Максим Орешкин - архитектът на икономическата контраатака на Путин

Той е сред основните технократи, помогнали на Русия да избегне най-тежките последствия от санкциите
31 юли 2022 09:42, Елка Василева
142
Максим Орешкин - архитектът на икономическата контраатака на Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Когато санкциите направиха Русия уязвима, Максим Орешкин измисли гамбит, с който да се опита да пробие икономическата обсада.

От началото на войната на Русия срещу Украйна още не беше изминал и месец, а нейният светкавичен удар вече се превръщаше в бавно мъчение. Икономическите последствия също бяха тежки, тъй като правителството се бореше да избегне фалит, а рублата се срина.

Още по темата
На 23 март Владимир Путин отвърна на удара, изисквайки от противниците на Русия в Европа да плащат огромните си сметки за нейния природен газ в рубли.

Орешкин, 40-годишният икономически помощник на президента, е автор на идеята за разтрогването на договорите и преобръщането на прецедент, съществуващ от десетилетия.

След инвазията на 24 февруари той се очерта като ключов член на вътрешния кръг на Путин по въпросите на икономическата политика, един от няколкото вътрешни лица със западен финансов опит, които сега помагат за насочването на реакцията на Кремъл.

„Те измислят как да заобиколят санкциите и го правят доста успешно“, каза Сергей Гуриев, икономист, който съветваше правителството в първите години на управлението на Путин, но по-късно избяга в Париж, където сега е ректор в Sciences Po. „Но всички спечелени пари отиват за финансиране на войната.“

Тези защити помогнаха на Кремъл да избегне най-лошите икономически щети, от които се страхуваше, когато санкциите бяха наложени за първи път. Експертите сега прогнозират много по-леко свиване тази година – два пъти по-малко от първоначално очакваното. Рублата възстанови ранните си загуби, за да се превърне в най-добрия показател, тъй като десетки милиарди долари и евро се вливат за енергиен и друг износ.

Като използва влиянието на Русия върху доставките на газ за Европа, изискването на Орешкин за плащане в рубли позволи на Путин да се бори срещу първоначалния натиск от санкции. В крайна сметка това принуди ЕС да отстъпи, тъй като повечето от големите потребители се присъединиха към новите условия, които включват изискването за откриване на специални сметки в Gazprombank JSC, запазвайки кредитора от санкции.

„Смятам, че ефектът от използването на схемата „рубли срещу газ“ е положителен“, каза Орешкин пред Bloomberg, отказвайки да коментира ролята си в нейното разработване.

Неговата реторика често се превраща в част от президентските речи. Той измисли фраза, която Путин скоро ще повтаря отново и отново, описвайки изземването на международните резерви на Русия като реален „фалит“ от страна на САЩ и Европейския съюз по задълженията им към Русия.

Той помогна и за изготвянето на планове за ограничаване на последиците от премахването на  руските банки от услугата за финансови съобщения SWIFT и отхвърли призивите на други влиятелни вътрешни хора за по-голям държавен контрол, докато икономиката на Русия е изолирана от света.

Путин го взе със себе си на скорошно пътуване до Иран, който има десетилетия опит по преодоляването на на западните санкции. Попитан за идеите на ислямската република за преодоляване на ограниченията, Орешкин се похвали, че „нашите са много по-добри“.

Бивш банкер в руското подразделение на Societe Generale SA, сега той използва своя западен опит, за да намали въздействието на санкциите. Орешкин е част от група служители, които отдавна се опитват да балансират тънката граница между изработването на благоприятна за инвеститорите икономическа политика и нарастващите репресии на Путин.

Войната направи този балансиращ акт почти невъзможен, след като Орешкин и колегите му бяха засегнати от санкциите.

„Виждам как някой от технократите би казал: „Аз правя това наистина важно нещо за платежните системи, за банкирането, това е моята област на отговорност. Поддържам стабилност и ще продължа да го правя“, каза Джейкъб Нел, който като икономист в Morgan Stanley по темата Русия веднъж е водил инвеститори на среща с Орешкин.

„Това беше оправдано преди 24 февруари, но не и след това“, добави Нел, която сега е член на международна работна група, съветваща САЩ и Европа как да изготвят санкции срещу Русия.

Орешкин е част от междинно поколение, което е родено в края на съветската ера и прекарва тийнейджърските си години по време на бурните 90-те години в Русия, период на трудности и икономическа смелост.

Трийсет години по-млад от Путин, той е най-малкият от двама синове в семейство на московски академици, израснал в свят, различен от трудното детство на президента в следвоенен Ленинград.

Кохортата от технократи на Орешкин включва заместник-управителя на Банката на Русия Алексей Заботкин, 44-годишен, и заместник-министъра на финансите Владимир Количев, 39-годишен. Завършили елитни руски икономически училища, те са работили в европейски кредитори и след това в държавната инвестиционна банка VTB Capital, преди да спечелят назначения на висши държавни роли.

Изоставяйки частния сектор, те се посветиха на изграждането на финансовата крепост на Путин. Колкото по-суров е Путин с критиците и съперниците си в чужбина и у дома, толкова по-незаменими стават те в изграждането на устойчивост за поддържане на икономиката, когато настъпят големите сътресения.

По време на тригодишния си престой в Министерството на финансите Орешкин беше сред служителите, които измислиха механизъм за пренасочване на стотици милиарди долари приходи от износа на петрол и газ в суверенен фонд, което помогна на Кремъл да преодолее кризи като първите вълни на санкциите на САЩ и Европа заради Крим през 2014 г.

Години защитаване на икономиката от санкции и натрупване на резерви обаче не бяха достатъчни, за да защитят икономиката след инвазията. САЩ и техните съюзници замразиха голяма част от резервите от 600 милиарда долара, които политиките на Орешкин бяха помогнали да се натрупат. Въпреки всичките му усилия да отклони вината, Русия не успя да изплати дълга си и изпадна в неплатежоспособност за първи път от един век. Икономиката не се справя толкова зле, колкото се опасяваха след инвазията, но все още е на път към една от най-дълбоките рецесии от десетилетия.

Виждан доскоро като политически новак, Орешкин се превърна в икономическата дясна ръка на президента във войната.

„Путин все още вярва на нашите икономисти“, каза Гуриев.

Въпреки че някои могъщи играчи в Кремъл настояваха за възстановяване на държавния контрол върху икономиката, Орешкин отвърна на удара, засега успешно.

„Русия няма да се откаже от пазарната икономика“, каза Орешкин в отговор на въпроси на Bloomberg. „Напротив, тя се движи в обратна посока. Сега особено се насърчава частната инициатива. Това постоянно се отбелязва от президента в речите му“.

Въпреки това той и съюзниците му все повече възприемат пронизителната реторика на някога маргиналните руски критици на западния капитализъм.

Орешкин оприличи американската валута на „наркотик, използван за пристрастяване на целия свят“. Алексей Моисеев, 49-годишният заместник-министър на финансите и друг възпитаник на VTB Capital, каза, че интензивността на санкциите се равнява на взривяването на „финансова ядрена бомба“.

Като оставим настрана риториката, предприетите досега антикризисни мерки до голяма степен се придържат към схемата, която се основава на мейнстрийм икономиката, като политиците вече премахнаха капиталовия контрол, използван за изолиране на Русия след инвазията.

Това може да не е достатъчно, за да осигури тяхното място в историята.

„Това, което направиха през първите години от престоя си в Министерството на финансите и централната банка, вече беше отменено“, каза Константин Сонин, роден в Москва икономист от Чикагския университет, който отдавна критикува политиката на Путин. „Сега работата им не се различава от работата на високоплатени чиновници в правителство, което води престъпна война.“

Подобни анализи четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ми хвалите механизмите за удължаване на агонията - закривай
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък голям мозък трябва за да се сетиш, че Русия е ценна за Европа заради едно нещо, но без това нещо Европа не може и да го спреш. Така най-лесно ще докараш ЕС до разцепление.
89
5
 
5
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Докато чакате Китай да си вземе Сибир, той ще си вземе Тайван, и западнал-няка пак ще гледа като осиженист 3-ти разряд. Муахахахах
88
11
 
7
 
! Отговори
Рейгън преди 1 година
Те имат газ ... Много газ :-) Е аз ще ги накарам да ядат и пият само газ. Хахаха само чакаме Китай да си вземе Сибир
87
7
 
5
 
! Отговори
Съветските болни преди 1 година
Съветските болни най болните болни в света
86
2
 
7
 
! Отговори
rusnak преди 1 година
Живот в лъжа и виждаме последствията за БГ.
85
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рублата не само не пострада, както пише в статията, но се възстанови до нивата от 2015/2014 година - повече от желаното от Русия.
84
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А той измислял механизми за пренасочване на милиарди долари и др.твърди валути от извършване търговски сделки от горива и енергийни продукти насочени на експорт,а възможно и всякакви други по схемата продал и получената валута с/у сделката остава в собствените сметки на руската фирма експортьор в банките на държавата импортьор,които като сума се жалваха,че са 300 млрд. долара като обявиха,че са на централната банка или система обвързана с няколко банки към нея за наблюдение с движение финансите
83
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние в България с това слънце, можем поне 8 месеца в годината да си топлим вода и с не голяма инвестиция да си произвеждаме и ток за тия 8 месеца. Парите вкарани в енергийна ефективност се избиват доста бързо. Не разбирам защо не се прави по-масово, това е в полза на хората за десетилетия напред.
82
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Забавяне на неизбежното. 1/3 от резервите на Русия ги няма, а Путин ги трупа 10 години, при по-големи приходи от сега.
81
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Раша затъва с часове измъкване няма. Орешкин ще го обесят, ако не тази година другата. Голям глад започна да гони губернии те и приближава към масква.
80
16
 
24
 
! Отговори
Комунист преди 1 година
Плановата икономика на СИВ беше едно от най-великите достижения на 20 век. Ресурсите се усвояваха пестеливо, нямаше отпадъци, всичко се рециклираше, имаше 10 модела автомобили и се караха докато навършат 25-30 години, всичко се използваше до пълният продуктов живот. Произвеждаше се толкова, колкото беше нужно, да нямаше лукс, нямаше разнообразие но какво от това? За сметка на това имаше отлично здравеопазване, отлично образование и работа за всеки.
79
20
 
14
 
! Отговори
тодор живков преди 1 година
Даже Орешкин ,Миндалкин и Кокосовин обединени , не могат да спасят рашка .
78
14
 
15
 
! Отговори
До 84 преди 1 година
Саудитска Арабия осъди около 20 човека за онова убийство и 9 от тях на смърт! А в Русия някои подобни убийци стават депутати.
77
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Путинозелка Василева няма почивен ден, всеки ден сипва с черпака пропутинска пропаганда и не си поплюва.
76
14
 
13
 
! Отговори
Няма преди 1 година
.... "икономическа контраатака". Има тероризъм, но във финансовия и икономическия сектор. Няма никаква "контраатака", когато в основата на "политиката" на Кървавото джудже стои .... нарушаването на подписаните договори и безцеремонното им променянео от позицията на силата. За това не е нужно да си добър икономист, а е нужно да си с мисленето на мутра. Кървавия сатрап се е обградил само с такива.
75
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петролът и въобще въглеводородите са стока, която не й липсва търсене. Изобщо. Даже напротив. В тази връзка да твърдиш, че се отказваш да купуваш изгодно петрол, само за да накривиш на капата на Путин е леко cмaxнaтo. Саудитска Арабия уби Кашоги и е абсолютно авторитарен режим, но това не пречи на САЩ да са първи приятели. Животът е реален, мамини, сладки, а не идеален и да, животът е циничен, не се правете на светци. За пари сте готови да продадете и майките си. Ако ви предложат достатъчно.
74
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брех, тия руски архитекти - всички бързат да дозакопаят блатная с "идеите" си.
73
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе те, се комунистите са ви виновни, просто за тези парички толкова можем
72
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската федерация реши да помогне на европейските страни да сбъднат мечтата си да се откажат от руските въглеводороди - и започна да намалява доставките на газ за ЕС.