Русия обещава $5500 на „доброволците“ за войната в Украйна

Стотици руски войници отказват да се бият и опитват да напуснат армията
12 авг 2022 21:30, Елка Василева
235
Русия обещава $5500 на „доброволците“ за войната в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Лишените от свобода в наказателната колония в Санкт Петербург очакваха посещението на длъжностни лица, като си мислеха, че това ще бъде някаква инспекция. Вместо това пристигнаха мъже в униформи и им предложиха амнистия, ако се съгласят да се бият в редиците на руската армия в Украйна, пише Асошиейтед прес.

Още по темата
През следващите дни десетина души напуснали затвора, според жена, чийто приятел излежава присъда там. Говорейки при условие за анонимност, тъй като се страхува от репресии, тя казва, че приятелят ѝ не е бил сред доброволците, въпреки че с оставащите години до края на присъдата му, „не е имало как да не мисли за това“.

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива сила в инвазията си в Украйна, която навлиза в шестия си месец, Кремъл отказва да обяви пълна мобилизация - ход, който може да се окаже много непопулярен за президента Владимир Путин. Вместо това се пристъпва към тайно набиране на войници, което включва използването на затворници, за да се компенсира недостигът на жива сила.

Това се случва и на фона на съобщенията, че стотици руски войници отказват да се бият и се опитват да напуснат армията.

"Наблюдаваме огромен отлив на хора, които искат да напуснат зоната на военните действия  -  такива, които служат от дълго време, и тези, които са подписали договор съвсем наскоро", казва Алексей Табалов, адвокат, който ръководи групата за правна помощ "Училище за новобранци".

Групата отчита наплив от молби от мъже, които искат да прекратят договорите си, и „аз лично оставам с впечатлението, че всеки, който може, е готов да избяга", каза Табалов в интервю за Асошиейтед прес. "А министерството на отбраната прави всичко по силите си, за да намери хора, които може да убеди да служат".

Въпреки че министерството на отбраната отрича провеждане на каквито и да било "мобилизационни дейности", изглежда, че властите правят всичко възможно, за да подкрепят записването в армията. Билбордове и реклами в обществения транспорт в различни региони обявяват: "Ето това е Работа", като призовават мъжете да се присъединят към професионалната армия. В някои градове властите са създали мобилни центрове за набиране на войници, включително един на мястото на полумаратона в Сибир през май.

Регионалните администрации създават "доброволчески батальони", които са рекламирани по държавната телевизия. Бизнес всекидневникът "Комерсант" изброи поне 40 такива структури в 20 региона, като длъжностните лица обещават на доброволците месечни заплати, вариращи от равностойността на 2150 до почти 5500 долара, плюс бонуси.

АП видя, че в уебсайтовете за търсене на работа са публикувани хиляди свободни места за различни военни специалисти.

Британските военни съобщиха тази седмица, че Русия е създала нова голяма сухопътна формация, наречена 3-ти армейски корпус, от „доброволчески батальони“, които търсят мъже до 50-годишна възраст и изискват само средно образование, като предлагат „изгодни парични бонуси“, след като войниците бъдат изпратени в Украйна.

Но в медиите се появяват и оплаквания, че някои от тях не получават обещаните им плащания, въпреки че тези съобщения не могат да бъдат проверени чрез  независим източник.

В началото на август Табалов заяви, че е започнал да получава множество молби за правна помощ от резервисти, на които е било наредено да участват в двумесечно обучение в райони близо до границата с Украйна.

През последните седмици вербуването на затворници се извършва в цели седем региона, казва Владимир Осечкин, основател на групата за защита на правата на затворниците „Гулагу.нет“, позовавайки се на затворници и техни роднини, с които групата му се е свързала.

Това не е първият случай, в който властите използват подобна тактика - по време на Втората световна война Съветският съюз е използвал "затворнически батальони".

Самата Русия също не е и единствена в това отношение. В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски обеща амнистия на военните ветерани зад решетките, ако се включат като доброволци в бойните действия, въпреки че остава неясно дали от това е произлязло нещо.

При сегашните обстоятелства, казва Осечкин, не министерството на отбраната е това, което набира затворници – работата се върши от частната руска военна сила в сянка, Групата "Вагнер".

Евгений Пригожин, предприемач, известен като "готвача на Путин" заради договорите си за кетъринг с Кремъл, за когото се твърди, че финансира и ръководи "Вагнер", отхвърли съобщенията, че лично е посещавал затвори, за да набира осъдени, в писмено изявление, разпространено от негови представители този месец. Всъщност Пригожин отрича да има каквито и да било връзки с "Вагнер", за която се твърди, че е изпращала военни наемници на места като Сирия и Субсахарска Африка.

Според Осечкин първоначално на затворници с опит в областта на военното дело или правоприлагането е било предложено да заминат за Украйна, но по-късно това е било разширено до затворници с различен опит. Той е изчислил, че в края на юли около 1500 души са кандидатствали, примамени от обещанията за големи заплати и евентуално помилване.

Сега, добави той, много от тези доброволци или техните семейства се свързват с него и искат да се измъкнат от ангажиментите си, като му казват: "Наистина не искам да отида".

Според жената, чийто приятел излежава присъдата си в наказателната колония в Санкт Петербург, предложенията за напускане на затвора са "искрица надежда" за свобода. Но тя казва, че приятелят й ѝ е казал, че от 11 доброволци 8 са загинали в Украйна. Тя добавя, че един от доброволците е изразил съжаление за решението си и не вярва, че ще се върне жив.

Разказът ѝ не може да бъде проверен през независим източник, но съответства на многобройните съобщения на независими руски медии и групи за защита на човешките права.

Според тези групи и военни юристи някои войници и служители на правоохранителните органи са отказали да бъдат изпратени в Украйна или се опитват да се върнат у дома след няколко седмици или месеци на участие в бойните действия.

Съобщения в медиите за отказа на някои войници да се сражават в Украйна започнаха да се появяват през пролетта, но правозащитните групи и адвокатите започнаха да говорят за броя на отказите, достигащ стотици, през миналия месец.

В средата на юли фондация "Свободна Бурятия" съобщи, че около 150 мъже са успели да прекратят договорите си с министерството на отбраната и да се върнат от Украйна в Бурятия - регион в Източен Сибир, който граничи с Монголия.

Някои от военнослужещите са изправени пред последици. Адвокатът Табалов заяви, че около 80 други военнослужещи, които са се опитали да анулират договорите си, са били задържани в контролирания от Русия град Брянка в Луганска област в Източна Украйна, според техни роднини. Миналата седмица Табалов заяви, че центърът за задържане в Брянка е бил затворен заради медийното внимание към него.

Но родител на един от военнослужещите, който е бил задържан, след като се е опитал да се освободи от договора си, заяви пред АП тази седмица, че някои от тях все още са задържани на други места в региона. Родителят е помолил да не бъде идентифициран от съображения за сигурност.

Табалов каза, че военнослужещ може да прекрати договора си по основателна причина, което обикновено не е трудно, въпреки че решението обикновено зависи от неговия командир. Но добави: ,,В условията на военни действия нито един командир не би признал подобно нещо, защото откъде ще намерят хора, които да се бият?".

Александра Гармажапова, ръководителка на фондация "Свободна Бурятия", заяви пред АП, че войниците и техните роднини се оплакват от командири, които късат заповедите за прекратяване на договора и заплашват „отказващите се“ със съдебно преследване. Фондацията съобщава, че от края на юли е получила стотици молби от войници, които искат да прекратят договорите си.

"Получавам съобщения всеки ден", каза Гармажапова.

Табалов каза, че някои войници се оплакват, че са били измамени за това къде отиват и не са очаквали да попаднат във военна зона, докато други са изтощени от боевете и не са в състояние да продължават.

Много рядко се оказва, че те са мотивирани от антивоенни убеждения, каза адвокатът.

Русия ще продължи да се сблъсква с проблеми, свързани с войници, които отказват да се бият, каза военният анализатор Майкъл Кофман, но не бива да се подценява способността на Русия да „справя с бъркотия  ... с половинчати мерки".

„Ще има много хора, които напускат или хора, които по принцип не искат да отиват в армията", каза Кофман, директор на базираната в американския щат  Вирджиния Програма за изследване на Русия към Центъра за военноморски анализи, в неотдавнашен подкаст. "И прилагат много мерки, за да се опитат да държат хората под контрол. Но в крайна сметка те не могат да направят кой знае какво.“

(БТА)
 


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
2
 
5
 
! Отговори
0808 преди 1 месец
13-и августНад 2000 ранени и убити ВСУшники под гр.Солидар.40-а моторизирана бригада е разгромена и изведена от бойното поле.От 56-а пехотна бригада са останали под 30% войници, а баталион е напуснал самоволнопозицията. Слава Украине.
199
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не имберете грижата на рашките ! Тука гледайте- тука !
198
4
 
5
 
! Отговори
Pesho преди 1 месец
Набирали затворници за армията, че то цялата им държава е затвор и всички в руската армия са затворници. Но пък не за дълго, Украйна ще ги освободи от мъките им скоро и ще ги прати при Създателя.
197
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До да ама не Болгария робите на Америка
196
3
 
10
 
! Отговори
какво се чудим преди 1 месец
Без САЩ зад гърба си Русия е кръгла нула Първата и втората световна война са на трапезата на победителит б благодарие на америка.рез първота световна война капитулират и подписват на 3 март 1918 година брестЛитовския договор за капитулация.но накрая с намесва и америка и германия губи войната , така капитулирата русия изведнъж се нарежда на трапезата на победителите. Четете бе!!!
195
3
 
7
 
! Отговори
да ама не преди 1 месец
защо заблуждавате хората и не им казвате истината чеОсвен заплатата осигуряват1.звание герой советското союза ,орден краснего знамена2. торжественное похоронение =-погребение 3. безплатна кремация на полеви крематориум
194
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един месец заплата 5000$ , а после цял живот убит! Пожелавам го и на Джуджагин!
193
1
 
3
 
! Отговори
ама другият път преди 1 месец
Дали са добавили след това че ще дават много хилядарки?
192
2
 
9
 
! Отговори
О хо хо преди 1 месец
Русофилите са русофили само когато са във властта отгоре!!! Но искат длуги да умират за тях! Умноооо!
191
2
 
10
 
! Отговори
Майна преди 1 месец
Русофилите да не дремят в нета, ами да стягат багажа към любимата Русия! !!! То всеки може на думи да " помага"!
190
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия да почва пак да продава газ срещу долари до последния украинец.
189
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Запада като не иска Путини ще получи Зеленски новия господар на Европа.
188
3
 
9
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 месец
В края на ВСВ , СССР имаше 4-млн. армия , но структурите на ЧК , НКВД, Смерш и пр. БЯХА ВЕЛИКИ И ВСЕМОГЪЩИ , ЗАЩОТО ГИ ХРАНЕХА И ИМ ПЛАЩАХА ОТ ЗАПАДА И САЩ!Сега изобщо не е сигурно , че Китай ще им плаща и потдържа т.н. "вътрешна сигурност " на Русия , въпреки големите надежди на Путин!
187
2
 
5
 
! Отговори
СМЕХ...ЕЙ..СМЕХ преди 1 месец
Да те светна 196----Русия има огромен потенциал за армия ---НО НЯМА ДА ИМА ПОТЕНЦИАЛА И МЕХАНИЗМИТЕ ДА Я КОНТРОЛИРА , КАТО СТАЛИН --ЗА ДА НЕ СЕ ПОЛУЧИ ОТНОВО "велика гражданска война" и "нов ВОСР" без Путин и кликата му!ТОВА Е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ---ЗА ДА НЕ СЕ ПРАВИ "ВСЕОБЩА МООБИЛИЗАЦИЯ" И ДА НЕ СЕ МООБИЛИЗИРА ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА И МЛАДИТЕ ХОРА ОТ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ!.../.опасно е за Путин ---ЗАЩОТО ХОРАТА МИСЛЯТ И ИЗОБЩО НЕ ИСКАТ ДА УМИРАТ/..!!!
186
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ще се запиша.Винаги съм бил с Червената армия.
185
2
 
6
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
Ако свършат доларите за доброволците, ще се наложи наново да продават газ срещу долари.
184
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По пропангандиска новина не бях чел.. хаха Ако Русия имаше недостиг на армия вече щеше да е мобилизирала хората в запаса. Днес Бг вие вярвате ли в това което пишете вие и вашите редактори ? смешни сте ми чак
183
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По никакъв начин не можете да ме накарате да харесвам Украйна и САЩ.
182
2
 
7
 
! Отговори
999 преди 1 месец
Русия не набира ,,доброволци" в България ,за да ни интересуват условията и заплащането,които предлага.
181
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 1 месец
Парите най-вероятно няма да получат, но груз 200 ще им бъде осигурен.