Африканските мигранти от Русия - хибридна операция за дестабилизирането на НАТО

Те се опитват да влязат незаконно на полска земя
66
Африканските мигранти от Русия - хибридна операция за дестабилизирането на НАТО
Снимка: БГНЕС

Полските власти съобщиха вчера за промяна на тенденциите в миграционните потоци по границата с Беларус. Мнозинството от мигрантите, които искат да влязат незаконно на полска земя по този маршрут, вече не са хора от Близкия изток, а африканци, пътували първо до Русия.

Правителството посочи, че тези африканските мигранти се делят на две основни групи. Едните само са преминали през руската територия, а другите са били там по-дълго време. Русия, също като Полша, е съседка на Беларус. Москва и Минск се намират и в тесен политически съюз помежду си.

В изявление, изпратено до Асошиейтед прес чрез имейл, полското правителство посочи, че тези мигранти са част от "хибридна операция, целяща дестабилизирането на източния фланг на НАТО".

От миналото лято към границите на Литва, Полша и в по-малка степен на Латвия започна засилено движение на миграционни потоци от Беларус. И трите страни са разположени по източната периферия на НАТО и ЕС.

Те се опитаха да накарат мигрантите да се откажат от опитите си да преминат границата, като ги задържаха или изтласкваха обратно на беларуска земя. Полша наскоро завърши изграждането на висока стоманена ограда по 186-километров участък от сухоземната си граница с Беларус.

Правозащитни организации разкритикуваха Варшава и Вилнюс за отношението към мигрантите с мотива, че сред тях има и хора, които бягат от преследване и според международното право могат да кандидатстват за убежище.

Европейските лидери обвиняват беларуския президент Александър Лукашенко в създаването на нов, изкуствен път за миграцията с цел да бъде дестабилизиран ЕС. Правителството на премиера Матеуш Моравецки заяви, че според него отговорност за това носи не само Минск, но и Русия, предвид съюза ѝ с Лукашенко.

В началните етапи на кризата хората, опитващи да влязат в ЕС през Беларус, бяха основно афганистанци, сирийци, иракски кюрди и други от Близкия изток. След огромния наплив, започнал миналото лято и продължил и през месеците след това, Евросъюзът се намеси и предприе действия за ограничаването му, включително като накара Ирак да спре преките полети до Беларус. Тези мерки в крайна сметка дадоха резултат и миграционният поток намаля.

Той обаче така и не спря изцяло. Впоследствие стана така, че този приток беше "засенчен" от далеч по-големия брой на украинските бежанци, които бяха радушно приети в Полша след началото на руската инвазия в Украйна през февруари.

Отделът за национална сигурност към канцеларията на полския премиер заяви за АП, че по текущи данни на полската Гранична охрана мигрантите, които се опитват да влязат незаконно през полско-беларуската граница, в момента в огромната си част идват от страните от Африка на юг от Сахара.  

Те "притежават руски визи и именно през Русия стигат до Беларус", добави отделът.

"Визите им са издадени за работа или обучение, но според показанията, събрани от Граничната охрана, те никога не са възнамерявали да ги използват за тези цели, а само за да ги отведат по този път на миграцията. Същевременно руската администрация улеснява процедурите за получаване на виза", заяви правителството. "Освен мигрантите има и хора, които са пребивавали в Русия по-дълго време."

"Действията, предприети от Русия и Беларус, потвърждават, че този изкуствено създаден път на миграцията се контролира и координира от тези два режима и можем да очакваме, че в бъдеще тази хибридна операция, целяща дестабилизирането на източния фланг на НАТО, ще се провежда все по-усилено", допълни то.

По данни на Граничната охрана през юли е имало 914 опита за незаконно влизане в Полша от Беларус. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Хюго Бос преди 1 година
На фронта да ги пращат!
50
4
 
0
 
! Отговори
necromant преди 1 година
съвсем скоро есср ще рунхе завинаги, както това стана със ссср, всички имперски съюзи са обречени на разпад и забрава..
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами завързаха войната в Сирия за да потекат потоците мигранти към Европа, сега започнаха с Африканците. Искат да разрушат стара Европа и да си направят Евразийския съюз "от Лисабон до Владивосток".
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия поляците докато не ги омаризят няма да се успокоят.
47
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците сами си го набиват,, тия като теглят по няколко на дашните наташки и след 9 месеца половин русия ще са мулати
46
0
 
9
 
! Отговори
ехааа преди 1 година
Преди дни шефа на Полското външно разузнаване е бил принуден да подаде оставка след като е бил ;сготвен; от Руските служби
45
4
 
17
 
! Отговори
факт преди 1 година
Лудостта масово превзема фашистка Европа.
44
2
 
15
 
! Отговори
Петров преди 1 година
нато не може да бъде дестабилизирано. желязната българска натовска армия с шест съветски изтребителя и ангел "рамбо" джамбазки като щурмовак са гаранция за натовската мощ.
43
4
 
21
 
! Отговори
Коментар преди 1 година
А стотиците хиляди нигри като толкова години преплуват Средиземно море с кораби и лодки и на бреговете в Гърция,Италия,Испания,Франция и т.н. ги посрещат с отворени обятия,цветя и рози какви са?Те не са хибридна война значи!?Мухаха!Пак Путин им виновен на толерастожендеразстите!
42
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аххаахахаххахахахх. Значи Меркел и цялата *** от Брюксел са част от хибридната война на Русия
41
10
 
19
 
! Отговори
САМО В РУСИЯ преди 1 година
САМО МОЩНА, СВОБОДНА И ДЕНАФИЦИРАНА ИКОНОМИКА КАТО РУСКАТА МОЖЕ ДА ПОЕМЕ ХИЛЯДИТЕ ГЛАДНИ И ЖЕЛАЕЩИ ПО ДОБЪР ЖИВОТ АФРИКАНСКИ МИГРАНТИ- ОСТАНЕТЕ В РУСИЯ- НАЦИСТКА ЕВРОПА ЩЕ ВИ ИЗПОЛЗВА, ЩЕ ТРЯБВА ДА РАБОТИТЕ ДЕНОНОЩНО, А ТАКА РУСИЯ ЩЕ ВИ ПРИЮТИ В СЪРЦЕТО СИ. В РУСИЯ Е БЪДЕЩЕТО ВИ- КАТО СЕ ЧУЕТЕ С ВАШИТЕ БЛИЗКИ ИМ КАЖЕТЕ ЧЕ ЕВРОПА Е ФАЛИРАЛА И ИСКАТЕ ДА ВИ ДОЙДАТ НА ГОСТИ В РУСИЯ.
40
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия и Беларус никой няма да ги остави да лежат на социални помощи и да реват за права, затова бягат на Запад.
39
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АФРИКАНСКИТЕ МИГРАНТИ ДА ОСТАНАТ В РУСИЯ- ТАМ ЩЕ ИМ ОБЯСНЯТ ЧЕ В ЕВРОПА Е ГЛАД, РАЗРУХА И НЯМАТ РАБОТА В ТАЯ НАЦИСТКА ОБЕДИНЕНА ЗАПАДНА ОБЩНОСТ, А ДА ОСТАНАТ В БОГАТА И ПРОСПЕРИРАЩА РУСИЯ. ТЯ Е СТРАНА С НЕОБИКНОВЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ- РУСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ СА СЕ САМОНАПРАВИЛИ САМИ САМО ЗА 4/8 ГОДИНИ И ЕТО ТИ ВЕЧЕ МИЛИОНЕР МИЛИАРДЕР/ В ОГРОМНОТО МНОЖЕСТВО ПОЛУ ИЛИ ПЪЛНИ СИРАЦИ ОТГЛЕДАНИ В МАЛКИ СЕЛИЩНИ ОБРАЗОВАНИЯ- ДАЖЕ НЕ СА ИМАЛИ И КАКВО И КОГО ДА НАСЛЕДЯТ- ТЕ ТРЪГНАЛИ КЪМ ТОЯ ФАЛИРАЛ ЗАПАД.
38
1
 
13
 
! Отговори
0808 преди 1 година
На зла круша, зъл прът. Умният ще се сети.
37
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕ ЕМИГРАНТИТЕ НЕ СА РАЗБРАЛИ ЧЕ СА СТИГНАЛИ В РУСИЯ- АКО БЯХА РАЗБРАЛИ ЩЯХА ДА ОСТАНАТ- ТАМ В РУСИЯ СА НАЙ ЧОВЕКОЛЮБИВИТЕ ХОРА И ПОЛИТИЦИ- ТЕ НЕ УБИВАТ, НЕ РУШАТ- ТЕ САМО ХОДЯТ ПО СВЕТА ДА ОСВОБОЖДАВАТ И ДЕНАФИЦИРАТ.
36
17
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Никакво допускане на руски и турски *** в ЕС!
35
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва 914 опита за незаконно влизане в Полша от Белорусия са способни да дестабилизират източния фланг на отан. Тъжна констатация. Оказва се, че да дестабилизираш отан е от лесно по-лесно.
34
11
 
21
 
! Отговори
??? преди 1 година
И кое му е лошото да се дестабилизира НАТО???Нали западняците се радваха като се разпадна варшавския договор??
33
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Принципа на Русия е ако може на някого да направи мизерия или гадост задължително я прави, такава е природата на тая страна.
32
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то ясно,че вече използват мигрантите за дестабилизация.Е като имат руски визи,да ги връщат в Русия или със самолет до Африка.От Африка да си ходят с визите в Русия.А Рашков колко мигранти изпусна не е работа,всеки ден влизат без проблем,от време на време като катастрофират ги откриват или случайно вътре в страната.Не знам как още има места в бежанските центрове.