Ердоган потвърди: Турция плаща за газ на Русия в рубли

Той не уточни обема на бъдещите транзакции
6 авг 2022 20:23, Нели Христова
106
Ердоган потвърди: Турция плаща за газ на Русия в рубли
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че доставките на руски газ за Турция ще бъдат плащани в рубли, съобщават днес турските медии, цитирани от Франс прес.

"Положителен аспект от нашето посещение в Сочи, е че се договорихме с г-н Путин за рублата. Ако Господ даде, нашата търговия в рубли ще донесе ползи и за Турция, и Русия", каза Ердоган пред журналисти в самолета при завръщането си снощи от срещата с руския президент Путин, състояла се вчера в Сочи. Това предаде БТА.

Двамата президенти са се договорили доставките на руски газ за Турция да бъдат "частично плащани в рубли", съобщи руският вицепремиер Александър Новак снощи.

Ердоган не уточни обема на бъдещите транзакции в рубли.

Русия се опитва от месеци да наложи своята валута в международните разплащания на фона на безпрецедентните икономически санкции на Запада срещу Москва заради нахлуването й в Украйна, отбелязва Франс прес.

Въпреки че бързо осъди руската офанзива, Турция избра неутралитет и не се присъедини към западните санкции срещу Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
0
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Това е ържава балансьор, тя е винаги в златната среда!Налага се да го прави, защото 80 000 000 население треба да се храни!Въпросът е ние какво правим и учим ли се от съседите ни !?Аз например съм пестелив на тока, водата и т.н. но въпросът е че не бива да се отказваме лесно от руски газ, да го намалим да, но не и отказ, това ще е зле за нас!
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция не е в ЕС.Ако иска да плаща в замундска валута.
78
3
 
0
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
По добре, отколкото да я горят газта, защото сега това правят.
77
1
 
5
 
! Отговори
А после ще преди 1 година
препродава същия този газ на двойна цена и всички евролиберасти ще пищят от удоволствие, че газа вече е демократичен и ще плащат и ще прославят султана...Евроценности, сър!
76
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато НАТО и Русия, с любезното съдействие на Зеленски, си разделяме Украйна на две, некои бунаци се заблуждаваха, че НАТО е противник на Русия. Помислила си раята, че олигарсите ще си организират война в името на свободата, хахаха. Надявам се проатлантиците и русофилите осъзнават, че вместо да излязат да протестират срещу войната те пригласяха на едните или другите. Пригласяхте на цирка създаден от онзи 1% от който уж се възмущавате. ;)
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ситуацията ще е, хартия за газ, с тая инфлация на турската лира.
74
0
 
1
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Рублата никога в нейната история не е била 125$.
73
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 89 Нане ВутеНяма си защото тамв няма НПОта на онаяМърша сорос да финансира такиваБоклуци
72
2
 
10
 
! Отговори
Не ни подценявайте. преди 1 година
Аз не разбирам. Когато отидеш в агенция за недвижими имоти, цените са в евро. Хем си в България, хем лева е официален. Защо газа да не се изчислява в рубли?
71
3
 
9
 
! Отговори
Смях горчив преди 1 година
Заради егото на плюшения ястреб Асен Василев и за Киро, дето баща му бърка жълтите павета с родителска среща, само ще мизеруваме и злобеем. И двете дейности са част от националната ни характеристика. Но малко разум, няма да ви е излишен.
70
4
 
8
 
! Отговори
мозък-личинка преди 1 година
Предлагамна дърдоковците които искатда се "откачат" от Газпром, ведага да се откачат и от Софийска вода, Електрохолд, веригите за храна, здравната каса и градския транспорт, монопола на плажа и любимия ресторант. Така ще е по-убедително, ще си се върнете в Козия рог, битово. Чухте ли кокони-атлантички и киряковци-анализатори?
69
3
 
9
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 година
Бедните турци, те си нямат корифеи на атлантизма като Бабикян, Инджев, Дайнов, Надето, Ленчето, Катето, Мони и Вики, и безброй полайващи от сутрин до вечер Десита, Ккита и Мимета. Корифеи на кариеризма и подмазването.
68
2
 
7
 
! Отговори
Ум царува.. преди 1 година
Ум царува, ум робува, ум патки пасе. А за България ще добавя, Ум ще Мизерува...
67
1
 
1
 
! Отговори
Ха,Ха преди 1 година
До 1234Че тя сега заплатата е на ниво средна африканска държава. Ти като не си русофил, а байденомил-слугил от село, това не го знаеш.За заплата гавари, малката личинка.
66
8
 
2
 
! Отговори
ЕРДОГАН СЕ СМИЛИ преди 1 година
Над Путин......
65
1
 
5
 
! Отговори
до 76 преди 1 година
До Е- Не ползвам рубли, нито ги знам как изглеждат. Нито ползвам турски лири, украински гривни, юани, канадски долари. Нито съм русофил. Но ако ми потрябват за да отоплявам и изхранвам семействито си ще си обменя каквото ми трябва без проблем. Други въпроси?
64
12
 
6
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Кажете бе русофилчета, що искате да докарате България до ниво на комунистическа Куба с 12$ заплата.
63
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питам що децата на русофилите предпочитат запада, те не ми отговарят.
62
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ква стана тя сега? Нали уж трябваше да наказваме Русия? Да я докараме до просешка тояга? А цяла Европа, а сега и Турция почнаха да ползват Руската валута.
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердоган е тарикат върти бизнес и с двете страни не е като наште кавали