Диалогът между САЩ и Китай се губи, следващата стъпка е конфликт

Политолог: САЩ може да остави Украйна като приоритет на Европа
9 авг 2022 20:07, Анисия Иванова
33
Диалогът между САЩ и Китай се губи, следващата стъпка е конфликт
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отношенията между Пекин и Вашингтон се оказаха силно застрашени от посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе. Регионът на Тихия океан е с много по-размити граници и по-непредвидим от конфликта в Украйна. Китай може неочаквано да втвърди политиката си спрямо Тайван и така да получи пряк достъп до западното крайбрежие на САЩ. Ако кризата покрай острова продължи да се задълбочава, е възможно Вашингтон да насочи вниманието си към Пасифика и да остави Украйна като приоритет на европейските си съюзници. Това коментира политологът Искрен Иванов в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Диалогът между САЩ и Китай започва да се губи. Китай прекрати сътрудничеството си със САЩ в ключови сфери като отбраната, научните инвестиции, което говори, че позициите им започват да се раздалечават. Когато няма диалог, следващата стъпка е конфликт.", коментира той.

След посещението външната политика на Китай спрямо Тайван рязко ще се промени, особено с оглед американското присъствие в региона.

В дългосрочен план Тайван може да остане в условията на икономическа и военна блокада, а Китай ще продължи да засилва натиска върху острова. САЩ може да отстъпят от някои от ангажиментите си спрямо Тайпе, тъй като голяма част от американсите политици са против директна намеса, каза Иванов.

Ако Белият дом реши да възприеме по-твърд курс спрямо Пекин, това би довело до военен конфликт между двете държави, защото Китай "не би толерирал разполагането на тежко въоръжение по границите си".

Посещението е на изключително високо ниво, което също е проблематично за Пекин, защото може да се приеме като заявка за признаването на независим Тайван, каза Иванов и напомни, че председателят на Камарата на представителите е следващ в линията на наследяване на властта в САЩ след президента и вицепрезидента. Ангажиментите на Вашингтон към Тайпе в момента също така са несъвместими с политиката на редица администрации в Белия дом.

"Нито една западноевропейска държава не е признала Тайван, САЩ също, и това е причината напрежението да ескалира толкова бързо.", каза още експертът.

Икономиките на САЩ и Китай са силно свързани и налагането на всякакви едностранни санкции ще нанесе щети и на двете страни, предупреди Иванов.

Посещението на Пелоси може да се разглежда и като демонстрация на силата на жените в световната политика и феминистка солидарност. И Пелоси, и президентът на Тайван Цай Инг-вен знаят, че срещата им ще подразни Пекин, който не приема подобни ценности, коментира Иванов.

Ако се тръгне към някаква роля на НАТО в Тихия океан - каквито обвинения отправят Русия и Китай към САЩ - това може да доведе до глобален военен конфликт, тъй като в подобна ситуация алиансът вероятно ще включи Япония и Южна Корея, смята Иванов.  

В коментар за стратегическите контакти между Русия и Китай, Иванов заяви, че там може да се очаква единствено задълбочаване на връзките.

"Китай ще се превърне в нещо като икономически двигател на този колективен формат, а Русия ще бъде огромният ядрен чадър, който ще дава рамката. С избирането на Джо Байдън, преходът към двуполюсен модел приключи."

Защо Южна Корея посрещна доста хладно Пелоси и какви други последствия може да има след посещението ѝ в страните от региона може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
2
 
! Отговори
History преди 1 година
До ИсториятяНе знам кои 14 държави е победила Русия през 1922г., но знам че е загубила войните които започва през тази година от Полша и Финландия.
28
5
 
7
 
! Отговори
Историятя преди 1 година
Русия през Гражданската война през 1922 год. издържа и победи 14 държави и сега ще победи, макар и с жертви. Мислете му вие софиянчета, че парното ви няма да работи.
27
6
 
5
 
! Отговори
КГБ преди 1 година
Бай Дън е вербуван агент на Путин. Никой последните десетилетия не е нанесъл толкова вреди на САЩ!
26
4
 
12
 
! Отговори
Каспър преди 1 година
В множество сериозни международни анализи на водещи политолози, които не се споменават у нас се твърди:Че до 2030 година САЩ ще се разпадне на 5 самостоятелни държави, тъй като етническите, социални и икономически проблеми в страната, са вече . . .непреодолими !
25
15
 
7
 
! Отговори
Не вярмам преди 1 година
Китай и Щатите имат икономики. Няма да ги пожертват за политически цели. С политика и гола слава се занимава Путин.
24
18
 
5
 
! Отговори
Селим Селим преди 1 година
снощи антоновския мост бум днес авиобаза в крим бум да се готви и кремълГОРНИТЕ ОБЕКТИ НЕ СА В КИТАЙ
23
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
снощи антоновския мост бум днес авиобаза в крим бум да се готви и кремъл
22
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
много т..ъп журналист... Китай за разлика от руските ват,,ници знае колко му е силата и преди да сложи ме4а на световните везни на равновесието първо ще си осигури ме4 ... разбирай що годе нормален ядрен паритет поне със сащ и минимум 4 а по вероятно 6 самолетоноса4и ... неща който няма поне за сега ..а другото е драсканици на пропаганд одела на руската дри,,сня
21
7
 
16
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До Анонимен 17 Абе, това соросопитекантропите хем сте празни от към черепно съдържание, хем сте и неграмотни. Стотина студенти на Тян Нан Мън изяли по няколко шамара и веднага - "Хиляди избити" ! Баси елементарните амеби!
20
10
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Така е. Истинската евентуална война е между Китай и САЩ,а не между проамериканска Тръмпова Русия и проруска и Путинова Северна Америка. Проблемът на САЩ е колонозаторството,а отговорът на Китай е отмъщението на колонизираните. САЩ са в същата сконфузена ситуация,в която се намират и "великите" славяни Руснаци,които се залибиха със същото гадже на САЩ-Турция. Мисля,че САЩ,Русия и Турция,ала и Гърция са аут от Бъдещето. Престъпленията трябва да бъдат изплатени
19
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ са регионална сила. При това фалирала. ЕС и това не са.
18
8
 
28
 
! Отговори
Ариф преди 1 година
Че има ли страна с която САЩ да не е била в комфликт
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Αδ
16
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки помним как Дън си изми ръцете с кръв през 89-та година на площада Тянанмън, изби хиляди студенти
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Если драка неизбежна - Путин будет бить первым" - Си Цзинпин
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС да наложи санкции на Pink Floyd и на Роджър Уотърс, без визи за ЕС, да не могат да си купуват от бутиците на Шанз Елизе.
13
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай ще смаже американския флот и самолетоносачите без проблем, но не може да се защити от ядрен удар на САЩ. В това отношение може да му помогне единствено Русия.
12
3
 
0
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Бегай, шнорхел:))рошавия бес е позиция:)))
11
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това си беше Пълна провокация на САЩ с това " посещение"!!! Америка какво очаква след този ход??!
10
7
 
18
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
По CNN, Роджър Уотърс им каза,едно към едно,какво представляват точно краварите.Най болезнените истини са били орязани,ъфкорс.Фъкинг мадърфакърс.