Писмо до Путин: Живи, изчезнали, мъртви ли са близките ни, воюващи в Украйна?

Роднини получават противоречива информация за съдбата им
28 юли 2022 20:58, Елка Василева
202
Писмо до Путин: Живи, изчезнали, мъртви ли са близките ни, воюващи в Украйна?
Снимка: архив, БГНЕС

Руски семейства питат Кремъл за съдбата на свои роднини, които воюват в Украйна. Над сто семейства са писали писмо до президента Владимир Путин, в което искат помощ да разберат къде са техните деца, братя или съпрузи, тъй като различни ведомства и министерства са им дали противоречива информация за това дали войниците са живи, изчезнали или мъртви, пише "Нюзуик".

Още по темата
"Настояваме да открием нашите роднини, те да бъдат добавени в списъците на военнопленниците, които са изчезнали. Щом те са изчезнали, не са предприети издирвателни действия", пишат семействата в писмото, с което разполага Радио "Свободна Европа".

"Министерството на отбраната на Руската федерация е блокирало от повече от пет месеца промените в статуса на военнослужещите, въпреки че информацията постоянно се променя", се казва в писмото, в което роднините искат да узнаят фактите, за да се убедят къде са техните близки.

Семействата не само искат истината за местонахождението на войниците, а настояват Русия да създаде регионални центрове, където да се получава информация за войниците в Украйна, пишат подателите на писмото.

Освен това майките и съпругите искат среща с военния министър Сергей Шойгу, искат военнопленниците да бъдат върнати в Русия, а на всеки убит войник да бъде направен тест за ДНК.

Жена, назована от "Свободна Европа" като Ана Данилова, е разказала, че е получила есемес и телефонно обаждане от руски военнослужещ, че нейният 47-годишен съпруг е загинал в битка, но няколко дни по-късно украински войник ѝ се обадил, че нейният съпруг е оцелял и е на лечение в болница, съобщи "Нюзуик".

По същата тема американският новинарски уебсайт "Дейли бийст" съобщава, че в писмото си руските семейства обвиняват военните власти в лъжи, тъй като веднъж им се казва, че конкретният човек е жив, а няколко часа по-късно друг чиновник заявява, че човекът всъщност е мъртъв.

Привежда се по-подробно разказът на същата Ана Данилова, която на 3 април получила съобщение от Украйна, че съпругът ѝ е загинал. По думите ѝ руските войници не носят със себе си телефони или документи и затова тя се обадила във военното окръжие, където я успокоили, че човекът е жив и неговата част вече се е изтеглила. Но на следващия ден един офицер по политическата част ѝ се обадил, за да каже, че нейният 47-годишен съпруг е изгорял до смърт и от него не е останало нищо. После Ана в продължение на няколко дни си разменяла съобщения с човек, представил се за войник от украинската армия, който ѝ казал, че мъжът ѝ е жив и е настанен за лечение в болница. "Страх ме е да давам това интервю, но какво да правя? Ако това е престъпление, ще си излежа присъдата, но нека ми върнат съпруга", казва жената.

"Дейли бийст" публикува и историята на Ирина Чистякова, една от подписалите писмото до Путин, на която руски военни дали три противоречащи си сведения за съдбата на нейния 19-годишен син: че е жив и още воюва, че е пленен от украинците и че е загинал. Чистякова разказва, че в началото на юни пълномощникът за правата на човека Татяна Москалкина я уведомила, че според отговора на военното министерство синът ѝ е жив и е незаконно задържан от украинската страна. Чистякова се пита как младежът е попаднал там и какво означава "незаконно". Жената се оплаква, че животът ѝ застрашен, след като полковник казал пред нея, че военните са психари и я предупредил да не рови много, защото може да ѝ се случи нещо "непоправимо".

Лариса, майката на друг войник, изчезнал в Украйна, разказва, че също е била заплашвана да не търси отговори от властите. Тя била повикана в бюро на Федералната служба за сигурност, където ѝ казали да си затваря устата.

"Дейли бийст" припомня, че писменият апел до Кремъл на майките и съпругите се появява, след като украинските власти неколкократно са съобщавали, че руснаците не прибират от бойното поле телата на загиналите си другари. Последните данни за броя на убитите руски войници в Украйна са огласени от министерството на отбраната в Москва през март - едва 1351 души. Впоследствие на медиите в Русия бива забранено да публикуват каквато и да било информация за жертвите в жива сила във войната с Украйна, пише електронното издание.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
1
 
0
 
! Отговори
Докъде стигна пресат преди 1 година
Източника на информацията се казва Дейли Бийст: Дневен/всекидневен звяр. Абе вече даже не може и да лъжете.
147
3
 
13
 
! Отговори
Да преди 1 година
Руските майки и съпруги няма нужда да пишат писма. Не е нужно да си вещ по отношение тактика и стратегия за водене на война, за да им кажеш, че близките им са убити. Ясно и точно. Това е. А пък да чакаш писмо от путин, все едно да чакаш писмо от умрЕл.
146
3
 
1
 
! Отговори
Значи преди 1 година
На убийците се изплаща обезетението
145
5
 
2
 
! Отговори
Не преди 1 година
Става а и тия льжи сина му така искал глупости
144
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все анонимни тези свидетели на американски медии... Една жена каза. Без коментар. Все пак собственик на "Инвестор" е американецът Стюард Тил. А нещо за многобройните клипчета с Кафеви укро елфи, които се жалват, че са хвърлени с автомати и лопати срещу танкове? Май поредната операция на украинското ЦИПсО.
143
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
пишете до Байдън,първо там трябваше да пишете,когато 2 бесни кучета се ръфат на улицата,впускаш ли се гол и нефелен да ги разтърваваш?
142
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бе , тия от "Нюзуик" Що четат чужди писма ?! Не знаят ли , че личната кореспонденция е неприкосновена ?!
141
7
 
9
 
! Отговори
Народ спрашивает: преди 1 година
Груз-200 , тавариш ......или не товариш.......ВОТ ГЛАВНОЙ ВОПРОС!!!!
140
12
 
23
 
! Отговори
:) преди 1 година
Ауууууу! :) Когато се пише за украинските жертви цялото руско посолство се изреждат тука да се гаври с "укрите-фашисти". Сега, когато хората се подиграват с руската алчност, изведнъж трябва да спрем да "бъркаме с пръст в раната" на руските убийци. Болката ще я усетите и вие и тепърва ще се засилва, руски БЕЗ.***.М.НИ.ЦИ.
139
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълната деградация на бг общество си личи по минусите на посл.постове.
138
28
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиите и отделните сорросоиди моля ви спрете да бъркате с пръст в раната на хората загубили близък в тази война, на ранените и на пострадалите. Медиите можете поне да ограничите подигравките на нискоинтелигентните "коментатори". Пълно е с подиграватели. Ай си.
137
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо целия сорросоиден форум твърди че Русия не дава обещетение. НО После некъв се присмива на баща купил кола с пари от обещетението. Но не казва че това е именно в памен на сина и по негово желание. Бг деградация.
136
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълна деградация е да се присмиваш на бащата на загинал син, който с малка част около една осма част от обещетението е купил кола в памет на сина си и защото това е било негово желание на сина му.. Да се присмиваш на този баща е пълна деградация но от твоя страна.
135
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До деградация пълна. Целия форум твърди че руснаците не им дават обещетение. Обаче ти се подиграваш че баща на загинал войник който именно с малка част от обещетението си е купил кола. Защо не казваш че това е желанието на сина му и с тази кола бащата отиде на гробището/ кладбището. Да деградацията е пълна но на сорросоидите като теб и на медиите измамници. Как не ти е неудобно да бъркаш с пръст в раната на човека това е пълна деградация.
134
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и без това, ако стане патаклама на НАТО с Рашистите, то 30% от булгарските солдати ще се наложи да бъдат отстреляни в аванс и тогава да тръгнем срещу "нашите братя", северо васточните азиатци.
133
8
 
22
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Рашистки войник струва 150 щатски долара, а ако го кремират "по случайност" в Беларусь се води безследно изчезнал и пари на родата му не се дават.
132
10
 
5
 
! Отговори
Човек преди 1 година
Да им дават няколко стотин долара компенсация за загубения човешки живот и да млъкват. Русия е по-важна от руснака.
131
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По принцип ако се замислите ще видите че не може да се дава обещетение за безследно изчезнал войник, понеже той може да е дизертирал. Всеки народ трябва да вярва на своята армия и да е лоялен. В противен случай човек не трябва да отива на фронта. Много тежка дилема много трудна....
130
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
141 . Тази история вече си я разказвал преди много време е прочетена от мен може би преди години. Искаш да оплюеш българското офицерство което е недостойно. Ето защо трябва някакъв закон за етиката и морала.
129
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо слагате минус на факти. Това не мога да си го обясня. Но все тая.