Като е евреин защо не криминализира всички нацистки организации като Десен сектор, азов, свобода,бял чук, а ги вкара в парламента? Поляците са забравили кой е Степан Бандера -националния герой на Украйна.
227
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наталия препоръчван да гледа българския документален филм "Домбаска пролет "
226
10
 
19
 
! Отговори
Е ... преди 1 година
от време на време и такива анти руски пасквили се публикуват. Иначе осраинските *** и техните ментори съвсем ще потънат в забрава ...каквато всъщност вече настъпва.
225
14
 
12
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
От вчера Просията е минус още един Су-35.
224
14
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По целият свят на хората почна да им писва от украинците и техните бежанци.Все по малко хора подкрепят Украйна и тая война почти вече не се появява в новините.Пред хората на Запад идва друг проблем студена зима и отслабване на икономиките.
223
2
 
2
 
! Отговори
До Kostas преди 1 година
Е как ги изчисли тия 65%, дане си ги объркал с овцете, които броиш за да заспиш ?!
222
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Объркали сте рубриката - тази словесна диаррия с претенции за аналитичност е тъкмо подходяща да се сложи в раздел "Хумор, сатира и забава".