Франция променя забрана относно руски граждани

Двама руски посетители били изгонени от замъка Винсен
10 авг 2022 00:15, Петя Славова
92
Франция променя забрана относно руски граждани
Снимка: БГНЕС

Франция заяви, че забраната за влизане на руски граждани във военни обекти е била приложена твърде строго, когато двама руски посетители са били изгонени от замъка Винсен - средновековна крепост и туристическа атракция в покрайнините на Париж.

Замъкът, който някога е бил резиденция на френските крале и е сред най-добре запазените паметници от този вид в Европа, в по-голямата си част е отворен за посетители, включително за обиколки, концерти, театрални постановки и други събития.

В него се съхранява и част от историческия архив на френските въоръжени сили, достъпът до който е ограничен.

Поради това, че технически е военно съоръжение, той е обект на френската забрана за влизане на руски граждани на територията на армията, издадена след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Прилагайки това правило, охранителите в замъка Винсен отказват достъп до паметника на две рускини на 28 юли.

"Охранителят на металния детектор поиска да види паспорта ми", разказва една от жените, 31-годишна, която работи като журналист и е във Франция от пет месеца, след като е напуснала Русия "именно защото съм против войната", съобщи АФП.

При проверката на документа охранителят я уведомил, че не може да премине, разказва жената, която помоли да не бъде назовавана, пред АФП.

Друг охранител също й отказал да влезе и посочил като причина "защото сте рускиня", каза тя и добави, че не може да повярва на това, което чува.

Министерството на отбраната потвърди, че наистина е "ограничило достъпа на руски граждани до военни обекти" заради инвазията.

Но след отразяването в медиите и коментарите в социалните мрежи, министерството се е свързало с АФП, за да заяви, че охраната всъщност е "прилагала безразборно установеното през февруари правило относно всички военни обекти".

"Това правило не може да се прилага по един и същи начин за стратегически обекти и за обекти, достъпни за обществеността, като например музеи", заяви говорител, цитиран от БГНЕС.

Министерството заяви, че сега служителите по сигурността ще бъдат информирани за това разграничение, "за да се избегнат по-нататъшни инциденти от този вид".

Всяка година около 150 000 души посещават замъка, като плащат 9,50 евро (9,70 долара) за вход за възрастен.

Други туристически обекти, управлявани от армията, включително Музеят на авиацията и космонавтиката в Льо Бурже и Инвалидите в Париж, също ще допускат руснаци, заяви служителят на министерството.

Откакто Москва изпрати войски в Украйна през февруари, Франция е приела около 100 000 украински бежанци, сочат правителствени данни.

Около 73 500 руски имигранти са живели във Франция през 2021 г., според националната статистическа служба Insee.

В Европейския съюз се води дебат за това дали трябва да се въведат допълнителни ограничения за руснаците, които посещават блока по туристически или лични причини.

Миналата седмица съседката на Русия Финландия публикува план за ограничаване на туристическите визи за руснаци, но също така подчерта необходимостта от решение по въпроса на равнище ЕС.

БГНЕС припомня, че министър-председателят на Естония Кая Калас призова правителството на ЕС да "спре издаването на туристически визи за руснаци".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Францияруски туристи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беше то, Париж, мода, ама свърши се тая. Днес е резерват за екзотична фауна от африка, а белите са музея, за спомен.
33
7
 
25
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 година
Франсета, заврете си я вашата демокрация , знаете къде........Двойни стандарти нещо , а ....?Що не гонехте хамериканци когато трепаха иракчани, иранци и сирийци ?
32
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То па една култура и отбрана у франсата, да те е страх да стъпиш в Париж.
31
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е какви дискусии,след като местните рашки в РФ подкрепят войната в Украйна,дори да нямат възможност за друго,въпреки това е най добре е да им ограничат посещенията,за да се посъбудят.Ако питат защо не са допуснати,да им отговорят ,че техните лидери сриват до основи украински градове чужди жилища и убиват хора,показвайки че нямат морал и човешко достойнство.Заради тях ЕС приема бежанци бягайки немили недраги.Какви екскурзии,да ходят в Маринопул,в Николаев на почивка
30
6
 
12
 
! Отговори
Последния Софиянец преди 1 година
До 36..и не забравяй,че от Козяк ти плащат и с мои пари ...
29
5
 
12
 
! Отговори
Последния Софиянец преди 1 година
До 36Човек да води дискусия с парче бетон отколкото с теб е по добре,поне няма да слуша глупости'-колко ти плащат от "Козяк" ве гладник,жалък си с опитите си за душевна мастурбация...13 годишния ми внук има много по логично мислене-ти си един гладен празнословец,нищо друго ...
28
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 33/ 35 Не, не ме. Президентството на Тръмп беше трагично откъм политика. А да го наричаш "най-успешното" в контекста на президентствата на гиганти като Рейгън, Айзенхауер, Труман, Кенеди и т.н. е аболютна пародия. Ти си напълно откачил: "марксист-глобалисти"? Нямаше да допусне? Ти дори си нямаш представа защо се води войната в Украйна!
27
2
 
18
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Всички факти и статистики за икономиката на САЩ по времето на Тръмп, те оборват! Тръмп имаше може би най-успешното президентство на САЩ. Въпреки непрекъснатите саботажи и мръсни номера срещу него. Дори войната в Украйна нямаше да допусне, ако марксист-глобалистите не бяха откраднали изборите там.
26
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ инвестира в Украйна срещу диктатурата на путин!
25
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Последния Софиянец Значи освен, че си абсолютно неграмотен политически (Тръмп срина реномето на САЩ през останалия демократичен свят и де факто подкопа позицията на САЩ в редица региони с неграмотните си политики), си и лала по отношение на икономиката: Тръмп е катастрофално слаб бизнесмен, и опита му да води САЩ като фирма го отразява напълно. Що се отнася до твоите данъци: аок САЩ иска да съществував демократичен свят, ще трябва да инвестира в борбата с диктатурите. Друг начин НЯМА.
24
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вътре техниката може и да е допотопна, но за руснаците е новост! Да не се допускат!
23
5
 
9
 
! Отговори
Последния Софиянец преди 1 година
Да 27Нали осъзнаваш колко нелепо звучиш...Тръмп ни изправи на крака след финансовата криза а Байден в момента ни завлича към дъното...ти въобще нямаш и бегла идея как е вече тук и каква хиперинфлация предстои и това е заради "Дементцинатора" както тук го наричат! Но пък за сметка на това щедро подаряеа средства за Украйна но не негови а мои и на останалите данъкоплатци...Аз живея там и смятам,че по добре виждам нещата,нали?
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Последния Софиянец Смотле, аз съм "мека китка", колкото ти си с демократично мислене. Мислиш се, че понеже живееш в САЩ си станал западняк, но си последовател на кандидат авторитарно лидерче. Същото като Джуджа и Кимчо, но в система, която не му позволява да пропадне толкова много. Не, че не се опозори с опита за въоръжен куп, но това е друга тема.
21
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гейропа утре ще фалира, хората в ЕС ще мръзнат от студ и ще гладуват от хиперинфлация. Обаче 73500 руснаци живеят във Франция. :-) Много е зле на запад, ама нито българските русофили са тръгнали за русия, нито руснаците са тръгнали към Китай.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 22 Оказва се, че си нямаш идея какви са функциите на посланиците.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Последния Софиянец Значи същия ***-к. Язък, че си отишъл да живееш в демократична държава. Много по-на място ще си в Просия. Твоя идол и без това най-добре се разбира с Кървавия джуджак и Кимчо. Неговите "най-добри приятели".
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оказва се че се меси.
17
4
 
5
 
! Отговори
Последния Софиянец преди 1 година
До 18Не съм русофил а MAGA ако знаеш какво е-привърженик на Тръмп съм и противник на МУМИЯТА
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Последния Софиянец Нещо не ми се връзва такъв имот с русофилче, но кой знае, престъпниците сте навсякъде.
15
2
 
2
 
! Отговори
Последния Софиянец преди 1 година
До 16Тампа бей,Флорида-1300 м2 терен на брега+ 430м2 застроена площ