САЩ с нова оръжейна помощ за Украйна, този път за $1 милиард

Това е най-големият пакет от началото на войната
205
САЩ с нова оръжейна помощ за Украйна, този път за $1 милиард
Снимка: БГНЕС

САЩ обявиха, че ще предоставят нова оръжейна помощ за Украйна. Тя ще бъде на стойност 1 милиард долара - най-големият пакет от началото на войната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на отбраната на САЩ.

Оръжейната помощ от запасите на Пентагона ще отиде за украинските въоръжени сили. Това ще стане в момент, когато Русия прехвърля войски и военна техника към окупираните от нея пристанищни градове в Южна Украйна, за да спре украинска контраофанзива, предаде БТА.

Още по темата

Новата американска оръжейна помощ за Украйна включва допълнителни ракети за вече предоставените ракетни системи за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) и системи за противовъздушна отбрана NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), 75 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, предназначени за западни артилерийски системи, с каквито Киев вече разполага, системи за минометен огън, противотанкови ракети "Джавлин", както и други муниции и военна техника, съобщи Франс прес.

Според представители на администрацията на президента Джо Байдън и на въоръжените сили на САЩ HIMARS играят ключова роля в опитите на украинската армия да попречи на руските войски да превземат още територии, отбелязва АП.

С новия пакет оръжейната помощ, предоставена от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, ще достигне около 9 милиарда долара. От август миналата година Пентагонът е предоставил общо 18 пъти военна техника от своите запаси на украинските въоръжени сили, посочва АП.

"На всеки етап от този конфликт ние сме фокусирани върху това украинците да получат това, от което се нуждаят, в зависимост от променящите си условия на бойното поле", каза заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал.

Очаква се новата помощ да пристигне при украинските въоръжени сили по-бързо от предишни пакети, тъй като идва директно от запасите на Пентагона.

През последните четири месеца от избухналата преди близо половин година война Русия се е съсредоточила върху превземането на Донбас. Руските въоръжени сили постепенно напредват в промишления регион в Източна Украйна, а на други места се опитват да спрат украинската армия с ракетни удари, отбелязва АП.

Поредният пакет американска оръжейна помощ за Украйна не включва нови HIMARS.

Колин Кал припомни, че това са системи с прецизно насочване, предназначени за поразяване на конкретни мишени. Украинските въоръжени сили нямат нужда от стотици HIMARS, за да постигнат съответния ефект, към който се стремят, обясни той.

Съединените щати вече предоставиха на Украйна 16 HIMARS, припомня АП.

Колин Кал заяви още, че САЩ и съюзниците им все още преценяват дали да доставят военни самолети на Украйна. "Не е изключено западни самолети" да бъдат част от по-нататъшни пакети оръжейна помощ, отбеляза той.
В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски почти всеки ден призоваваше Запада да даде военни самолети на страната му, за да може тя да защитава своето въздушно пространство. Съединените щати и други държави от НАТО обаче не изпълниха молбата на Зеленски поради опасения, че е възможно да се окажат по-директно въвлечени във войната в Украйна, отбелязва АП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства новата оръжейна помощ, предназначена да промени хода на конфликта, съобщи Франс прес.

В комюнике той обеща Съединените щати да продължат да се координират с Украйна, за да засилят позицията й "на масата за преговори".

По оценки на Колин Кал от началото на конфликта са били убити или ранени между 70 000 и 80 000 хиляди руски войници, съобщи Ройтерс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, определено 1 млрд е повече от ония 40 млрд от май месец. Инфлация яко )))
166
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХА-ХА-ХА!!! Крим гори! Обаче това се дължи на "неспазване на мерките за пожарна безопасност"! Сигурно пак някой руски войник си е изхвърлил неугасения фас на ГСМа на летището! Бе многл пушат тия *** бе!!!
165
1
 
7
 
! Отговори
Пожарникар преди 1 година
Гасим огън с бензин. Мир се договаря на маса и разговори, отстъпки и компромиси.. целта на една война е била винаги да бъде водена, колкото се може по-дълго $$$. Войната е доходоносен бизнес и за двете страни, нормалните, които в повечето случаи са против всякакав вид агресия, плащат сметката накрая.
164
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин Голям майтап. САЩ първо наляха пари за да разцепят Украйна и сега наливали пари за да й пазят териториалната цялост. И един мармот завива шоколада. Русия се намесва защото САЩ вече се намесиха в Украйна, а този договор беше именно да се пази Украйна от САЩ, в замяна на което ядрените оръжия бяха изтеглени по-далеч от Запада.
163
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да си оправят проблема с бездомните раздават пари за оръжия на вятъра.
162
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 163 Сложих ти плюс по погрешка защото помислих че това е твоето мнение и чак на края разбрах но след като се обърках. Ей така ни заблуждавате нали сме на възраст. Не е честно.
161
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такъв ангажимент Украйна е в Европа а САЩ в Америка. Има Ангажимент НАТО да не се разширява но има 5 вълни на разширение. Косово защо го оцепиха с война какви са тея двойни ангажименти айде моля те
160
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До ЯСАЩ си изпълняват задълженията по договора за гарантиране на териториалната цялост на Украйна.
159
3
 
0
 
! Отговори
Я преди 1 година
В замяна на какво?
158
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сащ имали дали а полза никъква, само повече убити но американците това искат
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Който не може да коментира статията защото дори не я е чел, коментира Коментатора, когото е прочел и даже цитира Коментатора. А цитата е много правилен.
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния що не коментираш статията щото не ти изнася. САЩ какви са милиарди дават за убийства то е бетер тероризъм тия оръжия да не би да са детски играчки.
155
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долния не ме забърквай в твоето мнение като ме цитираш с цел да получиш лайкове за цитата тоест за моето мнение което цитираш на мой гръб и за моя сметка .Твойта сметка да не се окаже крива.
154
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 162 "Понеже статията завършва с отчет за загиналите русначета, което явно е целта на даването на оръжия да избиват руски хора" Въоръжените руски терористи не са "хора", а терористи.
153
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже статията завършва с отчет за загиналите русначета, което явно е целта на даването на оръжия да избиват руски хора. Но има едни закони на физиката че на всяко действие има равно по големина и противо положно по посока противодействие. САЩ като праща оръжия срещу Русия да не си мисли американския народ че е много далече. Може да им падне астероид ха ха ха...
152
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията.Защо подяволите не кажете какви са жертвите убити и ранени войници от украинските въоръжени сили.
151
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз говоря на международен език! Руският според мен вече не е!
150
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радиото се отрепаха да пускат в ефир гласа на Зеленски вече седем месеца но що не вземат поне за миг да дадат думата и на нашия президент да каже даваме ли оръжия и танкове и самолети на Украйна. !!!Белким разберем какво мисли и кого сме подкрепи ли него или зеления.
149
3
 
0
 
! Отговори
154 преди 1 година
тва по-скоро трябва да звучи - устоновите войну , нещо такова
148
3
 
2
 
! Отговори
152 преди 1 година
а ти къде ще си тогава? каункольо и да не те питам кому тва държи русия в украина, щото ще те затрудня