Почти всички са загинали от бригадата, отговорна за ужаса в Буча

44 военни от 64-та бригада са загинали през февруари и март
11 авг 2022 17:00, Йоана Цонева
87
Почти всички са загинали от бригадата, отговорна за ужаса в Буча
Снимка: БГНЕС

64-та отделна мотострелкова бригада от Хабаровския край е руското подразделение, чието име дълго време ще се асоциира с военните престъпления в Буча.

На 7 август в социалната мрежа "Вконтакте" беше публикувана снимка на стенд с траурни снимки на 44 войници. "Радио Свобода" успя да потвърди смъртта на повечето от тях. Авторът на публикацията твърди, че на стенда са едва една десета част от колегите му по оръжие, загинали по време на войната в Украйна.

От 64-та бригада, на която Владимир Путин даде званието "гвардейска" почти нищо не е останало, но да се разформирова би било косвено признание за отговорността на Русия за военните престъпления в Украйна.

Още по темата

Авторът на поста със стенда на загиналите е Алексей Асташов, военен медик от Хабаровск. По думите му числеността на бригадата е била 1500 военнослужещи. Но той казва, че загиналите от бригадата са стотици. Алексей Асташов отказва да повярва, че зверствата в Буча са дело на 64-та бригада. Той отбелязва, че заедно с нея към Киев са се придвижвали и други подразделения. Скоро след това той блокира журналиста от Радио Свобода и ограничава достъпа до страницата си.

Все пак военнослужещите от 64-та бригада са били в Буча, установява "Радио Свобода".

Първата снимка на стенда е сержант Никита Акимов - неговата жестокост са запомнили жителите на Буча. Акимов е единственият от военните на снимката, срещу когото украинската прокуратура официално е предявила обвинения за нарушаване на законите и обичаите във войната след събитията в Буча.

Официално, 44-ма военни от 64-та бригада са загинали през февруари и март. На 25 април загиват 7 военни по време на щурмови действия към Изюм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари