Русия обвини норвежка дипломатка в русофобия

Иска да напусне страната
235
Русия обвини норвежка дипломатка в русофобия
Снимка: БГНЕС

Русия поиска поиска днес Елизабет Елингсен, норвежка дипломатка, която е обвинена в русофобски изказвания да напусне страната, предаде Франс прес. Поводът са нейни думи, произнесени на рецепцията на хотел, че мрази руснаците.

"Подчертаваме, че след случилото се, присъствието на Елингсен на руска територия е невъзможно", заяви говорителката на руската дипломация Мария Захарова. Тя уточни също, че норвежкият посланик Рун Ресейланд е бил привикан в министерството на външните работи в Москва.

В изявлението на Захарова се казва, че посланикът е бил "уведомен за настоятелно ни възражение срещу неприемливото поведение на консул Елизабет Елингсен в хотел в Мурманск на 6 юли, когато тя си е позволила русофобски и обидни изказвания".

Норвежкото външно министерство потвърди, че норвежкият посланик е бил извикан в руското външно министерство и добави, че визата на Елингсен ѝ е била отнета.

"По време на срещата нашият посланик е поднесъл отново извинения" от страна на Осло, като е подчертал, че "думите, използвани от служителката ни, не отразяват норвежката политика и нашата гледна точка по отношение на Русия и нейния народ", каза говорителката на министерството Гури Солберг. Тя уточни пред АФП, че консулът вече не се намира в Русия, без да предостави допълнителна информация.

Скандалът избухна миналата седмица след разпространението в социалните мрежи на видео от охранителни камери на хотел в град Мурманск, Северозападна Русия, където Елизабет Елингсен е заемала поста консул. На кадрите се вижда как тя гневно казва на рецепцията на хотела: "Мразя руснаците. Дайте ми друга стая, иначе няма да мръдна оттук. Как преценявате дали една стая е чиста? Знаете ли, аз съм свикнала на чисти стаи, аз идвам от Скандинавия, не съм рускиня, която чисти както може".

Генералното консулство на Норвегия в Мурманск е временно затворено от 1 юли заради "трудната", според Осло, ситуация с двустранните отношения.

Русия и Западът преминават през период на безпрецедентно напрежение заради руската офанзива в Украйна, която предизвика поредица от европейски и американски санкции срещу Москва./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: Русия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
3
 
! Отговори
САМИЯТ преди 1 година
ПУТИН РУГАЕ И СЕ ПОДИГРАВА НА ПОДЧИНЕНИТЕ СИ ! ЗАЩО ДА ВИ УВАЖАВАТ И ОБИЧАТ ? ЖИВОТЪТ ВИ ЗА РУСИЯ НЕ СТРУВА НИЩО !
150
2
 
6
 
! Отговори
МАРИЯ ЗЛОБАРОВА преди 1 година
КАКВОТО СТЕ НАДРОБИЛИ, ТОВА ЩЕ СЪРБАТЕ, АРОГАНТНИ КРЕМЪЛСКИ КУХОГЛАВЦИ
149
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Сата НАТОАко стане някакво чудо и Просията мине през Украйна ще опре в Полша и ще има сеч.Поляците ще попилеят алкохолиците.Другия вариант е да тръгне през Румъния.НАТО ще се намеси с цялата си мощ.
148
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
След Украйна, не дай си Боже, Просията заяви, че ще продължи на Запад и Югозапад. Обявена е мобилизация на 300 000 нови запасняци. Гответе се и тука да ги трепем. Само се надявам докато стигнат до нас, да са им останали само Т-34 и мосинки.
147
2
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Добре им е казала. Навремето майка ми последва баща ми на гурбет в Просията, работи там две години в посолството. Като се върна, не искаше да и се споменава за рускини. После и тука ми разправяше, как им водят руски снахи и ги назначават да си клатат краката. То само като гледаш поведението на Захарова, ти става ясно какъв е модела на поведение.
146
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До иван вазовА я си спомни за:Защо сте дошли на полята Балкански, немили неканени гости, на грозни зовете ни битки
145
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 година
За *** русофобия е ако не им лазиш в краката.
144
6
 
11
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Е че как да ви обича човек бе ? Агресори, диктатори, корупция, бандити... това са ви качествата
143
1
 
8
 
! Отговори
КОЙ ДА ТИ КАЖИ преди 1 година
ДОБРЕ ЧЕ ВСИЧКИТЕ ВИ ДИПЛОМАТИ И ЦЯЛОТО ВИ ПРАВИТЕЛСТВО СА САМО ЕВРОФИЛИ, САЩ ФИЛИ СВЯТ ФИЛИ/ТОВА ФИЛЕНЕ МИ ИДВА МАЛКО ПРОСТИТУТСКО, АМА ХАЙДЕ ЕЙ ТАКА ФИЛЕНЕ ПО РУСКИ/ТА КАК ЩЯХ ДА РАЗБЕРА КОИ СА ФОБИ- АКО ВЛЕЗЕШ В ЕДНА ДЪРЖАВА УБИВАШ РУШИШ ТОВА ПРИЗНАК НА ФИЛЕНЕ ЛИ Е, И ТАКА ЛИ ТРЯБВА СВЕТА ДА ПОКАЖЕ НА РУСИЯ КАК Я ФИЛИ?
142
2
 
13
 
! Отговори
монголоидната блядка преди 1 година
от пасольството трябваше да бъде изритана от България немедлено след като ни нарече "***"
141
3
 
11
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До иван вазовуау,пАсолството и ***...за Русия е писал...не за путин,убиващият жени и деца с мюслюлманските си "братя",чеченци и сирийци...праволславни украйнски жени и деца!...не си позволявайте да намесвате Вазов,пАсолството...вече ни обидихте с...писмеността,дал ви я...александър...за бога...грешници!!!
140
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи тя е била възмутена от хигиената в руския хотел, където е била настанена... И при това е дипломат! Представям си какво предлагат на обикновените туристи....
139
1
 
21
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Русофоби сме 80% от хората по Света.
138
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 188"Аз живея в Германия и тук на руснаците ако знаеш как им се "радват"" - ми радват им се също както и на теб. Ама си про'ст да го вденеш.
137
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, Русия не ес, та като я пре'пи'кават, да се прави, че дъжд я вали. Браво!
136
8
 
2
 
! Отговори
Открий Разликите преди 1 година
Прилича на говорителката на Гешев - Сийка.
135
3
 
10
 
! Отговори
Хахахха преди 1 година
Тая русата се изпокара с всички.
134
4
 
13
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Разбира се че има и нормални хора в Русия, но тази жена не е от тях...
133
8
 
15
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Щом като са толкова мераклии да обвиняват някого в русофобия, би трябвало да обвинят поне половината свят...трудно, но възможно...
132
11
 
11
 
! Отговори
Ааа, не! преди 1 година
Taя норвежка какво ли знае за норвежките хотели? Норвежките били чистили по-добре стаите там??? Та там норвежка камериерка няма. Те само повръщат в стаите, защото са еманципирани.