Сложните отношения Ердоган-Путин: От атомна централа до зенитни комплекси

Срещата в петък ще бъде втората между руския и турския лидер за по-малко от месец
101
Сложните отношения Ердоган-Путин: От атомна централа до зенитни комплекси
Снимка: БГНЕС

Докато турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският президент Владимир Путин ще се срещнат в Сочи в петък, около 20 000 руски и турски работници и специалисти в Аккую, на средиземноморското крайбрежие на Турция, продължават работата по проекта, определян от анализатори като най-големия строеж на атомна електроцентрала в света.

Според турските медии през тази седмица руската държавна енергийна компания "Росатом" е превела първите 5 млрд. долара от очакваните 20 млрд. долара, което за момент е подкрепило сриващата се турска лира. Надали обаче икономическите, геополитическите и вътрешнополитическите проблеми, пред които е изправен Ердоган в условията на финансова криза, регионална война и предстоящи президентски избори, имат лесно решение, пише в свой коментар за Ройтерс Питър Апс.

Още по темата
Срещата в петък ще бъде втората между руския и турския лидер в рамките на по-малко от месец, след срещата им на 19 юли в Техеран с иранския им колега аятолах Али Хаменей. Гледката на лидера на НАТО, който споделя една платформа с двама врагове, които Вашингтон иска да изолира, беше особено разочароваща за администрацията на американския президент Джо Байдън.

През последните години отношенията между Турция и Запада се влошиха, тъй като Ердоган започна да води по-независима и настъпателна външна политика.

Анкара и нейните проксита се сражаваха с тези на Русия в Сирия и Либия, турски безпилотни самолети взривяваха руски танкове в Украйна, а антипутински настроени руснаци се заселиха в Истанбул, при все че Ердоган открито приема Москва като източник на храна и енергия.

Сделката от миналия месец, сключена с посредничеството на ООН и Турция, за деблокиране на доставките на зърно от украинските черноморски пристанища, беше явен успех за тази политика, като Ердоган и външният министър Мевлют Чавушоглу се възползваха от сравнително добрите си отношения както с Москва, така и с Киев.

Първата пратка зърно след инвазията отплава в понеделник за Ливан, приветствана като пробив, който може да смекчи нарастващата световна продоволствена и икономическа криза. Телевизионният канал CNN Turk предположи, че сделката може да осигури на Турция достъп с отстъпка до зърнени култури от Русия и Украйна.

Това може да разтревожи останалата част от гладуващия свят, но ще бъде новина за Турция. Официалните данни сочат, че годишната инфлация в страната е почти 80 %, а Ердоган многократно отказва да обмисли повишаване на лихвените проценти. Правителството твърди, че иска да възстанови баланса на икономиката чрез увеличаване на износа, но рязкото покачване на цените на храните и горивата, които трябва да се плащат в чуждестранна валута, рискува да попречи както на това, така и на възстановяването на приходите от туризъм след пандемията.

Дори и с притока на руски пари тази седмица лирата спадна до най-ниското си ниво след валутната криза през декември 2021 г., като загуби около една четвърт от стойността си през тази година. Цената на застраховането на турския дълг в чуждестранна валута на пазара на суапове за кредитно неизпълнение също е на рекордно високо ниво, тъй като инвеститорите се притесняват, че Анкара може да последва Русия и Шри Ланка и да не успее да извършва плащания.

Перфектна икономическа и политическа буря

Тъй като през юни 2023 г. в Турция ще се проведат президентски избори, справянето с кризата с разходите за живот ще бъде от основно значение за шансовете на Ердоган да бъде преизбран. След като оцеля при опита за преврат през 2016 г. с помощта на полицията и верни части от армията, неговата ислямистка партия ПСР неочаквано загуби контрола над Истанбул и Анкара на общинските избори през 2019 г. в полза на опозиционната партия. Кой ще се изправи срещу Ердоган догодина все още не е ясно, както и какво би направил турският лидер ветеран, ако е предвидимо, че ще загуби. Намаляването на разходите и осигуряването на достъп до храни и енергия изглежда все по-актуална тема във външната политика. По време на срещата на високо равнище между Русия, Турция и Иран в Истанбул миналия месец беше обсъдено използването на местни валути за извършване на покупки една от друга, заяви Путин пред репортери след нея.

Разговорите тогава бяха засенчени от опитите на трите страни да намерят общ език относно потенциално турско военно нахлуване в Сирия, но според информацията е било обсъдено използването на турската лира за покупки на ирански и руски нефт и газ - ход, който очевидно би бил от полза за Анкара, но също така би спомогнал на Москва и Техеран да избегнат американските санкции.

Нито една от тези теми на преговори не изглежда лесна. Дори когато се съобщаваше за движение на парите за турско-руската атомна електроцентрала в Аккую, дъщерното дружество на Росатом Akkuyu Nukleer заяви, че е прекратило сделката с турската фирма IC Ictas в полза на конкурента TSM Enerji. Това предизвика правно оспорване от страна на първия изпълнител, като турското министерство на енергетиката заяви, че работи за разрешаването му.

Това би могло да забави проекта, за който се очаква да осигури около 10 % от потреблението на електроенергия в Турция с първия реактор, чието пускане в експлоатация е планирано за следващата година.

Руско-турските отношения очевидно остават сложни, като явните и по-скритите позиции са рутинни. В Техеран Ердоган демонстративно накара Путин да чака пред репортерите в продължение на няколко минути на съвместна изява, реферирайки към посещението му в Москва през 2020 г.

През миналия месец Русия временно спря доставките за Турция по газопровода Turkstream, което беше оправдано от руската газова компания "Газпром" като "профилактика", но беше възприето от търговците на петрол като признак на руско раздразнение от евентуалното съгласие на Турция с членството на Швеция и Финландия в НАТО.

В отношенията със Запада обаче остават белезите от първоначалния отказ на Ердоган да се съгласи с това - засилва се съпротивата на Конгреса на САЩ срещу продажбата на американски изтребители F-16 на Турция, а на пресконференция в Истанбул се разрази спор между министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу и германската министърка Аналена Бербок относно напрежението с Гърция, както и относно състоянието на човешките права в Турция.

Това може да не притеснява Ердоган и хората около него - разногласията със Запада не вредят на политическата му електорална база, както се вижда от противопоставянето му на водената от САЩ инвазия в Ирак през 2003 г. Междувременно успехът на турските безпилотни самолети "Байрактар" и други безпилотни летателни апарати насърчи Анкара да вложи повече средства в собствените си изтребители от пето поколение - въпреки че този проект също е затънал в дългосрочни разногласия както със западните, така и с други оръжейни фирми.

Русия може отново да се наложи като потенциален партньор за този изтребител - въпреки че щетите, нанесени на отношенията с НАТО от закупуването от Анкара на руски зенитни ракети С-400, може да направят тази опция една от тези, които Турция предпочита да пренебрегне, освен ако не види определен потенциал, особено за износ на изтребители.

Всичко това поставя на карта много неща в петък, когато Ердоган и Путин ще се срещат - желаещи да изградят свят, в който те и народите могат да правят каквото поискат, но и двамата гледат на външната политика през призмата на собственото си оцеляване.

(БГНЕС)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 година
На вашите екрани - на бойко брат му (ляво) и на бойко началника (дясно)
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомнете си, Путин каза: "Още не сме започнали".
34
1
 
2
 
! Отговори
Батут преди 1 година
Бербок да скача на батут да се сгрее!
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия има интерес да продава по-малко на по-високи цени. Така има по-малко разходи за производство и по високи доходи. Доходите на Русия от европейския пазар са рекордни. Русия продава по-малко, но многократно по-скъпо.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 47 "Ако сте се нахранили добре, изкъпали сте се, ако в дома ви е топло и уютно - значи сте родени в Русия. Провървяло ви е със страната" Хихихихи. И откъде ни го написа това? :))))
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сте се нахранили добре, изкъпали сте се, ако в дома ви е топло и уютно - значи сте родени в Русия. Провървяло ви е със страната.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, няма да ни е студено. ЕС могъщ.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40 Европейците са предоволни от своите правителства, и засега миришат нормално. Поне като миткам между Париж и Мюнхен не усещам разлики. Французойките ухаят все така приятно на скъпи парфюми. Във ваше село как е? Там девойките на какво пахнет? :)))))
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на енергията скача драстично. А енергиите са в основата на производството. В цяла западна Европа. Разходите за производство растат драстично. Работодателите са принудени да освобождават стоката наета от пазара на труда и да търсят варианти за наемане на по-евтина стока.
27
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Приходите на Русия във валута за първата половина на тази година са се удвоили в сравнение с първото полугодие на миналата година.
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа в Русия подкрепя управляващите и специалната операция в Русия. А как е в Еропа, европейците миришат ли на пот? Доволни ли са от демократичните си правителства?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Край! Решено! Европейците ще се скъсат от смях, ако имаха възможност да прочетат какви руски опорки се вихрят в България.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ZV "Фабрики ли откриха в България, стандартът на живот ли се вдигна?" И двете. Ти да не живееш на Запад (като повечето русофили) , та не знаеш, че е така? НАскоро Либхер трети завод откри в България. Нещо не си ли чул, или по Раша Тудей такива неща няма?
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е просто: ако можеха, щяха да си прегризат един на друг гърлата, но понеже и двамата ЯКО са го закършили, се налага да работят заедно, пък кой когото надцака "далеч от дома". Интересното е, че уж Турция строи АЕЦ, пък Росатом им плаща парички :)))) Явно инфлацията много ги е подхванала ***.
22
8
 
3
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Много се развъдихте брюкселските хомозелки
21
8
 
4
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Евроатлантиците освен да се дрогирват и да правят паради за друго не стават. Третополови психично болни същества.
20
7
 
5
 
! Отговори
ZV преди 1 година
До дрогирания, който ми ползва никът. Ти си последствие от 32 г. демокрация и евроценности.
19
1
 
6
 
! Отговори
Ерджолан преди 1 година
По стара турска традиция "интереса клати феca"! Ердоган се опитва от две и повече крави да суче докато не улучи на бика коpaвото, после вече ще е късно.
18
10
 
7
 
! Отговори
ZV преди 1 година
Ще ми кажат ли евроатлантиците, с какво точно западът помогна на България? Освен да ходят еврофилите в богатите държави и да слугуват на западняците. Фабрики ли откриха в България, стандартът на живот ли се вдигна? Само ви изпращат за зелен хайвер. Къде са изтребителите ф16, къде е газът?
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ZV- И ДВЕТЕ