Русия воюва с Украйна чрез "неефективни" и "остарели" оръжия

Доклад разкрива колко лесно могат да бъдат унищожени те
12 авг 2022 18:15, Нели Христова
270
Русия воюва с Украйна чрез "неефективни" и "остарели" оръжия
Снимка: БГНЕС

Оръжията на Русия са "неефективни" и "остарели". Според доклад на украинското правителството бронирани превозни средства и хеликоптери не могат да издържат на обстрел дори с малки оръжия, а руските ракети имат само 33% шанс да ударят целта си.

Докладът, съставен от Министерството на отбраната на страната и разгледан от The Times, твърди, че руските оръжия, открити на бойното поле, са ненадеждни и не отговарят на съвременните изисквания.

Украински представители на отбраната отбелязват, че Русия трябвало да спре многомилионни оръжейни договори с други нации или поради санкции, или поради необходимостта да попълни загубите на бойна техника в Украйна.

Бронираната защита на ударния хеликоптер Ка-52 "Алигатор", един от най-модерните в Русия, може да бъде пробита със 7,62 мм стрелково оръжие, се твърди в доклада. Той предоставя и изображения на щетите на един от хеликоптерите.

В Москва наричат ​​този хеликоптер "летящия танк", чиято бронирана кабина може да издържи удара на куршуми с калибър 12,7 мм, а останалите компоненти са надеждно защитени.

"Въпреки това, както се оказа на практика, Ка-52 може да бъде деактивиран със 7,62 мм картечница", се казва в преведена версия на документа.

Експерти оцениха и ефективността на руските ракети на украинска територия. В доклада се твърди, че крилатата ракета с морско базиране 3M-14 Kalibr има само 33% шанс да удари целта си. Около 30% от използваните ракети са поразили цивилни обекти. Твърди се, че друга ракета има точност от само 49%

Русия изстреля 80 ракети "Град" през нощта в град Марханец, близо до контролирана от Русия електроцентрала в района на Днепропетровск в Централна Украйна. При ударите загинаха 13 цивилни и бяха ранени 11 души.

"Беше ужасна нощ", написа в Telegram областният управител Валентин Резниченко, призовавайки жителите да се приютят, когато чуят сирени за въздушна атака. Моля ви и ви моля... не позволявайте на руснаците да ви убият." Той добави, че са пострадали над 20 сгради.

БМ-21 Град, което на руски означава "градушка", е реактивна система за многократно изстрелване, способна да изстреля 40 ракети за по-малко от 20 секунди. Смята се за по-малко прецизна от някои от другите ракети на Русия, но способна да причини значителни разрушения на населени места.

Докладът добавя, че камионът Ural-63706-0010 Tornado-U, предназначен за транспортиране на оръжия и военна техника, е предназначен да има подобрена бронирана защита, но има "слаба защита срещу щети от малки оръжия", принуждавайки войските на земята да импровизират с други методи, според министерството на отбраната.

Бойната машина-амфибия на пехотата BMD-4M, която може да бъде хвърлена от парашутисти за осигуряване на огнева мощ и поддръжка, е "слабо защитена дори срещу малки оръжия и осколки от мини и артилерийски снаряди". За около дузина от тях е потвърдено, че са заловени от украинските сили.

Модернизираните танкове Т-72Б3, основният боен танк на Русия, бронетранспортьорите БТР-82А и друга бронирана техника бяха успешно унищожени от украинските войски с помощта на противотанкови оръжия, доставени от Запада.

Проблеми са открити и в дроновете, използвани от руснаците: твърди се, че безпилотният летателен апарат "Орлан-10" е съставен от голям брой компоненти от чуждестранни компании, които "бързо се износват" и "бързо излизат от строя". Дронът Eleron-3SV, захранван с батерии, има камера Olympus, която има по-лоши спецификации от камера Sony от подобно устройство, произведено в Северна Корея, се отбелязва в доклада.

Руската зенитно-ракетна система Панцир-S1 не е в състояние да се бори с рояци дронове и няма защита срещу въздушни удари, се казва още в документа. Източник от украинската отбрана добави, че украинската армия е изпратила два дрона за отвличане на вниманието и три за поразяване на цели, с които руската система не е успяла да се справи.

Като следствие от западните санкции и необходимостта от подмяна на унищоженото оборудване в Украйна, руското правителство е принудено да спре договорите за оръжия, се добавя в доклада.

През март Москва спря договора за доставка на два хеликоптера Ка-32 за Сърбия. През май и юни Русия информира Алжир за забавяне на изпълнението на договорите за доставка на военна техника, включително самолети-амфибии и софтуерни устройства.

През юли министерството на отбраната се противопостави на прекратяването на договора за доставка на безпилотни самолети Orlan-10 за Мианмар и плащането на компенсация. То също така предложи да отложи доставката на четири изтребителя Су-30СМЕ, две системи за противовъздушна отбрана Панцир-С1 и радарна система, се казва в доклада.

Русия също така информира Виетнам за спирането на доставките на артилерийски системи и противотанкови ракетни системи, както и за невъзможността да строи леки хеликоптери Kazan Ansat поради международни санкции.

Москва отлага началото на изпълнението на договор за автомати АК-203 с Индия и договорите за доставка на Казахстан и Беларус на оборудване за зенитно-ракетната система Тор-М1 също са „застрашени от провал“.

Русия продължи да понася тежки загуби вчера, като военновъздушните сили на Украйна твърдят, че девет руски самолета са били унищожени при удар по въздушна база в окупирания Крим.

Официални военни говорители продължиха да отказват да потвърдят или отрекат удара, но американските медии съобщиха, че анонимни украински източници са поели отговорност за атаката.

"Това беше въздушна база, от която редовно излитаха самолети за атаки срещу нашите сили", каза украински служител пред The ​​New York Times.

Официалният представител не пожела да разкрие вида на оръжието, използвано при атаката, като каза само, че "е използвано устройство с украинско производство".

Друг служител каза пред The ​​Washington Post, че нападението е извършено от украинските специални сили. Украинското военно разузнаване и специалните части не потвърдиха тази информация.

Ударът доведе до спекулации, че Съединените щати са предоставили на Украйна ракети ATACMS с обсег от 300 км за използване със системи HIMARS.

Институтът за изследване на войната предположи, че адаптирани ракети "Нептун", използвани през април за потапянето на "Москва", флагманския кораб на руския флот, са били изстреляни по въздушната база.

Сателитни изображения от сутринта преди атаката показват най-малко 30 руски самолета на асфалта, в непосредствена близост до гориво и открити боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
0
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До АнонименСамо дето шалтер няма, оказа се, че европейските хранилища са почти пълни. Руският газов блицкрик бързо се проваля и руснаците останали без работа скоро ще чудят, защо им е тази СВО. Руските наемници от републиките се дивят, като видят бомбандираният 8 години Донбас, защото живеят без канализация и асвалтирани пътища. Отново се очаква руската армия да спаси държавата от собствената си разруха и с откраднаите ресурси да се закрепи положението.
211
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тия ниско ефективни руски ракети и снаряди на Украйна няма да и нужна дълбоката есенна оран. Военната пропаганда е най-лъжливия вид пропаганда. Ракетите били криви и падали в гражданси обекти. Все едно: Оправете си производството и после имате право да стреляте. Безумни украински размисли за водене на война.
210
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** тия руснаци ве , пълни магьосници ве , с много водка ли го докарват , от Ениракия ли е , самагон ли е? ВСВ най-доброто оръжие немското. Руско - турската освободителна война турците с най - новото и много по - добро оръжие от руското. 2022 - руското оръжие старо и неефективно, значе явно пак ще победят, друго какво да кажа , историята го казва. Американците с най - модерните оръжия загубиха и Виетнам и Афганистан и Сирия. И ВСВ нямаше да успеят в з.европа , ако не бяха останали там деца само
209
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С остарели и неефективни оръжия Русия всеки ден страхливо и с голямо притеснение настъпва и завзема все нови и нови населени места и територии от Украйна. С най-модерните и високо ефективни западни оръжия, Украйна геройски и смело отстъпва и украинските войници гордо бягат в тила.
208
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви светна в стратегията. Тази война, без запада да капитулира или до последния украинец, няма да свърши. Сега Путин чака зимата, да дръпне шалтера. Другата работа ще я довърши Китай, за него има суровини и газ евтини. Китайците ще разкажат изграта на европейските и американки фирми след зимата, тоест догодина. Ще се молят за мир и ще признаят всичко на Русия, защото ще учат китайски иначе. Не очаквайте бързи военни действия, покито покито , еваш еваш. Бърза работа няма , студа идва.
207
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците, въоръжени със съветско оръжие от 100 години, току що му прочетоха инструкцията, тестваха и написаха рапорта. То бива манипулации ама не прекалихте ли.
206
3
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Утре в сводката ще има поне 250 руски трупа. Явно не са си изпълнили плана по седмичните загуби и са подкарали башибозука да щурмува Пески и Авдеевка.
205
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
БМД-4 е алуминиева - за да може да плава и да се десантира от самолет. Може и да издържи обикновен 7.62, но със сигурност ако е бронебоен от 50 м в градски бой ще я пробие. Да не говорим за .50 BMG, да не говорим за 14.5 КПВТ или 23 мм ЗСУ, а това са вече стандартни оръжия на Териториалната отбрана. Тоест, това возило може да издържи само срещу невъоръжени граждани.
204
1
 
10
 
! Отговори
тя преди 1 година
А представяте ли си ако оръжията им не бяха "неефективни и остарели ",какво щеше да стане ?!
203
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тез свръхмодерни безаналогови оръжия ,с които руснаците се хвалиха никой не ги видя!
202
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропаганда, пропаганда, пропаганда, а на руснаците не им пука - правят каквото са решили. На украинците, ако от думи им става по-леко - тяхна работа.
201
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 228 (Смятай) Е нали имаха бе? Сега какво, отричаш ли?
200
4
 
13
 
! Отговори
Смятай преди 1 година
Щом с неефективни и стари оръжия напредват ако им дадат модерни и ефективни какво ще стане.
199
5
 
16
 
! Отговори
Напред, братушки преди 1 година
Жалки опити за военна пропаганда. Руснаците напредват бавно, но сигурно и нищо не може да ги спре. Ежедневни клипчета има на предаващи се западноукраинци и на такива, които бягат от призовкарите от военната милиция. Фактите не могат да бъдат крити до безкрай - нито за неонацизма, нито за използването на цивилните като жив щит от ВСУ.
198
10
 
7
 
! Отговори
Да живее България преди 1 година
Руската мечка, много измяцала хахахах
197
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците се бият като през Втората световна война.Сега войните се водят с технологии,с развита икономика.Не става с остаряла техника и оръжие от 60- години на миналия век.А ако новите им са като Арматата,танка дето закъса на Червения площад или самолетоносача Кузя,дето одими света ясно е защо затънаха в Украйна.
196
0
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
До: номер 226 Явно не си му чел книгатаПрочети я! Написаното остава!
195
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До: номер 224 (Чудя) Ами щото мислиш като руснак. Затова има още много да се чудиш! Украйна никога не е имала намерение да напада никого. Не само Русия.
194
5
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
До анализатор.... Лебед е същия империалист като Путин, но по-нетърпелив. Путин го премахва, за да не му пречи на дъъългата многоходовочка.
193
12
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Не разбрах, драги "приятели", всичко по план ли върви? Планът включваше ли потопяване на флагмана на Черноморския флот и измитането на 1/4 от авиационния парк на Крим с един удар?