"Белгород" - руската подводница, която ще възроди играта на котка и мишка от Студената война

Тя е способна да носи и най-страшните торпедота "Посейдон"
25 юли 2022 21:46, Нели Христова
160
"Белгород" - руската подводница, която ще възроди играта на котка и мишка от Студената война
Снимка: БГНЕС

Руският флот получи най-дългата известна подводница в света. Създателят й я рекламира като изследователски кораб, но според други е платформа за шпионаж и вероятно за пренос на ядрени оръжия.

"Белгород" е предаден на руския флот по-рано този месец в пристанището на Северодвинск, според най-големия корабостроител в страната "Севмаш".

Експертите казват, че дизайнът му е модифицирана версия на руските подводници с управляеми ракети от клас "Оскар II", направени по-дълги с цел в крайна сметка да поберат първите в света стелт торпеда с ядрено оръжие и оборудване за събиране на разузнавателна информация.

Ако "Белгород" успее да добави тези нови възможности към руския флот, през следващото десетилетие той може да подготви сцената за завръщане към дните от Студената война под океана, когато американски и руски подводници се проследяваха и преследваха една друга.

С повече от 184 метра Белгород е най-дългата подводница в океана днес - по-дълга дори от подводниците с балистични и управляеми ракети на американския флот от клас "Охайо", които достигат 171 метра.

"Белгород" беше пуснат на вода през 2019 г. и се очакваше да бъде доставен на руския флот през 2020 г. след изпитания и тестове, но те бяха отложени поради пандемията от коронавирус, съобщи руската държавна агенция ТАСС. Не е дадена времева линия за първото разгръщане на подводницата.

"Мега торпедо"

Това, което отличава "Белгород" от която и да е ядрена подводница в руския флот – или дори от всяка ядрена подводница, експлоатирана навсякъде по света – е нейната мисия.

ТАСС съобщи, че подводницата ще носи разработените торпеда "Посейдон" с ядрени възможности, които са проектирани да бъдат изстрелвани от стотици километри разстояние и да се промъкват покрай бреговата защита, като пътуват по морското дъно.

"Това ядрено "мегаторпедо" е уникално в историята на света", пише американският експерт по подводници Х. И. Сътън на своя уебсайт Covert Shores през март. "Посейдон" е напълно нова категория оръжия. Той ще промени военноморското планиране както в Русия, така и на Запада, което ще доведе до нови изисквания и нови противооръжия", пише Сътън.

Както американски, така и руски официални лица казаха, че торпедата могат да доставят бойни глави от няколко мегатона, причинявайки радиоактивни вълни, които биха направили участъци от крайбрежието на целта необитаеми в продължение на десетилетия.

През ноември 2020 г. Кристофър А. Форд, тогавашен помощник-държавен секретар по международната сигурност и неразпространението, каза, че "Посейдон" са проектирани да "наводнят крайбрежните градове на САЩ с радиоактивни цунамита".

В доклад на Изследователската служба на Конгреса на САЩ (CRS) през април се казва, че "Посейдон" са ще служат като ответни оръжия, предназначени да отвърнат на враг след ядрен удар срещу Русия.

Според доклада на CRS, "Белгород" би могъл да носи до осем торпедота "Посейдон", въпреки че някои оръжейни експерти казват, че неговият полезен товар е по-вероятно да бъде шест торпеда.

Сътън написа през 2019 г., че "Посейдон", който се очаква да бъде с диаметър 2 метра и дълъг над 20 метра, "е най-голямото торпедо, създавано някога, в която и да е страна".

Това е "тридесет пъти по-голямо от обикновено торпедо в тежка категория", пише Сътън.

Съмнения

CRS съобщи, че руският президент Владимир Путин е рекламирал торпедатата "Посейдон" в реч през 2018 г., казвайки: "Те са тихи, много маневрени и почти нямат уязвимости, които врагът да използва".

Ако са въоръжени с конвенционални бойни глави, "Посейдон" могат да бъдат използвани срещу цели, "включително групи самолетоносачи, брегови укрепления и инфраструктура", каза Путин.

Но има съмнения относно оръжието и дали в крайна сметка то ще бъде добавено към руския арсенал.

"Това все още е технология в процес на разработка, както торпедото, така и платформата", казва Ханс Кристенсен, директор на проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени, пред CNN.

Не се очаква "Посейдон" да бъде готов за разгръщане до втората половина на това десетилетие, каза той. CRS казва, че не очаква торпедата "Посейдон" да бъдат разположени до 2027 г.

И Кристенсен посочва, че самият "Белгород" наистина е тестов кораб за предстоящия клас атомни подводници "Хабаровск" - първата от които може да бъде пусната на вода тази година.

Освен това се взима предвид лошото представяне на руската армия във войната й срещу Украйна, част от която анализаторите обвиняват за лошия дизайн на оръжията и корупцията, което доведе до пренебрегване на поддръжката на руската военна техника.

"Украйна е напомняне, че руските модерни оръжия не са сребърни куршуми и страдат от проблеми с надеждността. Това е причина да вярваме, че торпедо с ядрено задвижване с междуконтинентален обсег ще има своя дял от проблеми", обяснява Кристенсен.

Но други експерти предупреждават срещу всякакви предположения, че подводницата или торпедата "Посейдон" може да не са това, което се рекламира.

"Транспонирането на впечатления от руските сухопътни и тактически военновъздушни сили към руските подводни и ядрени сили – по-специално впечатления, базирани на наблюдение на изпълнението на един доста лош план в Украйна – може да доведе до опасно подценяване на компетентността на тези руски стратегически сили и способности", казва Томас Шугарт, бивш капитан на подводница от ВМС на САЩ и сега анализатор в Центъра за нова американска сигурност. "Би било нещо като да наблюдаваме хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан и в резултат на това да поставим под въпрос способността на техните подводници с балистични ракети да изпълнят ядрената си мисия – заключение, което противниците на САЩ биха направили и биха поставили себе си в голяма опасност."

"Подводна игра на котка и мишка"

"Белгород" може да бъде само първата във флота от четири подводници, които могат да носят торпедата "Посейдон", твърди CRS, като две са предназначени за служба в Тихоокеанския флот на Русия и две в Северния флот.

Сътън от Covert Shores написа през 2020 г., че следващите три подводници, въоръжени с "Посейдон" "вероятно ще бъдат определящата подводница на 2020-те, защото представляват нов и труден противник".

"Другите флоти едва ли ще им подражават, но ще искат да им противодействат", казва Сътън за класа "Хабаровск". "Подводната игра на котка и мишка, в която подводниците ловци-убийци на ВМС на САЩ и (британския) Кралски флот дебнат руснаците, може да бъде възобновена. Възможно е да настъпи нова Студена война в Арктика, Северния Атлантик и Северния Пасифик", пише той.

Въпреки че "Белгород" може да бъде бъдещата тестова ракета-носител "Посейдон", Сътън каза, че подводницата вероятно ще работи и като платформа за събиране на разузнавателна информация.

"Той ще бъде екипажен от руския флот, но ще се управлява от GUGI, секретната Главна дирекция на организацията за дълбоководни изследвания и ще носи набор от малки подводници и подводници за провеждане на тайни специални мисии", пише Сътън.

В съобщение за новини по-рано този месец руският корабостроител подчерта несмъртоносните способности на "Белгород", заявявайки, че отваря "нови възможности за Русия" да провежда "научни експедиции и спасителни операции в най-отдалечените райони на световния океан".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой болен мозък може да измисля подобни оръжия, оръжия за отмъщение след като бъдеш атакуван. Лоша е съдбата на втория. Американците след Хирошима се опитват да създадат неутронна бомба и други 'чисти' оръжия. Каква е файдата да завладееш чужда територия след като няма да можеш да я ползваш, руснаците им хрумват само дивотии, като ръката на мъртвеца и подобни отмъстителни технологии, които само показват, че са диваци неотменили още вендетата и кръвното отмъщение.
121
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските подводници са по опасни за екипажа си отколкото за врага. Повече руснаци са убити от собствените им подводници отколкото врагове. Единственото постижение на подводния флот на СССР е потапянето на бежански кораб Густав на които хиляди цивилни загиват, а руския касапин получава медал защото е избил цивилни. Е поне всяка подводница пусната от Русия на вода означава 120 по малко руснака сред живите.
120
14
 
6
 
! Отговори
путин преди 1 година
мойте идоли са сталин и хитлер, за възстановяване на национал-социализма и война със всеки който не е с нас. Ние сме вишата раса , да здраствует краснъй терор
119
2
 
7
 
! Отговори
ОТЧАЯНИЕ . . . преди 1 година
Най-страшните торпедота , написано няколко пъти от безстрашна мисирка с пилешки разум !
118
5
 
6
 
! Отговори
а ляб преди 1 година
ши има ли за колхозниците?
117
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което отличава АПЛ "Белгород" от която и да е ядрена подводница в руския флот или от всяка ядрена подводница, експлоатирана навсякъде по света е нейния функционал. Освен дрона с мегаБЧ "Посейдон", тя ще е носител и на супероръжието "Лошарик". Толкова сте неуки, че на снимката сте избацали миниатюрната дизел-електричка тип "Варшавянка", оперираща в Черно море.
116
8
 
11
 
! Отговори
тез преди 1 година
освен военщина нищо друго няма в тях, а военщината върви с голяма доза ограниченост. изполняй не разсуждай
115
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Селям алейкум. На всички русофили.
114
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 123 "Идвайки на власт Путин завари 60 млн бедни в Русия и ги намали на 20 милиона." Още не е избил 40 милиона руснаци, но може би такива са амбициите му. КАто гледам как е тръгнало. Иска да надмине идейния си татко Сталин.
113
6
 
13
 
! Отговори
Империята на злото преди 1 година
Може да се хвали само с такива "постижения",носещи смърт и сеещи разруха.как не се похвалиха с нещо хуманно,с нещо от полза на човека,а само със средства за убиване!.По този начин няма да прогресирате никога Господа "Другари".Всеки един трезвомислещ гражданин ще се стреми да се пренесе в една по-уредена и по-хуманна държава,защото живота е само един!И в крайна сметка ще останат само старите,не можещите,озлобените и облъчените.А с такова население......изхода е предизвестен!
112
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 134 Ама, като Курск, или още по-хубави?
111
15
 
23
 
! Отговори
скоро при курск преди 1 година
рашисmume не могат да направят една кола като хората ,а си мислят ,че могат да правят подводници.
110
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не видях смисъл в аналога САЩ-Авганистан и Русия-Украйна. По-скоро ще има изтегляне на САЩ от Украйна. И Белгород ще е една от причините. Иначе, нека всички сме спокойни, че тази подводница не е нищо особено, а е просто някакъв експеримент.
109
10
 
25
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Няма да създадът нещо полезно за човечеството а само за неговото унищожение мислят.
108
13
 
23
 
! Отговори
Русобил преди 1 година
С технологии от съветско време тази подводна лодка ще има съдбата на галерата Кузнецов .
107
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оххх ракети, аххх могучая, оххх оружия, аххх Великая отечествена, оххх подводни лодки, аххх тавариш Путин, оххх копейки, аххх посейдон, оххх подмокрих сА!!!
106
7
 
13
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
До Анонимен 129 Само да питам при този БЕЗПЛАТЕН рай при тези 7 000 ДОЛАРА защо нашите ман *** сти не отиват в Расията ,а по Германия,Италия,Испания и т. н. 5-6 чаа ве та по 7 ,000 ДОЛАРА правят близо 40 000 ДОЛАРА и отделно месечни помощи..........ех каква идилия.Сега разбирам какво търсят в Украйна искат и на тях да дават помощи.
105
5
 
12
 
! Отговори
путьо късия преди 1 година
ли е писал софтуера
104
2
 
3
 
! Отговори
До 130 преди 1 година
Ехеее, че той ако се беше понапънал, щеше да оправи и китайците бе...
103
8
 
26
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Ай стига, че още помним Курск...