Лавров: Опитват се да превърнат Черна гора и РСМ в инструмент в антируската игра

Той обвини Запада, че подхранва русофобски настроения в тези две страни
Обновена: 23 юли 2022 09:52 | 23 юли 2022 09:35, Красимир Ангелов
153
Лавров: Опитват се да превърнат Черна гора и РСМ в инструмент в антируската игра
Снимка: БГНЕС

Западът се опитва да направи от Черна гора и Северна Македония инструменти в антируската игра, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за асоциацията "Наше кино", публикувано на сайта на руското външно министерство, предаде ТАСС.

"Има поразителна промяна между това, което черногорците и македонците чувстват към Русия, и това, което техните политици са принуждавани да правят от Брюксел, ЕС и НАТО. Това е опит за превръщането им в "инструмент" в антируската игра", каза той.

По думите му това е "същото, което са опитали да направят и от Украйна и от редица други източноевропейски страни". Той добави, че преди това Западът е подхранвал русофобски настроения в тези две страни.

Лавров оцени положително решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква (СПЦ) да върне в състава си Църквата в Северна Македония.

Според министъра "това е достоен отговор на интригите, които плете Константинополският патриарх".

"Той се опита завинаги да погребе всякакви отношения между другите православни църкви, преди всичко между сръбската и македонската", каза Лавров. "Този провокационен замисъл беше осуетен."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
2
 
! Отговори
Луд с лопата преди 1 година
,Докато не изчегъртят комунизма до основи и не бъдат пропъдени чедата на едновремешните *** от партията ,които крадяха държавата ,няма да се оправи нищо .
120
1
 
5
 
! Отговори
Гоце преди 1 година
Не че нещо, но Македония и Русия нямат обща граница. Разстоянието между тях не е малко.Русия никога в историята не е донесла нещо добро на Македония. Няма нищо общо с освобождението й. Напада я през Първата световна война, без всякаква причина, даже доброволци руснаци е имало на Солунския фронт. Постоянно е действала срещу Македония в полза на съседните Сърбия и Гърция. Какво искат сега от Македония? Какво са й причинявали и какво й предлагат сега, освен страдания?
119
1
 
8
 
! Отговори
Гарван Гарванов преди 1 година
Едно нещо не мога да разбера, защо рашките си мислят, че някой трябва да ги обича , а пък други ги мразят!? И в този ред на мисли, оказва се, че от конфликта между Русия и НАТО, най много ще спечели Китай !
118
0
 
12
 
! Отговори
Крим не е руски преди 1 година
Македония и македонския език е дете на Москва, Белград и БКП.. естествено ще искат македонско да са против България и ЕС и НАТО.
117
0
 
13
 
! Отговори
Ахааа преди 1 година
Признахте си най-сетне кой сее ветровете на Балканите !
116
12
 
7
 
! Отговори
bravo преди 1 година
Da zivee Rusija i Makedonija i pravoslavieto !!!
115
8
 
28
 
! Отговори
Руски диваци преди 1 година
Остана ли нормален човек, който да вярва на този лъжец!
114
5
 
18
 
! Отговори
Бавно,но неотклонно преди 1 година
руското влияние в света и на Балканите намалява.Ролята на Русия се свежда до енергиен доставчик и суровинен придатък,който обаче компенсира невъзможността да влияе икономически с агресивна политика и военни заплахи(бившият вече шеф на Роскосмос Рогозин заплаши дори незначителната политически,икономически и военно България с атомно оръжие).Това е опасно,защото няма съответствие между слабата руска икономика и желанието на Русия за доминация,която се търси само с военни средства.
113
2
 
10
 
! Отговори
Освен празни преди 1 година
политически лигльовщини(като лафа на Путин,че руската писменост дошла от македонската земя,което е вярно,но той отъждествява мястото на събитието с населяващите сега това място,кичещи се с измислена от коминтерна народност, а не с истинските създатели на писмеността),призвани да ласкаят севмакедонците, по този начин да се опитват да вдигнат празния руски рейтинг,и газ през Турция, България и Гърция,Русия нищо друго не може да даде на РСМ.А рейтинг се гради с икономика.Руски заблуди.
112
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антируските и русофобски настроения ги подхранва единствено Русия , чрез средновековната си политика
111
2
 
23
 
! Отговори
До Руския народ преди 1 година
Махнете ги тия,дърти комунисти най-накрая.
110
1
 
9
 
! Отговори
до сандо преди 1 година
Не е френско споразумение, а предложение. И с минимално усилие може да се разбере какво е то. Накратко с. Македония трябва да признае българското малцинство (мнозинство) в конституцията, а ЕК ще е гарант за спазването на задълженията на мак., с което по принцип тя не се е ангажирана досега. В замяна бг вдига ветото за приемане на мак в ес
109
14
 
7
 
! Отговори
Михали преди 1 година
До рН Руската дипломатическа школа е призната от цял свят като една от най добрите, но щом ти си разбирач.....
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вучич пак сплетничи и се моли на руския цар , ей сега какво измислил МПЦ да се върне към сръбската църква .Това ли иска МПЦ да е филиал на сърбите
107
3
 
13
 
! Отговори
рН преди 1 година
Руската дипломация никога не се е славила с успехи, винаги е била емоционална и стериотипна, и никога дълновидна! Подкрепяха Тъмната Кория и Марсианците със сляпата надежда, че двата изкуствени "пластмасови спътника" ще изберат руската орбита ама Ню-Ню, всеки си гледа интереса. Руската дипломация продължава да игнорира най-важният фактор в международната дипломация - "Няма вечни приятели или вечни врагове, има вечни интереси!"
106
1
 
0
 
! Отговори
Михали преди 1 година
До иво Марионетка??? Чия?
105
13
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
да, точно така е! Дори и нас ни натискат да прескочим националният си интерес за да продължат Макединците към ЕС. Френското споразумение - всичко говорят за него ама никъде не пише за какво иде реч
104
4
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Господин Лавров пропуска да коментира поведението на най-вербуваните от Запада,а именно Сърбия. Защо? Не бе ли очевидно,след падането на украинският самолет,че сръбското правителство доставя оръжие в Украина? Шокиращо е мълчанието на Кремъл.
103
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 91 Анонимен Швейцария обмисля да премине към поетапни прекъсвания на електрозахранването поради недостиг на енергия. Директорът на Асоциацията на швейцарските електроснабдителни дружества (VSE) Михаел Франк заяви това днес. "Планираме поетапно да въвеждаме все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо", каза той, цитиран от агенция Ройтерс. _____ Не мога да разбера негативните лайкове освен ако са неграмотни и не могат дори да четат! Нищо ново в държавата на 80%-ните!
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Боб Какво стана с примера ти за държава, на която ЕС се молела да се присъедини, но тя не искала? :))))