Борис Минц - руският милиардер, който се осмели да критикува Путин

Той признава, че всеки критик на Кремъл трябва да се страхува за безопасността си
12 авг 2022 19:45, Нели Христова
42
Борис Минц - руският милиардер, който се осмели да критикува Путин
Снимка: БГНЕС

Докато останалите олигарси мълчат, навярно опасявайки се както за бизнеса си, така и за собствения си живот, Борис Минц се открои като един от малкото богати руснаци, които открито се противопоставиха на инвазията на Русия в Украйна, както и срещу президента Владимир Путин.

Минц има обяснение защо много малко богаташи са спестили критиките си към Кремъл: "Всички се страхуват".

Кремъл има добре позната репутация - властите в Русия репресират критиците на Путин по всякакви начини, които включват сплашване и задържане, а новинарските канали са контролирани от държавата. Протестите в страната пък са забранени от 2014 година насам.

Според Минц "всеки човек", който открито критикува Путин, "има основания да се тревожи за личната си безопасност". Въпреки това, в интервю, направено по имейл, той каза пред BBC: "Нямам намерение да живея в бомбоубежище, както прави Путин."

64-годишният мъж, който става милиардер чрез инвестиционната компания O1 Group, която основава през 2003 г., а след това продава през 2018 г., казва, че в Русия "обичайният начин" да се накаже собственик на бизнес за неговата "нетърпимост" към режима е да се "образува скалъпено наказателно дело срещу бизнеса му".

"Подобни наказателни дела ще засегнат не само самите собственици на фирми, но и техните семейства и служители", обяснява той. "Всеки бизнес лидер, независим от Путин, се възприема като заплаха, тъй като той или тя може да е в състояние да финансира опозиция или да култивира протест – като такива, тези хора се възприемат като врагове на Путин и следователно като врагове на държавата."

"Неизбежен затвор"

Това е ситуация, с която Минц има опит от първа ръка. За първи път той критикува публично политиката на президента Путин през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Тогава бизнесменът осъзнава, че трябва да напусне страната и бяга в  Обединеното кралство "в контекста на нарастващите репресии срещу политическата опозиция".

Борис Немцов беше застрелян същата година.

Немцов бе яростен противник на президента Путин. Убийството му през 2015 г. е най-популярното политическо убийство, откакто Путин е на власт в Русия. Кремъл, разбира се, отрича ​​всякакво участие.

Две години по-късно компанията на Минц O1 Group "се озова в открит конфликт срещу Централната банка на Русия", казва той, като започват съдебни процедури в няколко различни юрисдикции.

"Когато започнат да се случват такива неща, това е ясен сигнал, че човек трябва незабавно да напусне страната", казва той. Минц остава обект на съдебни действия от страна на Кремъл и до днес.

Именно поради подобно действие Минц предприема "най-смелата възможна стъпка" за богатите руснаци, които не харесват Путин -  "да отидат мълчаливо в изгнание". Той припомня случая с Михаил Ходорковски, който някога е бил най-богатият човек в Русия, но е пратен в затвора за почти десетилетие по обвинения в измами и укриване на данъци, които според него са били политически мотивирани.

Двама от най-известните олигарси в страната Михаил Фридман и Олег Дерипаска не отправиха директна критика към Путин, но отправиха отделни призиви за мир в Украйна.

Фридман, който е банкер, каза, че всякакви лични забележки могат да бъдат риск не само за него, но и за служителите и колегите.

Към Минц обаче се присъедини руският магнат Олег Тинков, основател на Tinkoff Bank и бивш собственик на колоездачния отбор Tinkoff-Saxo. Той също критикува инвазията на Русия в Украйна.

Минц нарече действията на президента Путин "гнусни", като каза, че нахлуването е "най-трагичното събитие в новата история, не само на Украйна и Русия, но и в световен мащаб". Той сравнява инвазията на Кремъл с нахлуването на Адолф Хитлер в Полша през 1939 г.

"Тази война е резултат от лудостта и глада за власт на един-единствен човек - Владимир Путин, подкрепян от неговия вътрешен кръг", казва Минц, който беше председател на един от най-големите мениджъри на пенсионни активи в Русия до 2018 г.

"Бях уволнен ден след като се запознахме"

Минц за първи път лично среща Путин в началото на 90-те години на миналия век, но разговаря с него едва на 2 януари 2000 г. - два дни след като Путин е назначен за действащ президент на Русия. Бизнесменът, който работи при бившия руски президент Борис Елцин през 90-те години на миналия век, желае да обсъди плановете си за реформиране на местното управление, за да развие руската демокрация в 21-ви век.

"Путин изслуша моите предложения, без да коментира или да спори. На следващия ден Путин ме уволни", твърди той.

Тогава Минц осъзнава, че визията на Путин за страната му е "на хиляди километри" от тази на предишната администрация. Напускайки политиката, Минц стартира борсово посредничество за индивидуални клиенти три години по-късно.

Той не е бил санкциониран от правителството на Обединеното кралство, за разлика от други руски бизнесмени, за които се твърди, че имат тесни връзки с Кремъл.

Името му обаче се появи в така наречения "списък на Путин", публикуван от САЩ през 2018 г. От 210 имена, 114 са посочени като членове на правителството или свързани с него, или ключови бизнесмени.

Останалите 96, включително Минц, бяха посочени като олигарси, очевидно попаднали там поради факта, че състоянието им е било по-голямо от $1 милиард по това време, а не от близките им връзки с Кремъл.

Бащата на четири деца влезе в списъка на световните милиардери на Forbes през 2017 г. с общо богатство от 1,3 милиарда долара, преди да отпадне през 2018 г. Той отхвърля предположенията, че е олигарх.

"Не всеки руски предприемач е про-Путин и по същия начин не всеки богат руснак е "олигарх", казва той. "В Русия терминът означава бизнес лидер, който е много свързан с Путин и по-голямата част от чието богатство или печалбите му зависят от сътрудничеството с руската държава."

"Русия не е само нефтено поле с алуминиева мина в центъра", добавя той. "Това е страна от 140 милиона души. Хората там, както навсякъде другаде, имат своите нужди и тези нужди не са по-различни от тези тук, на Запад."

Живеещ сега в Обединеното кралство, Минц, запален колекционер на произведения на изкуството, се чувства комфортно, без да има нужда от допълнителна сигурност, за да защити себе си и семейството си във Великобритания. В момента няма амбиция да се върне в Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А КЪДЕ ЖИВЕЯТ ДЕЦАТА НА ПУТИНОВИТЕ СЪРАТНИЦИ, КЪДЕ СА ИМ ВИЛИТЕ, ДВОРЦИТЕ, ЯХТИТЕ, САМОЛЕТИТЕ- ЗАЩО СА В ТОЯ НАЦИСТКИ ЗАПАД И РАЗПАДАЩ СЕ САЩ- ЗАЩО НЕ СИ ГИ ПРИБЕРЕ ОБРАТНО В РУСИЯ, НАЛИ СА ПАТРИОТИ- ОТВОРЕТЕ ЩЕРН И ПРОЧЕТЕТЕ ПОДРОБНОСТИ
28
1
 
3
 
! Отговори
Направо типичен преди 1 година
До Петров Във фамилията на тоя е пълно с изконни семитски имена и фамилии... ,направо типичен руснак.
27
1
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
как стана милиардер бе байно?
26
3
 
7
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Новичок за всички предатели!
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички бандитски клики са рухвали изневиделица, ненадейно и неочаквано(рано или късно). Във самата клика всеки дебне всеки и в един момент настъпва взрив.
24
2
 
4
 
! Отговори
Nomad преди 1 година
Evrein - kakvo da go kritikuvash
23
8
 
13
 
! Отговори
Иванчо преди 1 година
Този какво иска. Русия на парчета и ограбена от краварите, а неговите милиарди да се множат. Ха, ха...сладур -продажен.
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Евреин ,кво очаквате ? Гроздето кисело ,нали ?
21
6
 
16
 
! Отговори
Гешев инквизитора преди 1 година
обичайният начин" да се накаже собственик на бизнес за неговата "нетърпимост" към режима е да се "образува скалъпено наказателно дело срещу бизнеса му". Нещо общо с наша държава да виждате?
20
22
 
10
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
"Бизнесмена" да си гледа бизнеса и да не се меси в политиката и социалната дейност на държавата.
19
14
 
4
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Когато рублата стане по силна от долара и Русия измести САЩ като световен лидер, тогава и само тогава може да има истински смислен дебат в Русия между опозиция и властимащи, защото тогава магнитния икономически полюс, около който се върти политиката,икономиката и световния ред няма да засмуква инакомислещите и да работи в полза на американците!Животът е жесток селяни прости, а вие сте много по-прости, отколкото си мислите!Агент Реджина Гилрой!ЦРУ!!!
18
6
 
12
 
! Отговори
ууу преди 1 година
До ВасилевА в Европа и щатите как е? Тук официална медия казваща нещо по-различно от директивите има ли? А платените ниско интелигентни коментиращи тук? Демокрация, а? Ха-ха!
17
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички русофили са пoдлеци, като кремълския пcиxoпат и именно затова му симпатизират.
16
8
 
17
 
! Отговори
Василев преди 1 година
Братя русофили кендзай.те и дерзайте. защото ако сте в руската *** има само една линия на поведение, едно мнение, едни размисли и едно преклонение оред великия водач и лидер!Сега искам дружно да се.ре.те в българските форуми и да имате за всяко нещо различно мнение, защото ако заприличате на откачалките от великата азиатска *** става страшно за цяка България!!!Агент Миранда Громеро!ЦРУ!!!
15
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 9 Възраждане е над 25%.
14
17
 
15
 
! Отговори
Путин преди 1 година
Путин ги побърква джендърите. Спyка ги от бой. Само за Путин и Русия говорят.
13
4
 
14
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Минц е изконно руско име. Нещо като българското Кхарадаайъъъ.
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със сигурност е имал някаква еврейска далавера!
11
12
 
5
 
! Отговори
абе преди 1 година
тая партенка откъде я измъкнахте бе, лъжци!
10
10
 
19
 
! Отговори
До 9 преди 1 година
Възраждане няма никакъв шанс да мине 10%. Те копират Атака която в най добрите си години беше достигнала 9%.