България е малък консуматор на газ, няма да останем на студено

Топлофикациите не могат да работят на мазут, нямат очистващи съоръжения
20 юли 2022 10:30, Анисия Иванова
47
България е малък консуматор на газ, няма да останем на студено
Снимка: Bulgaria ON AIR

Руският енергиен гигант "Газпром" може да спре доставките си към Европа заради форсмажорни обстоятелства. Ще има ли природен газ в България за зимата?

"Форсмажорът е оправдание, ако решат да спрат газа. Те трябва да се оправдаят с нещо. Последствията няма как да бъдат хубави, защото Русия доставя най-голям процент газ в Европа, включително в България. Ситуацията ще се промени към по-зле", коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той изтъкна, че хранилищата в момента се пълнят с газа, който е излишен за потреблението - ползваме каквото ползваме, а останалата част от доставките отива в хранилищата. Ако го няма този излишък, няма да има какво да пълни хранилищата.

Още по темата

"Останалите 60%, които са доставчици в момента, ако те могат да запълнят до 100%, няма да има проблем. Лично аз не знам кой проблем може да се реши с икономия. Колко може да икономиса някой, който потребява газ? Ако той го потребява за отопление, това означава, че няма да се отоплява", изтъкна Кремен Георгиев.  

По думите му България е сравнително малък консуматор на природен газ, така че при нас недостигът няма да се усети в такъв мащаб, какъвто се очаква в Европа.

"Няма никакви алтернативи за топлофикациите, дори за въглищните. Ставаше въпрос няколко пъти за мазут, но това е някакъв абсурд. Топлофикациите нямат никакви очистващи съоръжения, тъй като не са необходими. Ако имаме недостиг на газ, той трябва да се преразпредели повече към топлофикациите", заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества пред Bulgaria ON AIR.

Кремен Георгиев заключи, че има достатъчно време да бъде запълнено хранилището в "Чирен", ако има газ, а хората засега няма вариант да останат на студено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Истината преди 1 година
На никой нормален в БГ не му трябва газ хората искат нормален АЕЦ. Щяха зели ЕЦ да правят за Газ мислят.
31
1
 
1
 
! Отговори
дд преди 1 година
Сметни че нашето потребление на газ е смехотворно, още повече, че можем да се върнем на въглища за някви предпрятия, а тия които са останали на газ са някви мазохисти и преди да има война топлофикация постоянно ги дереше като луди
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз не съм на газ както и 95% от България а още по малко съм комунисти4еско *** н аредено на клона на газ енерго мафията лапнло руски грезер КАТО ТОЯ та хи4 не ми дреме има няма газ
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение дали е малък или голям! Важното е да е твърд...
28
0
 
8
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Не то газ ще има но поради високата цена ще трябва да избираш между глад или стед, храна или отопление!
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на газа е толкова критичен фактор , колкото и наличието му. Европейската комисия е лицензирана няколко по големи виртуални "борси" които определят цените по контактите за доставка. Никой още не е обяснил да се формират тези цени и защо например те са в пъти по високи от тези на американската борса, както и от тези на Газпром, постигнати при директно договаряне, например с унгарската и сръбските държавни компании. Разликите в цените са от 3 до 5 пъти.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Газ се използва освен за отопление от домакинствата и в много индустрии, като стъкларска, хлебна, циментова, производство на азотни торове, металургия и други. Аурубис България, Асарел-Медет, Елаците-Мед и Дънди Прешъс Металс Челопеч, "Неохим" Димитровград, "Агрополихим" Девня, "Тракия глас" Търговище, "Би Ей Глас" в София и Пловдив, "Рубин трейд" Плевен, "София мед", "Алкомед", "Стомана Индустри", Биовет и АДМ Разград. Биовет и АДМ Разград, Златна Панега Цимент, Свилоцел и д-р.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе пригответе си топли одеала и живот в една стая.
24
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде е ефтиният американски газ??? Не увъртайте лъжци и измамници. Ние избирателите няма да забравим да си зададем този въпрос като тръгнем към урните. Ще си спомним и как продадохте историята, езика и героите ни на "северомакедонците".
23
1
 
18
 
! Отговори
Док преди 1 година
А за газта - последните 5 години изкарах с по 1000лв на година за отопление и топла вода с лошата руска газ и немския котел. Тая година работата отива на 3500-4000 лв. Май ще има 19 градуса и къпане веднъж седмично. Щото сме солидарни де, да не помислите нещо друго.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малък - голям, то като нЕма, нЕма за всички!
21
2
 
9
 
! Отговори
Док преди 1 година
Ел. мрежата ни е наследство от лошия социализъм и е зверски преоразмерена. В цифри - най-високата консумация от последните 20 години е била някъде около 7500MW. А историческия рекорд по потребление доколкото си спомням е от декември 1986г. Тогава мрежата е поела натоварване от почти 15000MW. Това е със работещи предприятия и 8 милиона население с по 2 акумулиращи печки във всяка панелка. Тъй че, споко. Друг е въпроса каква ще е цената...
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересна логика - малък потребител сме. То България е и малък потребител на ток, ама цената му скочи 4 пъти? Тука няма малък или голям потребител - нали сме на ЕДИННИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР.
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно до края на Септември няма да отопляваме, после ще видим :)
18
0
 
12
 
! Отговори
Сатер преди 1 година
Някой каза, топло ще има!!! Урааааа??? Щото иде въпроса как ще се подържат стъкларската и торовата индустрия? Циментовата, Соди, по малките потребители на газ. Какво няма да се случи ако всички преминем на ток, няма да има ток. Някой опитва ли се да помисли извън правоверните разсъждения?
17
0
 
19
 
! Отговори
Просто Кирчо преди 1 година
Спокойно. Всеки ден две надуваеми лодки докарват газ.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има бум на поставяне на климатици, а при автомобилите трансферират от метанови към пропан-бутан.
15
0
 
15
 
! Отговори
Ну, погоди преди 1 година
Забелязвам, че вече че не лаете толкова силно. А бе ще дойдете вие на моя.
14
4
 
26
 
! Отговори
От Брюксел преди 1 година
Тепърво почнахме да берем плодовете на евроатлантизма. Но повечето са развалени.
13
4
 
6
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Русия без да иска намери начин да затрие ограбващите топлофикации. Вече всички на ток и никакво връщане към газ. 21-и век е.