Колелото на историята - ще има ли дажби и купонни системи по света?

Светът винаги затяга коланите, за да се справи с войните и бедствията
11 авг 2022 07:21, Анисия Иванова
108
Колелото на историята - ще има ли дажби и купонни системи по света?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските държави търсят начини да ограничат търсенето на газ, подготвяйки се за по-нататъшно намаляване на руските доставки. Това увеличава перспективата за въвеждане на квотни ограничения и дажби в целия континент. По време на войни, обсади и социални конфликти богатите и бедните страни по света имат дълга и често болезнена история на въвеждане на ограничения при потреблението на всичко - от храна до гориво и вода, понякога с непредвидени последици, пише Reuters.

Ето кратка хронология на някои от тези епизоди.

1793-94 г. - Продоволствената криза в хаотичните времена след Френската революция от 1789 г. кара правителството на Максимилиан Робеспиер да се опита да контролира пътя на зърното от полето до трапезата чрез система за разпределение на храната, гарантирана със силата на гилотината. Суровостта ѝ в крайна сметка води до падането на Робеспиер от власт и екзекуцията му - също на гилотината.

1914-18 г. - Много от страните, участващи в Първата световна война, страдат от недостиг на храна в резултат на конфликта, морските блокади и проблемите със складирането. Германският контрол на храните е печално известен с неапетитни ерзац храни, като например "K-Brot" - заместител на хляба, направен от съставки като сушени картофи и слама. В резултат на това недохранването е широко разпространено. В Съединените щати не са въведени дажби, но информационната кампания "Храната ще спечели войната" срещу разхищението на храна спомага за намаляване на потреблението.

1938 г. - Докато Япония води война срещу Китай, тя въвежда пределни цени и купонна система за продажба на стоки като захар, ориз, дрехи, дървени въглища и много други. Правителството разпространява и лозунги като "разточителството е наш враг", за да ограничи потребителското търсене, и насърчи домакинствата да отглеждат зеленчуци, за да допълнят намаляващите хранителни запаси. Нормирането продължава и по време на Втората световна война.

1940 г. - Една година след влизането си във Втората световна война Великобритания въвежда система за хранителни дажби, като на всеки мъж, жена и дете се отпускат купони за закупуване на основни хранителни продукти, включително захар, месо, мазнини, бекон и сирене. Плодовете и зеленчуците не са били подложени на дажби и хората са насърчавани да си отглеждат сами. Многобройни изследвания оттогава насам показват благотворния ефект на този хранителен режим върху здравето. Хранителните дажби се прекратяват напълно едва през 1954 г.

1942 г. - Автомобилните гуми са първият продукт, който е даван на дажби в Съединените щати от януари 1942 г., само няколко седмици след нападението над Пърл Харбър. Бензинът и храните са подложени на дажби от май, като се започва със захарта, след това с кафето, а година по-късно - с месото, мазнините, рибните консерви, сиренето и консервираното мляко. Макароните със сирене стават предпочитана рецепта за милиони хора, тъй като изискват много малко количество храни, продавани с купони. До края на 1945 г. захарта е единствената стока, която се дава на дажби - ограничение, което окончателно приключва през юни 1947 г.

1945 г. - След войната дажбите в страните зад Желязната завеса, управлявани от комунистите, са широко разпространени, но се различават значително в отделните държави. В Унгария ограниченията засягат предимно стоки, които не са от първа необходимост - автомобили и телефонни линии, като в резултат на това се образуват дълги списъци на чакащи с години хора. В Полша ограниченията са по-тежки, като обхващат захар, цигари, обувки, бензин, месо и основни хранителни продукти и водят до демонстрации срещу глада. Разраства се движението "Солидарност" в началото на 80-те години. "Знаете ли как изглежда един полски сандвич? Купон за месо между два купона за хляб", гласи един мрачен унгарски виц от онова време.

1957 г. - След като през 50-те години на миналия век правителството на Северна Корея започва тотална колективизация, която позволява притежаването само на малки семейни парцели. Храната се събира и разпределя по дажби чрез обществено разпределение. Производството на храни рядко успява да задоволи основните хранителни нужди, което довежда до хроничен недостиг на храна. През 80-те и началото на 90-те години на ХХ в. по-голямата част от населението получава само 10-30 % от зърнената си дажба в основен продукт - ориз.

1973 г. - Петролното ембарго на арабските държави износителки потопи Европа в дълбока енергийна криза и наложи редица мерки за ограничаване на потреблението. Дания, Италия, Западна Германия и други страни забраняват шофирането в неделя; Франция засилва ограниченията на скоростта и спира телевизионното излъчване в 23:00 ч., за да насърчи хората да си лягат по-рано. Благодарение на петрола от Северно море Великобритания е пощадена от дажби за бензин, но в лондонския Уест Енд някои универсални магазини прибягват до връщане на газовото осветление, за да пестят електроенергия. В Швеция нормирането на потреблението и обществените кампании довеждат до по-дългосрочни промени, благодарение на които до 1980 г. потреблението на петролни продукти намалява с около 16 %.

2011 г. - След като земетресението и цунамито от 11 март предизвикват авария в ядрената централа във Фукушима и прекъсват електроснабдяването в района на Токио, милиони японци са принудени да се справят с постоянното спиране на тока. Бензиностанциите са затворени, а когато отново отварят, горивото се продава с купони, а хората трябва да се редят на опашки за разпределение и на питейната вода, която също е на дажби.

2014 г. - Венецуелският президент Николас Мадуро въвежда карта "Сигурно снабдяване с храна", която определя ограничения за покупките и има за цел да спре недобросъвестни купувачи да се запасяват със субсидирани хранителни продукти и да ги препродават.

2020 г. - Кубинската система за дажби, въведена малко след победата на революцията на Фидел Кастро през 1959 г., но предвидена за премахване, се завърна по време на пандемията COVID-19, за да предотврати излагането на кубинците на вируса по време на трескаво пазаруване. Основни продукти като прах за пране и препарати за почистване на съдове стават обект на нормиране поради повсеместния недостиг. По света се появиха съобщения за временни ограничения за максимален брой покупка на продукти в някои магазини и супермаркети, тъй като пандемията наруши доставките.

Още анализи на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
2
 
! Отговори
ВСЕКИ 10 ГОДИНИ преди 1 година
Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА КРИЗИ ! ТАКА Е БИЛО ХИЛЯДОЛЕТИЯ ! НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО ! УМНИТЕ СЕ ПРЕНАСТРОЙВАТ И ОЦЕЛЯВАТ ! ПАНИКЬОРИТЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ И ИЗЧЕЗВАТ !
78
1
 
1
 
! Отговори
ВСЕКИ 10 ГОДИНИ преди 1 година
Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА КРИЗИ ! ТАКА Е БИЛО ХИЛЯДОЛЕТИЯ ! НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО ! УМНИТЕ СЕ ПРЕНАСТРОЙВАТ И ОЦЕЛЯВАТ ! ПАНИКЬОРИТЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ И ИЗЧЕЗВАТ !
77
0
 
1
 
! Отговори
ВСЕКИ 10 ГОДИНИ преди 1 година
Е ИМАЛО И ЩЕ ИМА КРИЗИ ! ТАКА Е БИЛО ХИЛЯДОЛЕТИЯ ! НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО ! УМНИТЕ СЕ ПРЕНАСТРОЙВАТ И ОЦЕЛЯВАТ ! ПАНИКЬОРИТЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ И ИЗЧЕЗВАТ !
76
3
 
8
 
! Отговори
Зеленски в Затвора преди 1 година
Всичко ще приключи със спиране на тази лудост да се подкрепя Украйна и Зеленски на съд и затвор за престъпленията си и за огронмни щети загуби и вреди нанесени върху цяла Европа.
75
4
 
15
 
! Отговори
Жан Кики Петкова Зим преди 1 година
Ще има празни магазини и купони вместо пари заради тъпанарскатаа политика и слугинаж на някакъв си еврейски актьор Зеленски.
74
3
 
5
 
! Отговори
toti преди 1 година
АКО 80-ТЕ ГОДИНИ СВЕТА НАБРОЯВАШЕ 5,5 МИЛИАРДА СЕГА Е 9,5 МИЛИАРДА///КАК СЕ ИЗХРАНВА НИКОЙ НЕ ГО ГРИЖА И ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ НЯКАК СИ...КАК-ПАНДЕМИЯ,ВОЙНА, БЕЗВОДИЕ И БЕЗ ХАРНА !!!
73
0
 
3
 
! Отговори
Алтафини преди 1 година
Издържа се и на купонна система, но пък ако имаш село с дворче и къща, е това е шестица от тотото в такива времена.... ако сте чели, френската революция, кризата 22-23 в Германия и като че ли живях и тези времена, а щатската депресия си е направо рестарт и на живота и на преродени и неродени, като живот и филми е... но и пък да се кефим пак, предлагам и тогава ще има и богове....
72
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
в русия със сигурност
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ako имаше златен резерв това никога нямаше да се случи. А сега 800 милиона за булгаргаз.. и това само в България представете си по света какво печатане става! и Всички тия пари после отиват към още инфлация и обезценяване на това което сте изкарали с пот и кърви а някои друг просто е бил на правилното място в правилния момент.
70
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия със сигурност ще има купонна система, ще стоят и на студено, само гледайте как държавата с една четвърт от запасите на ресурси в света не може да се отоплява зимата. Предстои!
69
6
 
13
 
! Отговори
Lina преди 1 година
При нас - на село гарантираното от ПРостото режимче на тока е факт .Всяка сутрин. По час.Вечерите и те не са сигурни.Добре, че в имота имаме и къща с камина, освен основната Предстои" романтична" зима .
68
4
 
9
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Не е галирала другарюГендер а я унищожиха седерасията с умишленото фслиране за да я изкупят на безценица ( приватизират) и унищожат производставата срешу заплащане от запада
67
2
 
8
 
! Отговори
999 преди 1 година
До до 75___ Имаше пазарна икономика когато банковия капитал зависеше от индустриалния.Сега е обратното.Върви се към планова икономика,чиито приоритети са определяни от банковия капитал и неговите собственици.За справка вижте за какви цели се отпускат пари от ЕС по плана за възстановяване след ковид.
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако зеления план успее ще има точно това. И преди някои да почне да ми дава минуси и да говори за теории на "конспирацията". В мрежата циркулира един документ за индивидуалния въглероден отпечатък на Credit Suisse казва се Treeprint when emissions turn personal хубаво е всички да го погледнат и да разберат за какво иде реч. Това е доклад на банка така че едва ли може да бъдат обвинени в теории на конспирацията.Не давам линк към доклада защото саита не позволява.
65
12
 
2
 
! Отговори
До 75 преди 1 година
Другарю дай пример за по-успешен икономически модел от пазарната икономика? Защо плановата комунистическа икономика фалира?
64
20
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ОТ 100 ГОДИНИ НАСАМ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ САМО ВРЕДИ НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАПЪЛНО СМАЗАНА ОТ БЪЛГАРИЯ ! ЦАРСКА ХРИСТИЯНСКА РУСИЯ ПОМАГА НА БЪЛГАРИЯ! НО ПОСЛЕ ИДВАТ ЛЕНИНИ МАРКСОВЕ И СТАЛИНИ КОИТО СА ЗАБАВИЛИ РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ С 10-ТИЛЕТИЯ!
63
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина отдавна е наясно със системата за оцеляване при кризи и войни. В къщата на село, кокошки, прасета, козички, печки и бойлер на дърва, консерви, буркани, сланина, кисело зеле, пастърма, суджуци. Ябълки в папрат, домашни картофи в мазата.... и още много други неща. Да му мислят ония бройлери в западните държави и гражданята в големите градове.
62
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аххахахахах .... Лол, не! Ще има хляб по 15 лева и който може да си гонпозволи, ще си го позволи...
61
1
 
21
 
! Отговори
expert преди 1 година
Само не стана ясно , какъв КАТАКЛИЗЪМ или война има в ЕС , че да се прибягва до крайни мерки, СЛЕД КАТО ИЗКУСТВЕНО , ЦЕЛЕНАСОЧЕНО се предизвиква продоволствена криза в УСЛУГА на ФАЩ!!! понеже фащ потъват по всички икономически показатели и прокарват с корумпираното управление в ЕК ОЧЕВАДНИ непрагматични политики!
60
6
 
7
 
! Отговори
МАЙОРА преди 1 година
В раССия вече има купони за москвичи и тоалетна хартия! ХИ ХИ ХИ А Шеломов като изнесе пшеницата за да има пари за войната - и за хляба!