Шрьодер след срещата с Путин: Кремъл иска решение чрез преговори

Сделката за зърното може да проправи пътя към прекратяване на огъня
3 авг 2022 12:33, Елка Василева
185
Шрьодер след срещата с Путин: Кремъл иска решение чрез преговори
Снимка: архив, БГНЕС

Сделката между Москва и Киев за деблокиране на износа на украинско зърно може да проправи път към възможно прекратяване на огъня в конфликта, който продължава вече 5 месеца, смята бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който е приятел на руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

Още по темата
Първият кораб, натоварен с украинско зърно, потеглил от украинско пристанище след началото на войната, вчера успешно хвърли котва край бреговете на Турция и днес предстои да му бъде направена инспекция.

Добрата новина е, че Кремъл иска решение чрез преговори, заявява Шрьодер в публикувано днес интервю за германския седмичник списание „Щерн“ и електронната медия ЕрТе Ел. Той добавя, че миналата седмица се е срещнал с Путин в Москва.

Първи успех е сделката за зърното, може би това може да се разшири бавно към прекратяване а огъня, каза Шрьодер в интервюто си.

Шрьодер беше федерален канцлер от 1998 до 2005 г. Той критикува войната в Украйна, но отказа да осъди Путин.

Междувременно Русия обвини САЩ, че са пряко замесени в конфликта в Украйна и не просто снабдяват Киев с оръжие.

Руското министерство на отбраната, ръководено от съюзник на Путин, каза, че думите на Вадим Скибицки – украинският зам.-началник на военното разузнаване, пред британския в. „Дейли телеграф“ показвали, че Вашингтон участва в конфликта.

Скибицки каза за изданието, че е имало консултации между САЩ и е представители на украинското разузнаване преди нанасяне на удари и Вашингтон е имал ефективно право на вето върху планираните цели, но американски служители не са осигурявали пряка информация за определяне на целите.

Всичко това безспорно доказва, че Вашингтон, противно на твърденията на Белия дом и Пентагона, е пряко замесен в конфликта в Украйна, заяви вчера руското военно ведомство.

Администрацията на Байдън е тази, която носи пряка отговорност за всички одобрени от Киев ракетни атаки по жилищни райони и гражданска инфраструктура в населени райони на Донбас и други региони, довели до много цивилни жертви. Белият дом и Пентагонът не реагираха веднага на тези твърдения.

Пентагонът обаче отрече твърденията на Москва, че Русия е унищожила 6 американски ракетни системи ХАЙМАРС от началото на войната.

Шрьодер изтъква в интервюто си, че бъдещето на Донбас е сложно. В традиционния промишлен център в Източна Украйна се водят тежки сражения.  "Трябва да бъде намерено решение, базирано на швейцарския кантонален модел", казва Шрьодер. Той добавя, че предстои да се види дали Путин ще се върне към предвоенната "линия на съприкосновение" при прекратяване на огъня.

Швейцария има 26 полуавтономни кантона или провинции. Решения за ключови проблеми като този с Крим, анексиран от Русия през 2014 г., биха могли да бъдат намерени с течение на времето, "може би не за 99 години, като в Хонконг, а през следващото поколение", посочва Шрьодер.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо толерираш почването на изречението с малка буква. Без достойнство ли си. Защо ми стоиш на врата. Нямаш ли друга работа. Ай сиктир
142
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много интересно млади хора троляци се възхищават на дядото и бабата...
141
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато човек прегледа форума веднага вижда че има групичка от няколко човека които използват едни и същи опорки и имат един и същ стил и метод на писане дори използват едни и същи епитети и метафори. Явно опорките им ги пущат от едно и също място. Много прозрачно и обидно за всички нас.
140
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой пръв извади нож. Войната е от осем години. Верно си бай ***.
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дребосъците от форума с малките *** какво правите бе гномчета ?
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземам повод от по долно мнение. Този който показва това и онова сам е останал без жена и без деца. Обаче тръгнал да показва на другите хора. Странна логика. Не виждат гредата в собственото си око, но виждат прашинката в чуждото. Много ми е интересно сайта защо ги толерира. ...
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 148 до 151е едно и също същество, което си започва винаги изречението с малка буква. Може би това е начин за разпознаване и плащане.
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На пък ако знаеш какво е това Гай Марий, но може да разбереш какво е това гай шамарий. От къде ви изкопават толкова неграмотни и кой би ви платил ?
135
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 146 свинята най кви4и първия път като види ножа посля я ко,,лят
134
3
 
3
 
! Отговори
мат преди 1 година
Това с ракета бръснач-R9X Ginsu на САЩ, действа срещу терористи по-осезаемо от ядрения арсенал на НАТО.
133
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да припомним "първото предложение на руснаците е най-доброто". В определен момент смисъл от преговори няма да има защото няма да има Украйна. И най така ще е най добре за човечеството, на което му истински му писна да ги занимават години наред с т.н. "украински" проблеми. Очевидно не са способни да поддържат собствена държавност и желаят да принадлежат. Познато нали...
132
14
 
9
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
мирише на руска капитулация и гнома гледа да отърве щика аля кадафи
131
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
плъховете бягат от потъващия кораб масква
130
11
 
5
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
московските бя,,,довете загряват 4е губят и реват за мир
129
12
 
8
 
! Отговори
Радон Керанов преди 1 година
С престъпния путлеристки режим не се преговаря! Война но край!
128
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кремъл вече добре знае накъде вървят нещата, войната е загубена, въпросът е какво ще са щетите.
127
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зауахирито Путин ще иска преговори. Видя какво се случи на неговия колега от Афганистан. Байдън му показа какво може и какво го очаква, ако не спре с терористичната си акция.
126
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ще има преговори се решава от американското правителство. Земенски е артист- секс кукла, която добре си изпълнява ролята до този момент и не проявява самоинициативи. САЩ е решен да си играе с украинците още дълго, практически докато обстоятелствата ги позволяват. След пречупването и разгрома на украинската армия в Донбас, попълването на резерви ще стане много трудно за Киев. Моралът на украинците пада с всеки изминат ден. Спадът в икономическата активност на Украйна ще окаже влияние също.
125
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изкуфелият пенсионер Путин видя как всеки ден украинците получават още HIMARS и сега иска преговоди дъртака
124
9
 
17
 
! Отговори
Офицер за свръзка преди 1 година
До броени дни пигмеят ще бъде неутрализиран.