Европа не иска руснаци да купонясват по улиците й: Ще се премахнат ли визите за Русия?

Предложението предизвика голям дебат
14 авг 2022 18:48, Нели Христова
560
Европа не иска руснаци да купонясват по улиците й: Ще се премахнат ли визите за Русия?
Снимка: БГНЕС

След инвазията на Русия в Украйна хиляди руснаци се отправиха към Европа с краткосрочни визи. Някои търсеха бягство от репресиите, други просто изкаха да избягат на плажа през летния сезон. Но сега някои европейски политици призовават за прекратяване на краткосрочните визи, които позволяват на руснаците да почиват в ЕС, докато войната в Украйна бушува.

Държави, включително Украйна, Естония, Латвия, Финландия и Чехия, призоваха ЕС да ограничи или блокира краткосрочните шенгенски визи за руснаци в знак на протест срещу нахлуването на Русия в Украйна.

Агресията продължава вече шест месеца, а предложението отразява широко разпространеното разочарование от руската общественост, която изглежда неспособна или не желае да окаже смислена съпротива срещу войната, която се води от тяхно име. На ситуацията не помагат и поредица инциденти, включително рускиня, която е оказала тормоз върху двама украински бежанци в Европа.

"Спрете да издавате туристически визи на руснаци", написа естонският премиер Кая Калас в Twitter миналата седмица. "Посещението на #Европа е привилегия, а не човешко право."

Но германският канцлер Олаф Шолц отхвърли призива, като каза, че  е "трудно да си представим" пълна забрана за визи за руснаците. Очаква се външните министри на ЕС да обсъдят мярката на неформална среща този месец, въпреки че ще е необходимо всеобщо одобрение от 27-те членки на блока.

Предложението предизвика и разгорещен дебат сред руснаците – включително изявени противници на войната, често живеещи в изгнание в Европа – за това как забраната за визи може да е стъпка към изолация, напомняща за съветския период.

"Не виждам нищо добро в това да се забранява на руснаците да влизат в Европа, защото те трябва да видят свободен свят", казва Иля Красилщик, руски онлайн издател, който е заплашен със съдебно дело в Русия за противопоставяне на войната и в момента живее в Европа.

Въпреки че смята, че е малко вероятно забраната за визи да мине, той казва, че проблемите с откриването на банкови сметки в Европа са затруднили дисидентите да работят в изгнание. Вместо това той би искал засилен контрол, за да се отсеят руснаците с провоенни възгледи. "А що се отнася до идеята, че ако руснаците не могат да напуснат страната, те ще се надигнат и ще свалят режима, това е пълна лъжа... Опитът на Съветския съюз показва, че затварянето на границите не води до сваляне на режимът. Разбирам гнева на момента, но мисля, че в дългосрочен план е опасно."

Много руснаци, с които се свързва Observer, се съгласяват, че обикновеният туризъм се е превърнал в ясна точка на възпламеняване, тъй като страната е въвлечена в брутална война срещу своя съсед.

"Вярвам, че ако напуснете Русия, трябва да сте активно против войната", казва Ира Лобановская, която стартира Ръководство за преместване от чата на Руската федерация в Telegram, за да съветва хората как да напуснат страната. "Вече не можете да сте извън политиката: това е варварство в сегашния климат. Наблягаме на това, когато помагаме на хората да се преместят... Разбирам, че Западът не иска руснаци да купонясват по улиците на Европа."

Но задържането на руснаците в Русия би било контрапродуктивно, каза тя. Около половината от над 40 000 души, които нейната организация е посъветвала, искат да говорят или да присъстват на антиправителствени демонстрации. "Те трябва да се обединят в чужбина, да създадат антивоенни съюзи и да говорят открито. Не можете просто да съборите ядрена сила като Русия в момента отвътре. Просто е нереалистично", допълва тя.

Въпреки това Иля Пономарев, бивш депутат от Думата, който живее в изгнание в Украйна от 2016 г., подкрепя забраната. Той каза, че руснаците, способни на това, трябва да останат в Русия, за да се борят с режима. "Напускането на страната трябва да бъде последното средство", категоричен е той.

"Не можете да се въздържате от мнение за тази война", казва той в интервю в Украйна. "Ако искате да се въздържате, не се оплаквайте, че ви гонят от Европа." Той казва, че вярва, че 98% от хората, напускащи страната, не са в опасност, но са напуснали "само защото им е неудобно в Русия".

Пономарев продължава: "Съгласен с естонския лидер, когато каза, че да си в Европа не е човешко право; това е привилегия. Ако искате тази привилегия, първо направете нещо в Русия, спечелете тази привилегия, направете някакъв смел ход и след това напуснете."

В онлайн обръщение този уикенд украинският президент Володимир Зеленски повтори призива си за ограничаване на шенгенските визи за руснаци, като каза, че "трябва да има гаранции, че руските убийци и съучастниците в държавния терор не използват шенгенски визи".

Но той също призова за подкрепа за руснаците, "които наистина се нуждаят от помощ". "Има добре известни правни механизми, чрез статут на бежанец, молби за убежище и други начини за получаване на подкрепа."

Руски активисти казват, че туристическите визи са важен инструмент за мнозина, които се опитват да напуснат Русия, особено когато бягат през сухопътните граници, защото излитането от страната е твърде скъпо или твърде опасно.

"Това е предпазен механизъм за хиляди руснаци, които вече или могат в бъдеще да страдат от репресии", казва Антон Барбашин от новинарския сайт Riddle Russia, който в момента е в Европа. "Забраната за издаване на визи ще ограничи възможностите, които критиците на режима имат, за да стигнат до безопасно място, когато имат нужда."

Страни като Латвия, Естония и Финландия са видели наплив както от руски туристи, така и от емигранти от началото на войната и са започнали самостоятелно да затягат имиграционните правила и да налагат ограничения за издаване на визи. Други неофициални предложения, насочени към ограничаване на руския туризъм по време на войната, включват изискване руснаците да подпишат декларация, осъждаща инвазията, когато влязат в Европа. Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол предлага руските посетители да бъдат задължени да плащат данък от около 100 евро за възстановяването на Украйна.

"За онези страни, които не желаят да забранят на всички руснаци да посещават техните страни, идеята за налагане на допълнителна такса за визата, която след това ще отиде за възстановяването на Украйна, предлага алтернативен отговор", казва той. "Да не правиш нищо – просто да поддържаш статуквото – не трябва да е опция."

Макфол твърди, че така ще се избегнат общите ограничения, които биха могли да накажат руснаците, които са се противопоставили на войната и да помогнат за предизвикване на изтичане на мозъци в Русия.

"Що се отнася до дилемата руснаците да бъдат обвинени, че финансират реконструкцията на украинското правителство, това е техен избор, никой не ги принуждава да пътуват до демократична Европа! Вместо това могат да почиват в европейската държава Беларус", казва той.

Богатите руснаци вероятно ще намерят начин да заобиколят всяка забрана, каза синът на руски бизнесмен с британски паспорт. Той е в Сен Тропе това лято и по думите му има  "толкова много руснаци, както обикновено".

"Елитът винаги ще намери начин да стигне до Европа", казва той. "Много хола от моето поколение са учили тук. Живели сме достатъчно дълго на запад, за да получим разрешения за пребиваване или втори паспорт. Тези, които не го правят, говорят за получаване на турски документи, ако Европа премине този закон. Винаги ще има вратички за тези с пари."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


560
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
380
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ли преживяват децата на руските големци в тези все вражески страни?Как ли се мъчат в замъците и палатите там?И никой не мисли да ги прибира в родната им Русия.Ей,това е голяма мъка-цял живот в изгнание живеят горките!Цял живот руска реч не са чували! АУУУУ,много се мъчат...
379
1
 
4
 
! Отговори
неверник преди 1 година
Много не вярвам че ще изгонят дъщерята на Песков която живеела в Париж! Ако ще това с очите си да видя няма да го повярвам!
378
3
 
4
 
! Отговори
ТАМ В МАТУШКА преди 1 година
411- КОЕ Е МАЛОУМНО- ЧЕ НЕПРЕКЪСНАТО РЪСЯТ ОПОРКИ КОЛКО Е ЛОШ КОЛЕКТИВНИЯТ ЗАПАД, ЧЕ ТАМ ЖИВЕЯТ НАЦИСТИ- И ЗАЩО ДА ПУСКАТ РУСНАЦИТЕ В ТОЯ ЛОШ НАЦИСТКИ ЗАПАД, АМИ НАЛИ ТАМ ЖИВЕЯТ ДЖЕНДАРИ, НАЛИ ТАМ НЯМАТ МОРАЛ, АМА МОЛЯ ВИ ВИСОКОМОРАЛНИТЕ РУСНАЦИ САМО В РУСИЯ, ТАМ НЯМА ГЕЬОВЕ И МОРАЛ КОЙТО ДА НАКАРА ПУТИН ДА БРОДИ ПО СВЕТА И ДА ГИ ЗАЩИТАВА, А ЗНАЕ ЛИ ЧОВЕК МОЖЕ ДА ТРЪГНЕ И ДА НАТЕФИЦИРА И ДРУГИ- В НАЧАЛОТО БЕШЕ НАТИФИКАЦИЯТА ПОСЛЕ ДОЙДОХА КРАЖБИТЕ УБИЙСТВАТА И РАЗРУХАТА.
377
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво чака Путин смърт на всички врагове атомни бомби по главите на всички врагове
376
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски и бившия посланник на САЩ за Русия, какви се явяват за да настояват за промени в европейски визови политики?Че и отиват по далеч: 100 евро "туристическа" такса да отива директно в касата на Украйна от всеки руснак ... А мислех, че съм видял цялата възможна наглост на тия малоумнiЦи...Толкова е откачено, че като нищо ще мине в европейските комисии
375
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хей подоляк вие сте след украйна във войната атомни бомби по всички врагове какво чака Путин?????
374
1
 
0
 
! Отговори
захари преди 1 година
При наличе на милиони, като Кончита...
373
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** , НЯМА ВИЗИ ,БЕ..Ти па къв си? *** некъв.
372
0
 
0
 
! Отговори
чай преди 1 година
Само LGBO мое да танцува. Щом им харесва, добре.
371
1
 
5
 
! Отговори
МА , НЯМА ВИЗИ ,БЕ.. преди 1 година
...ЧИЙ ШЕ ГО ДИРЯТ У ЕВРОПА И У НАС, БЕ... ---НАЛИ СМЕ ФАШИСТИ И ВРАГОВЕ ....ха,ха,хаааааа.... Айде у Азиятааааааааа....!
370
3
 
4
 
! Отговори
край на визите преди 1 година
...за ус раните рашки.....ТОВА Е ИСТИНАТА!
369
3
 
3
 
! Отговори
Хахахах преди 1 година
Вчера по морето в една известна верига кафенета бяха само руснаци и ние.
368
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък ние не искаме гнусни англичани,поляци и чехи по улиците на нашите курорти. И руснаците които искат да пътуват го правят.
367
11
 
4
 
! Отговори
Ако не беше преди 1 година
*** НАТО, което е хармериканската бухалка над Европа и ако не дразнеха Русия нарочно сега нямаше целия свят да страда и да е застрашен от унищожение.
366
4
 
3
 
! Отговори
Европа преди 1 година
а и някои други не искат руснаците, а природните им ресурси. От оно време войните не са се водили за сините очи на Елена. А и сега държавите няма да си вдигнаг авиацията и останалите оръжия за дългите бедра на Н. Кембъл. Всичко е повод. Истината е природния и човешки ресурс заедно с територията.
365
0
 
3
 
! Отговори
:))) преди 1 година
Това "изкаха" в първия абзац проблем на гугъл транслейт ли е, или е единствената редакторска намеса в текстчето?
364
4
 
5
 
! Отговори
I love преди 1 година
Russia!
363
3
 
7
 
! Отговори
Персефона преди 1 година
До АнонименА ти си набий в дебелата глава, че не всички искаме да ходим в говедарника.
362
12
 
7
 
! Отговори
Втори шамар преди 1 година
45,та година руснаците купонясваха по улиците на Берлин ,следващия купон ще видим в коя столица ще е
361
3
 
14
 
! Отговори
до На кой му пука преди 1 година
Нали руснаците са самодостатъчни и мразят Европа. Какво ги бърка тогава, че има санкции и че няма да могат да влизат в омразната Европа?