Русия: Посещението на Пелоси в Тайван е явна провокация

Има само един Китай, а Тайван е неразделна част от Китай
3 авг 2022 08:38, Елка Василева
66
Русия: Посещението на Пелоси в Тайван е явна провокация
Снимка: БГНЕС

Русия разглежда посещението на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси в Тайван като явна провокация, предаде агенция ТАСС, като се позова на изявление на руското външно министерство.

Още по темата
Считаме посещението ѝ за явна провокация в духа на агресивната линия на САЩ за цялостно сдържане на Китай, посочват от дипломатическото ведомство.

Руското външно министерство подчертава, че отношенията между страните на Тайванския проток са чисто вътрешни работи на Китай и Пекин има право да предприеме необходимите мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост по тайванския въпрос.

"Принципната позиция на Русия е непроменена: изхождаме от предпоставката, че има само един Китай, китайското правителство е единственото легитимно правителство, което представлява цял Китай, а Тайван е неразделна част от Китай", заявяват от руското министерство на външните работи.

Москва също така призова Вашингтон да се въздържа от действия, които подкопават регионалната стабилност и международната сигурност, и да признае новата геополитическа реалност, в която вече няма място за американска хегемония.

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван късно във вторник по време на пътуване, което според нея показва непоколебимата американска ангажираност към самоуправляващия се остров, който Китай смята за своя територия. За първи път от 25 години насам американски политик от такъв ранг посещава Тайван.

Китай осъди посещението като заплаха за мира и стабилността в региона и повика в министерство на външните работи американския посланик в Пекин Никълъс Бърнс, пред когото изрази протест.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия пренадлежи на Украйна ! Олег е бил Украинец!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен,к.49 Хер Молтке, ценим ти много способностите на военен стратег, но си личи, че нямаш военно образование. Светът не е само САЩ, ЕС, Япония,англоговорящите държави. Забравяш над 2,4 млрд.хора от други държави,които при една световна война може да се обърнат срещу посочените.Подвигът на г-жа Пелоси може да се възприеме като непукизъм на една 80-годишна жена,която си е изживяла живота и иска да го завърши подобаващо.Това е в нрава на САЩ.Остава отсрещната страна да прояви сдържаност.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се очаква че след време и всичките народи от "Варшавския договор" принадлежат на "империята на злото"... радвайте се Българи!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бягайте от Херсон. Кремълският Зауахири се крие от дроновете, които го следят. Могат да го приключат, но не е демократично. Руският Зауахири е мишена.
46
0
 
3
 
! Отговори
До Химлер преди 1 година
Икономиката е по-сложна отколкото си мислиш. Колко пари САЩ дължат на Китай е все тая. САЩ могат да напечатат колкото си искат и да платят всичко утре. А Китай не може просто така да замени западните пазари така че двете страни се държат една друга. Ако САЩ престанат да купуват, Китай рухва. Ако Китай престане да продава, САЩ ще са в тежка криза няколко години, но има мнения на икономисти, че могат да се трансформират. 21ви век може да е векът на индивидуалната продукция близо до потребителя.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай е велика сила, няма спор. Само не разбирам къде руската нацистка държава се бута между големите. Факт: Южна Корея с територия по-малка от България, тази година ще има БВП по-голямо от русия. Факт: Ако русия нямаше ядрени оръжия щяха вече да са я свили на геврек. Реално Украйна с някакво минимално количество западни оръжия държи фронта вече 5 месеца. Ако САЩ влязат с 500 хаймърса, плюс тежки дрони и Ф-35 какво ще се случи, а?
44
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да Русия и Китай усещат че САЩ отслабва и лаят и обикалят около него като чакали жертва.Само чакат момента да са сигурни че няма повече сили Америка за да действат.За това е целият този лай.
43
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има само един Крим и той е неразделна част от Украйна. Пуснаци и китайци да ходят да правят нещо много характерно за вятърът.
42
9
 
14
 
! Отговори
Татул do 47 преди 1 година
Ей. Украйна винаги е била част от Русия, с изключение на западните части , които са били полска територия. Можеш ли да ми обясниш защо при основаването си уж, се казва Киевска Рус? В теориториите на Велика Рус , са влизали областите Киевска Рус, Бяла Рус, Червена Рус и Черна Рус. Името Украйна се появява в началото на 20 век и само за малко. Същите са като нашите македонци. Никаква разлика няма. Това е показателно, че там тече кръвта на единия от братята прабългари. Демек наша е:)
41
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те руснаците по- скоро да гледат да се измъкнат от Украйна без да изглеждат толкова жалки и смешни,колкото са в действителност.
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е толкова яка, защо не иде и до Одеса... Хем ще покаже колко държат на окрайна..
39
7
 
11
 
! Отговори
безаналогов Рашистан преди 1 година
Ами да направят нещо по въпроса, да пратят самолетоносача Кузя и да помогнат на другаря Си
38
20
 
17
 
! Отговори
ей, руснаци, преди 1 година
Тайван е толкова част от Китай, колкото и Украйна е част от русия.
37
15
 
14
 
! Отговори
Ицо преди 1 година
Феновете на кръвожадното руско джудже изглежда са фенове и на китайския строй. Най-искрено ви пожелавам да живеете в оруелова държава като тези които подкрепяте. И вие ще си сбъднете мечтата да сте далеч от прогнилия запад и ние останалите хора ще запазим хигиена дистанция от вас.
36
18
 
18
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
На двете американофилчета под мен на заплатка от фащ се кяжа само, че великата американска икономика е жива , благодарение на кредити, финансирани от Китай, така че не са решили не са я сринали тая икономика. Да не говорим, че и.д вече държави могат да нанесат такъв удар на САЩ, че и деменцията на Байдън няма да му помогне да го забрави. Клоуни
35
21
 
32
 
! Отговори
Възраждане преди 1 година
Крайно време е Русия и Китай да предприемат нещо по съществено. Явно Хамериканските кравари от думи не разбират.
34
19
 
32
 
! Отговори
Да преди 1 година
Поредното доказателство че САЩ са световен терорист и колкото по бързо света се обедини срещу тях толкова по добре за всички.
33
29
 
19
 
! Отговори
Ей не се научиха бе преди 1 година
Когато атовете се ритат такива кранти като Русия да стоят настрана. Никой не се интересува от мнението на крантата.
32
15
 
28
 
! Отговори
Факт преди 1 година
След вчерашната провокация на сащ,е време Китай и Русия да действат по твърдо и да спасят света от заразното зло сащ.
31
8
 
15
 
! Отговори
Нане преди 1 година
Доставете ми я по еконта да я побием на лозето.... ===))) да плаши гаргите...